31. oktober 2012

Stofbleer - hvorfor, hvad og hvordan?

Dette indlæg handler om noget der er lidt anderledes end det jeg plejer at skrive om. Men der er efterhånden så mange der har spurgt mig, at jeg tænker det er lettere at lave et indlæg som jeg så kan henvise til.

Hvorfor?

Uld-numsen siger: "prøv stofbleer!"
Vi foretrækker at vores børn ikke bruger papirsbleer på numsen. De bruger vaskbare moderne stofbleer.
Det er der flere årsager til:
  1. Vi mente at stofbleer måtte være mere behagelige end papirbleer, på grund af åndbarheden.
    Efter jeg selv også er skiftede til stof-bind, var der ingen tvivl mere
  2. Stofbleer er billigere end papirsbleer.
    Hvor meget billigere afhænger af hvilken type bleer man køber, hvormange man køber, hvordan man vasker, om man sælger dem når ble periode er slut og især hvor mange børn man genbruger bleerne til.
  3. Vi synes ikke stofbleerne er særlig meget mere besværlige end papirsbleerne.
Derudover kan man finde mange både miljømæssige, allergimæssige og andre argumenter, der taler for stofbleer på forskellig vis, men det er egentlig ikke derfor at vi har valgt dem.
Hvis du er interesseret i mere om disse fordele så se fx herher.eller her hvor Oslo kommune i Norge forklarer hvorfor de giver økonomisk tilskud til de familier der vælger at bruge stofbleer i stedet for papir.

Moderne stofbleer

Der er sket meget med stofbleer siden jeg selv var barn og brugte stofbleer. Glem alt om at koge klude i store gryder, lære avancerede foldeteknikker (med mindre du synes det er sjovt), mærkelige gummibukser, lort der løber ud ved benene og bleskift en gang i timen.

Stofble-junglen kan dog virke meget rodet og uoverskuelig, at finde rundt i når man er forsøger at sætte sig ind i det. Derfor vil jeg i dette indlæg prøve at beskrive kort hvad forskellen er på de forskellige typer af stofbleer, hvad vi godt kan lide og hvor man kan søge yderligere information.

Se videoen herunder hvor jeg prøver at give "the stofble basics", den endte med at blive forholdsvis lang, men hvis du har prøvet at sætte dig ind i stofble-verdenen selv, ved du at det måtte den nødvendigvis blive, da det er en jungle og den er stor.


(Videoen er forresten lavet med videooptagelser med iPadden og appen Doodlecast Pro, til at sætte det sammen har jeg brugt appen Pinnacle Studio)

Her har jeg forsøgt at lave en oversigt over samme information som i videoen:

(Diagrammet herover er forresten lavet med appen Popplet, super smart)

Få mere information om stofbleer

Rundt omkring på nettet er der flere steder du kan få information om stofbleer.
Hos stofble netbutikken TwinkleTwinkle kan du downloade pdf-guides som: "How to nappy" og "Choose the right system for you". Ligesom TheNappyLady har rigtig megen generel stofble-information og et væld af demonstrations videoer.



Der findes en rigtig fin dansk og sælger-uafhængig brochure: "Moderne Stofbleer - ligeså nemt som engangsbleer". For 123 kr kan du købe blogger Rebecca Persson's bleguide, mens blogger Maja Kirkegaards aka Mkittekat's ble-guide er gratis.

Flere danske butikker har også rimelig omfattende produktguides, når det kommer til stofbleer, se fx hos Filabel, NatureBaby eller Ko&Ko's blog, der dedikeret til information om stofbleer vaskbare-stofbleer.dk.

Der hvor jeg har fået mest viden, ideer og hjælp fra igennem tiden, er dog helt klart Ble-forummet på Slyngebarn. Her kan du læse andre folks erfaringer, stille spørgsmål, se anmeldelser, købe/sælge brugte stofbleer og endda finde en person i nærheden af dig der bruger stofbleer som du kan mødes med. For at få adgang til ble-under-forummet skal du oprette dig som bruger på Slyngebarn og tilmelde dig under forummet gennem brugerkontrol panelet.

I udlandet findes der selvfølgelig lignende forummer fx The Diaper Pin og DiaperSwappers, hvor det også kan være en god ide at følge med.

Update feb14: Nu er der også kommet danske og udenlandske Facebook-grupper til, hvor det handler om stofbleer. Se fx Stofbleer Danmark eller gruppen her, hvis du har spørgsmål eller gruppen her, hvis du ønsker at købe eller sælge brugte stofbleer.


Køb, Køb, Køb eller Lån

De stofble mærke vi foretrækker (det er meget forskelligt hvad folk synes bedst om) er: BumGenius, MotherEase, LittleLamb, Thirsties, TotsBots, Disana og Babyology.

Bjørn med helt nye BumGenius bleer, mums!

Kender nogen der bruger stofbleer, så kan du måske låne af dem. Hvis ikke så prøv at spørge en fremmed om du evt må låne nogle af deres bleer. Enten til at prøve eller dem sm de ikke bruger mere. Stofblefolket er meget venlige og mange bleer bliver tit bare bedre (mere sugende af at blive brugt) af at blive brugt.

Vores puslebord da Cleo var lille
Hvis du ikke kan låne, må du købe.

Her er de butikker med stofbleer, som jeg ved er gode...

Danske:
Koogko
Filabel
Storchebarn
Stofble
Purebaby
Funkjogging
Ecoego

Engelske
(har tit større udvalg og porto fra England er biiillig):

LittleLambNappies
CheeksAndCherries
KittyKins
TwinkleTwinkle
Bebeco
Babykind

Tyske
(i Tyskland er især uld tit billigere og stofbleerne er kategorier der hedder "Wickeln" eller "Windeln")
Zwerge
Schwangerschaft-geburt-baby

Amerikanske butikker har typisk rigtig gode priser, men der render du let ind i en masse halløj med told og skat. Jeg køber derfor kun fra amerikanske butikker når jeg eller nogen jeg kender skal fysisk til US.

28. oktober 2012

Elektroniske børnebøger til iPad - del 2

Mumi - Hvad skete der så?
I forlængelse af Elektroniske børnebøger til iPad del 1 kommer her en liste over de par bøger vi lige nu har på vores iPad:


Bog-Apps
  • Så blev farfar et spøgelse (30kr)
    App udgaven af en rigtig fin bog vi faktisk også har papirudgaven af.
    Læs mere om bogen i indlægget her, om bøger til børn om døden.
  • Mimbo Jimbo har det sjovt (30kr)
    App udgave af Strid bogen. Se indlægget her med flere af Strid's børnebøger.
  • Lille Frø (36kr)
    Den søde Strid bog om den slemme lille frø, der uanset hvad blir elsket af sin familie.
  • Hvad siger grisen og andre bondegårdsdyr (18kr)
    Findes også med vilde dyr, udrykningskøretøjer og arbejdsmaskiner.
  • Elefantbøgerne (første bog gratis, 3 mere IAP til 6kr stykket)
    Vi har bare den første bog om den lille frække elefant.
    Update jan 2015; disse findes tilsyneladende ikke mere i AppStore
  • Troldeliv (2 første er gratis, 3 mere IAP til 24kr stykket)
    Vi har bare de 2 første: "Troldefamilien" og "Bedstevenner"
  • The grumble noise (12 kr)
    Denne bog er på engelsk og vi har den fordi jeg tilfældigt faldt over den på et tidspunkt var på tilbud, men den er faktisk ganske sød om en dreng der hører en mærkelig lyd han bliver bange for da han skal sove. Den har ikke særlig meget tekst så man overlever at den er på engelsk.
  • Mumi - Hvad sker der så? (42kr)
    Mumi - Hvad skete der så?
    Da jeg var barn var jeg ikke så vild med de Mumi tegnefilm man ku se i TV (på svensk så vidt jeg husker) jeg synes det var alt for uhyggelige. Men jeg legede rigtig meget med nogle Mumi-figurer jeg havde. Som voksen synes jeg faktisk stadig at det er alt for uhyggeligt, men illustrationerne i denne her app er simpelthen så fine synes jeg! - helt anderledes end andre børnebøger. Flere af siderne har illustrationer jeg sagtens kunne finde på at hænge på væggen (se fx de 3 billeder i dette indlæg) Bjørn virker ikke til at finde historien uhyggelig.
  • H.C Andersens eventyr (Fyrtøjet er gratis, 7 flere bøger til mellem 18 og 25kr stykket)
    Bøgerne er de samme som man kan få som pixibøger, serie nr 106.
Mumi - Hvad skete der så?

 iBooks

Give Away Konkurrence


Der er fornylig kommet en rigtig smart bog-oversigts-app fra forlagene Rosinante&Co samt Gyldendalder. Den hedder BØRNeBØGER og fungerer som et katalog over alle apps, e-bøger og lyd-bøger som de 2 forlag har udgivet. Alt materialet appen indeholder kan også findes andre steder (fx apps'ne gennem AppStore) den gratis app samle blot links'ne ét sted. Det smarte ved sådan en katalog/hylde app er, de udvidede søgemuligheder der gør at man let kan finde noget til sit barn. Samtidig er alle bøgerne i appen af rigtig høj kvalitet (hvilket langt fra alt er i AppStore eller iBooks butikken) og er derfor heller ikke helt billige. Men der er ofte tilbud på noget, hvilket man også kan få information om gennem appen.

Jeg har været så heldig at få én gratis valgfri app, lydbog eller e-bog til én af MinKusineMaria's læsere fra Rosinante&co/Gyldendal. Det du gør, hvis du gerne vil vinde en valgfri bog er:
  1. Hent Rosinante&Co/Gyldendals gratis oversigts app BØRNeBØGER i AppStore
  2. Se hvilken app, e-bog eller lydbog du kunne tænke dig at få gratis
  3. Fortæl mig det ved at skrive det i en kommentar til Facebook posten du finder lige her.
Jeg trækker en vinder Mandag d.12 November.


Læs 1.del af dette indlæg - klik her

Læs også indlægget om e-bøger og bog apps til begynder læseren - klik her

Se alle de apps jeg anbefaler - klik her

27. oktober 2012

Elektroniske børnebøger til iPad - del 1

Nu er der efterhånden en del som har spurgt mig hvilke e-bøger vi har.
Og det kan jeg da godt lige fortælle...

Bjørn og fætter hører en elektronisk bog læst op på iPad
Da indlægget blev lidt halv langt har jeg delt det op i 2. Denne første del er mere generel om forskellige typer af elektroniske bøger og brugen af disse.
Hvis du bare vil vide hvilke bøger i har på vores iPad så spring direkte til del 2 af indlægget - klik her.

Vi har en del bøger på iPadden vi selv har lavet (se indlægget "Lav dine egne e-bøger/bog apps"), men ellers har vi indtil nu faktisk ikke gjort det så meget i at læse bøger på iPad. For det første synes jeg at mange e-børnebøger er meget dyre, så er vi bare stadig væk rigtig glade for vores papir bøger (se indlæg her) og tit vil Bjørn lave noget mere interaktivt som at spille et spil når han har tid med iPadden. Men det er tydeligt at vi får flere og flere børnebøger på iPadden, så mon ikke det bare er et spørgsmål om tid...


Der er flere slags bøger man kan læse på sin iPad.
  • Bog-Apps
    Der er de deciderede bog-apps som man hente i AppStore og kun læses på en iOS telefon eller tablet (eller Android).
  • iBooks
    IBooks er Apple's app til læsning af bøger. Du henter iBooks gratis i AppStore og herefter kan du så søge efter noget at læse i iBookStore, gennem appen. Man kan altså både finder, downloade og læse iBooks igennem iBooks appen. Nogle er gratis nogle koster penge. Du kan også åbne pdf filer med iBooks appen. Både pdf filer og bøger kan du gemme og "have stående" i dit iBooks bibliotek.
    Ved at tappe på "Eksempel" i stedet for "Køb" kan du få et gratis få et uddrag af bogen (typisk de første par sider), så man lige kan se om det er noget for barnet, hvilket er rigtig smart.
  • e-bøger
    E-bøger kan være i forskellige fil formater fx EPUB eller PDF. De kan læses på alt der har en eller anden form for e-bogslæser installeret, så disse kan også bruges på fx en PC. Til mange bøger skal man helst have Adobe Digital Edition.
    Jeg bruger BluefireReader eller iBooks når jeg er på iPadden. Vi har lånt e-bøger via e-reolen, men så vidt jeg forstår lukker e-reolen desværre ved udgangen af året, så det vil jeg ikke gå nærmere ind (det var ellers super smart).
Bjøn og Adam læser en papirbog
Papirbøger har nogle fordele og elektroniske bøger har nogle andre fordele.
Nogle børnebøger til iPad er bare statiske illustrationer med tekst der står hvor den står, som egentlig ligeså godt kunne læses som papirbøger. Du har som regel mulighed for at vælge om du vil have historien læst op eller om du vil læse den selv. Oplæsningsmuligheden er helt klart én af de elektroniske bøgers fordele. Barnet selv kan sidde og høre en historie uanset uden det kræver en voksen. På denne måde kan barnet få de kvantitative gentagelser af handlingen, som mange børn elsker og mange forældre hader. Det er bestemt masser af ting at hente for barnets forståelse og sprog, ved at sidde selv og bladre lydløst i en bog; kigge på billederne, mens den indre dialog fortæller historien og barnet tænker over eller fokusere på elementer af historie eller tegningerne.
Det er dog vigtigt at huske at barnets kvalitative udbytte af en bog øges, hvis bogen læses op af en voksen, uanset om den voksne læser op fra en papirbog eller en elektronisk bog. Den voksne kan undervejs tilpasse sin læsning til barnet og løbende indgå i dialog med barnet om handling og andre elementer.

Elektroniske bøger giver især mening når de har interaktive elementer, hvilket der heldigvis er rigtig mange bog-apps og iBooks-bøger der har. Det interaktive kan for eksempel være dele af billedet man kan flytte på eller ændre, men det kan også være særlige lyde eller animationer der afspilles når man tapper på noget bestemt. Nogle bøger er så interaktive at de grænser op til spil genren og dette er klart en grænse der flyder mere og mere ud.

Hvis I vil have endnu mere udbytte ud af de bøger I læser op, så prøv at lade barnet genfortælle historien på den måde trænes både hukommelse, historie og sekvens forståelse samt ekspressivt sprog.

Læs 2.del af dette indlæg - klik her

Læs også indlægget om e-bøger og bog apps til begynder læseren - klik her

Se alle de apps jeg anbefaler - klik her
 

25. oktober 2012

Nørd in training

Bjørn kan rigtig godt li at lave vilde og farlige ting, der skal måske bare mindre til at han synes noget er vildt og farligt end den gennemsnitlige dreng. Han elsker også at løbe og spille fodbold, men det forgår sjældent i et tempo, hvor mor ikke kan gå vedsiden af og bolden flyver tit bagud når han prøver at få den skudt frem ad.

Han er vild med historier, kan høre dem, læse dem og fortælle dem igen og igen. Han elsker at spille spil - alle typer spil både brætspil, computerspil, rollespil, hjemmelavede spil og quizzer. Ting der er elektroniske, kan blinke eller har glimmer synes han er seje. Alt ting bliver sat i og forstået ud fra systemer han sætter op og han kan sidde stille indenfor og pille ved et eller andet i timevis. Der er ikke noget bedre end at gå på museum synes han, både dem han kender ud og ind, men også dem som er helt nye for ham og fyldt med ting han ikke har set før. Hvis der er nogen der fortæller noget så lytter han og han undersøger altid hvordan alt ting er lavet og sat sammen, hvis han kan komme til det.

Med andre ord.... er Bjørn nok ca ligeså meget en lille nørd, som hans forældre var og er.

 

Når man først er klar over (ens egne og) ens barns stærke sider kan man begynde at kigge på, hvor det ville være hensigtsmæssigt at fokusere på det der falder én naturligt let og hvor det evt ville være en ide at arbejde med de ting som man ikke har så let ved.

 

Derfor bruger meget energi og tid på at lave fysiske ting med Bjørn. Vi går til svømning og gymnastik hver uge, og er ude og spille fodbold eller klatre så tit vi kan, selvom det ville være meget lettere for alle parter bare at blive indenfor og sidde ved bordet og lave et eller andet.

Tit synes jeg det fungerer godt, hvis man kan bruge noget man er god til/synes er sjovt/har let ved til at hive én over i en aktivitet man ikke har så let ved/synes om/falder en naturligt.
Et eksempel for voksne: Jeg hader at gå en tur i skoven, men jeg elsker at gå rundt i skoven, hvis man har en pose med og leder efter ting og sager til at lave en juledekoration.
Har man et barn der elsker at sidde ved bordet og snakke om hvilket bogstav ting starter med. Kan man måske i stedet tage barnet med ud i skoven og lave nogle fysiske leger, hvor man finder nogle ting og så snakker om hvilket bogstav de starter med.
Omvendt; Har man et barn der elsker at løbe rundt ude i skoven og aldrig rigtig gider og sidde ned i sofaen og læse i en bog. Så kan man måske finde en bog om trolde i en skov eller om dyr der bor i skoven (eller brandbiler eller hvad det nu er der har interesse) og eventuelt kombinere den stille siddende højtlæsning med nogle fysisk genstande eller lege der er relateret til bogens handling.
På den måde bliver aktiviteten i sig selv mere afbalancerede og muligvis åbner det op for at barnet (og den voksne) opdager nye styrker, interesser eller venner, som på sigt gøre han/hun mere alsidig og med flere valgmuligheder i livet.
Se fx indlægget her - hvor er på en legeplads med en labyrint der kombinerer noget fysisk aktivt med noget mentalt aktivt.
Ur hvor den lille nørd kan se hvordan tandhjulene

Men her kommer alligevel (som de nørder vi grundlæggende er) 2 små tips til nørdebørn og -forældre
Appen Tiny Geeks der lige nu koster 6 kr, er både rigtig sjov og læreri. Den består af flash cards med essentielle nørd koncepter. Man kan bladre igennem appen sammen og snakke om hvad de forskellige ting er. På den måde bliver børnene hurtigt, let og effektivt indoktrineret. Samtidig med at man sammen får talt om rigtig mange ting, udvidet ordforrådet, hørt lidt om gamle dage, forældres barndom, hvordan forskellige ting fungerer. Der er i alt 77 billeder inddelt i 3 kategorier:
Brands
Update feb14: det ser desværre ud til denne app ikke findes mere

 
 
 


Culture

 
 
 


Heroes
 
 
 

Hos ThinkGeek har de også en masse sjove børne produkter, som fx:



 

20. oktober 2012

Ninjago-kort i lange baner

Jeg har tidligere skrevet om, hvor glad Bjørn er for at lege med LEGO Ninjago i indlægget:
"Bidt af en galt Ninjago".

I dag faldt jeg så lige over de her billeder, fra en dag Bjørn fandt på en masse forskellige lege med hans Ninjago kort, som vi legede sammen.



Først skulle vi lægge alle kortene op i én lang rækker, undervejs brugte han en masse forholdsord og generelt sprog, til at forklare mig hvilken vej banen skulle gå, hvor og hvordan den skulle dreje og hvad den skulle uden om.
 
 
 

Herefter fandt han på en masse forskellige computerspils-agtige-lege vi skulle lave sammen.

Der var en leg, hvor vi skulle finde forskellige typer kort på tid og så mødes og sammenligne kortene, en leg hvor det gjaldt om at satse noget på bestemte kort og en anden leg (som jeg aldrig helt forstod), hvor man skulle vælge nogle kort der havde forskellige levels, men det var ikke alle levels der var låst op endnu, så nogle kort skulle man gå uden om.

På denne måde øvede vi os i tur-tagning/at skiftes til at have tur og Bjørn brugte igen en masse sprog på at forklare mig spillenes regler, forstå når jeg misforstod reglerne og forklare mig reglerne på en anden måde så legen kunne lykkes.



Vi talte også alle kortene sammen og gik igennem rækken mens vi kun talte de kort der hørte til jord-, ild-, lyn- eller iselementet eller dem med hhv gode og onde på.

Endelig lavede vi nogle lege, hvor man trillede kugler og så hvilke kort de nåede til og så fik man kortene hvis man var heldig og andre gange viste det sig at kortet man var landet ved gjorde at man (mest jeg) mistede alle sine point.

Se flere spil Bjørn har fundet på og læse om hvad man træner ved at lytte til og forklare regler - lige her.
 
 
 

19. oktober 2012

Pigen uden ordforråd

I en samtale med Bjørn her til aften sagde Adam til ham: "Hvis man har 100 ører, så bliver det til 1 kr". "Gør det det!?!?!?!?!" sagde Bjørn med overraskende stor undren.
Det viste sig så, at han synes dette faktum var så overraskende, fordi han troede at Adam var holdt op med at tale om mønter, som vi ellers sad og talte om, og i stedet nu fortalte ham, at hvis han samlede 100 ører (altså den slags man hører med og som sidder på siden af hoved) så ville de på magisk vis blive tryllet om til en kongekrone.
Og det kan jeg sådan set godt forstå at han synes lød lidt sært :-D

Hvis du en gang i mellem høre dig selv sige "det er bare noget man siger..." eller være midt i en forklaring af at en slangebøsse ikke er lavet af slanger. Så er "Pigen uden ordforråd" måske noget både for dig og dit barn.

Pigen uden ordforråd er illustrator Theis Vallø Madsen's serie af tegninger, der illustrer hvordan forskellige udtryk og ord,  forstås og især misforstås af en pige der tager alt bogstaveligt og støtter sig op af de ord hun kender i forvejen for at forstå nye ord og koncepter.
Når man lærer nyt, bliver man jo nød til at støtte sig til det man kender i forvejen, det er ganske fornuftigt. Problemet med at tage alt bogstaveligt er at vi i sproget har virkelig mange ord og udtryk som betyder noget andet end det man lige skulle tro.

I galleriet på Pigen uden ordforråds hjemmeside, kan I se en masse forskellige tegninger af pigens mis- og alternative forståelser af gængse ord og udtryk. Pigen har dog også en Facebook side, hvor man løbende kan følge med samt en Android app, så man kan se de sjove tegninger på sin mobil.

Du kan bruge illustrationerne af pigen til at tale med dit barn om ord's dobbeltbetydninger ("gylp" er både noget babyer gør og som åbningen i bukser/underbukser hedder), forskellen mellem hvad der står ordret og hvad et ordsprog/udtryk betyer og så snart barnet har forstået dobbeltheden vil de synes at billede er sjovt - ligesom voksne gør.
 
 


 
 


Er der nogle udtryk eller ord som du eller nogen du kender har misforstået? Så fortæl om det i en kommentar herunder :-)

16. oktober 2012

Bog-Apps til begynderlæseren

Dette indlæg handler om 3 forskellige bog-app serier der alle er målrettede begynderlæserne. Afhængig af barnets læseniveau kan de bruges til 0.- 4. klasse).

 
Bøgerne er rigtig gode at have på sin iPad, hvis man har små læsere i huset!
Her er de listet efter stigende sværhedsgrad.

Alle 3 bog-apps indeholder kortere historier med relativ simple handlinger. Ordene er er udvalgt så de passer til begynderlæsere, de er korte, simple at afkode og genkendelige. Derudover har de alle forskellige interaktions muligheder, optage- og stavefunktioner.

Indtil ens barn er stor nok til at læse bøgerne selv, kan man bruge apps'ne som oplæsnings bøger - dog skal man måske udvide historiernes kompleksitet lidt her og der.

Lydret dingo
Denne bogserie omtalte jeg også i et tidligere indlæg om læse apps.
Historierne i appen, er tiltænkt 0-1.klasse og kommer fra Lydret Dingo bogserien, der har bøger på 5 forskellige niveauer (1-5 prikker) og som er én af flere serier, i Gyldendal's Dingo familie (se alle Dingo papir bøgerne her). Ordene i historierne lydrette og fx uden konsonantklynger.


I Lydret Dingo appen er der 10 forskellige bøger. Den første "Jon og Max" (1 prik) er gratis og resten af bøgerne koster 36 kr stykket (IAP). Igen kan du vælge selv at læse bogen eller at få den læst højt.
Yderligere kan du optage og afspille din egen oplæsningen samt få ordene læst op 1 af gangen ved at tappe på dem 1 af gangen - hvilket er rigtig smart og lærerigt for de små.



MiniPS
Den første bog "I Mørket" er gratis og der er yderligere 11 bøger i appen, som koster 18 kr stykket (IAP). Alle bøgerne har mellem lix 4-7 og let-tal 6.


Du kan vælge at få bøgerne læst op eller læse bøgerne selv.
Hvis man vælger at få læst op, starter oplæsningen automatisk når man bladre en side, men hvis man vil høre teksten igen skal man blot trykke på den lille play knap. Ordene i teksten bliver røde efterhånden som der bliver læst op, men læsetempo er helt normal oplæsnings hastighed, så det går meget hurtigt.
Hvis man tapper først på den lille mikrofon og derefter på "Optag min stemme" kan man indtale sin egen op oplæsning af sidens tekst. Herefter kan man vælge om det er ens egen optagelse eller appens original audio man vil høre efterfølgende. Denne funktion er rigtig god og fordi teksten på hver side er så forholdsvis kort kan børn der endnu ikke kan læse, men har en god hukommelse, også indtale deres egen lyd og på den måde få fornemmelsen af at læse.

På hver side er der en enkelt ting i illustrationen der bevæger sig, men ellers er der ikke noget interaktivt.
 
 


Tim og Trine
På nuværende tidspunkt findes der 3 bog-apps i Tim og Trine serien, de koster 24 kr stykket.  
(OBS: her i efterårsferien koster bog nr 2 og 3 kun 12 kr - se her)

I hver bog's indstillinger kan du vælge hvor svær bogens tekst skal være (lix tal 4, 10 eller 16).
I stedet for en normal fortløbende historie, skal barnet på hver side af denne bog-app:
  1. Læse et udsagn
  2. Kigge på billede
  3. Bedømme om udsagnet er korrekt eller ej
  4. Tappe "Ja" eller "Nej"
På denne måde bliver det nødvendigt både at afkode, forstå og forholde sig det der læses.
Der er 8 udsagn man skal svare på, til hvert billede/side og 12 billeder/sider pr bog (og så gange 3 forskellige lix-tal).

Afhængig af indstillingerne kan man undervejs vælge at få læst sætningerne op i stedet for at læse dem selv. På den måde kan børn som ikke kan læse også bruge appen som en slags iagttagelses-quiz. Hvor barnet bruger arbejdshukommelsen og øver sig i at finde og afkode relevante elementer af et billede. Samtidig går den del af udsagnene på hvordan Tim, Trine og andre mennesker agerer og har det i en given situation og kan derfor også bruges til at tale om følelser og sociale relationer (se også kommende indlæg).


Når man har bedømt alle 8 udsagn skal man selv skrive én (eller flere sætninger), som man synes passer til billede. Igen af hængig af indstillingerne kan man få stavehjælp. Stavehjælpen fungerer rigtig godt og popper op med ordforslag i en boks for sig selv efterhånden som man skriver. Ordforslagene i stavehjælpen kan man få læst op, så det bliver lettere at vælge det ord man forsøger at stave, men ikke kan finde ud af. Hvis man vil have den sætning man selv har skrevet læst op, så skal man dog tappe på ordene 1 af gangen, se dem dukke op i stavehjælpen 1 af gangen og få dem læst op 1 af gangen.

Herefter fortæller Trine dig hvormange af udsagnene du svarede rigtig på. Hvis du svarede rigtigt på dem alle får siden et grønt hak i side oversigten. Når alle sider har et grønt hak kan du vælge at emaile, printe eller læse den samlede bog (= billederne med alle de korrekte sætninger + de sætninger du selv har skrevet fortløbende) i appen. Hvis du vil læse bogen i iBooks, kan du email den til dig selv og derefter åbne den i iBooks.

Denne, lidt anderledes bog-app, kan altså både bruges til at arbejde med afkodning, læseforståelse og stavning i et!
Du kan også finde Tim&Trine og MadamBachs forlag på facebook eller blog


Læs mere om bøgers læse-sværhedsgrad, sammenligning af Let, Lus og Lix-tal og sammenholdt med klassetrin.

Update Oktober 2012:
Karl og Bent
Jeg har lige opdaget nogle apps som jeg burde have haft med i dette indlæg. Nemlige bog-apps'ne med Karl og Bent. De koster 12 kr stykket og har lix 4-6. Disse + yderligere bøger kan du også læse gratis online hos familieforlagets side LæsBøgerOnline.dk.

Se alle de apps jeg anbefaler - klik her