28. maj 2016

Robot-Skildpadde-Gepard-Fjæs

Jeg er tydeligvis bedre til at finde på materialer, end jeg er til at finde på navne til mine materialer...

Men forleden lavede jeg lige et materiale jeg kalder: Robot-Skildpadde-Gepard-Fjæs, til en dreng der har brug for bevidsthed om hastighedens indflydelse op taleforståligheden og erfaring med at dele ord op i mindre dele (og udtale korrekt på denne måde).

http://selz.co/NJBmKl7QW

Som det ofte sker for tiden havde jeg materialet først på MinKusineMaria's instagram.
Husk at følge med der, hvis du vil se lidt billeder fra min dagligdag.

Det er et meeeeeget simpelt materiale.
Én enkelt a4 side med 4 forskellige illustrationer.

Først vælger du et ord eller en sætning, som skal siges.
Så vælger du en af de 4 forskellige illustrationer.
På videoen herunder bruger jeg materialet som en drejeskive. Som drejeskive-nål kan man bare bruge en clips og noget spidst (jeg bruger bare min blyant). Det fungerer fortræffeligt som en hurtig elicitator.
Men du kan også vælge illustration på andre måder for eksempel kaste noget hen på papiret og se hvor det lander. Eller hvis du vil have det endnu mere simpelt, lukke øjnene og pege.

Den illustration som du lander på bestemmer hvordan ordet eller sætningen skal siges.
  1. gepard - der taler alt for hurtigt
  2. skildpadde - der taler langsomt og blødt 
  3. robot - der taler stakkato/i stavelser
  4. fjæs - der bare taler helt normalt
Se videoen herunder:


At tale som en robot er en rigtig god måde at få små børn til at dele ord i stavelser - uden de overhoved ved at det er det som de gør. Stavelsesinddeling kan for eksempel være relevant, hvis du vil arbejde med upræcise fonologiske repræsentationer, ideen om at ords mindre lydlige dele gør en forskel eller hvis der i højere grad er vanskeligheder med lange ord end specifikke fonemer.

Du henter Robot-Skildpadde-Gepard-Fjæs helt gratis LIGE HER i min Selz butik.

Håber I kan bruge det.
God aften ;-)

24. maj 2016

Chatterpix - ugens app

Ugens app er ChatterPix (gratis), som du kan få forholdsvis meget sjov og ikke mindst spontantale ud af, når man tænker på hvor simpel den er.

Du kan nemlig kun gøre én ting: tage et billede, vælge et sted der skal være en mund ved at tegne en streg og så optage noget munden skal sige.

Det sjove er jo så, at du kan få alle mulige ting, der normalt ikke taler, til at tale - og hvad siger de mon? Eller får mennesker til at sige ting de normalt ikke kunne finde på at sige - hvilket jo også kan være rigtig sjovt.

Herunder kan du se en lille samling af ChatterPix videoer vi lavede sidst år:



Sammen brugte vi en masse tid på at tale om; hvad vi skulle tage billeder af, hvor munden skulle være og hvorfor, og ikke mindst: hvad der skulle siges.
I videoen er det hovedsageligt billeder af mennesker og dukker som vi havde i forvejen der taler.

 
 

Det var bare lidt det spor vi kom ind på og så gik det hurtigt fordi vi havde billederne i forvejen.
Men du kan også bruge billeder af statsministeren eller dronningen eller jeres bil, sko eller morgen-havregrød.

Børn elsker at optage deres egne stemmer og høre optagelserne bagefter. Gerne igen og igen.
Og de små video I laver kan gemmes i iPaddens fotogalleri eller deles via email, youtube eller facebook direkte fra appen.

Hent ChatterPix HER eller ChatterPix Kids HER (som er ca den samme app, men med en my mere guidning undervejs).

 
 

ChatterPix er en af de apps jeg har listet under apps til elicitation af spontantale.
Du finder listen lige her.

21. maj 2016

Køb stort ind i min Selz butik

Update: indkøbskurven fungerede super godt, men Selz har desværre fjernet muligheden for at købe det til, når man ikke har de dyre abonnementer - Øv - håber det kommer igen. Indtil da, må i købe materialerne en af gangen.

Som et lille forsøg er det nu muligt at købe flere materialer af gangen i min Selz butik.

Tidligere skulle man betale for materialerne et af gangen. Men nu har jeg har fået en indkøbsvogns funktion, så nu kan du samle dine indkøb og kun taste din information ind én gang.

Husk at dette også gælder alle de gratis materialer.

Du kan se alle de gratis materialer samlet HER.


De andre produkter er også efterhånden grupperet efter type
Håber du finder noget du kan bruge!

Og hold dig ikke tilbage, hvis der er noget du går rundt og mangle et materiale til... send mig en mail!

17. maj 2016

Stavelsesklaver

Forleden lagde jeg et billede op på MinKusineMaria's instagram, af et lille stavelsesklaver, jeg havde lavet til en super sød dreng jeg har til undervisning. En af de ting han arbejde på er, at jeg ønsker han bliver mere opmærksom på at: Begreber har en betydnings og en lydlig side. Den lydlige side består af mindre enheder.
Derfor har han fået et stavelsesklaver til at spille og tælle nogle stavelser på.

Du kan se billede her.
Et billede slået op af @minkusinemaria.dk den

Det var bare en hurtig tegning på et stykke pap jeg lavede. Men nu er der flere der har skrevet og spurgt til stavelsesklaveret. Derfor har jeg nu lavet en version til gratis download.

Det ser sådan her ud:


Jeg har lavet et både med 5 tangenter og et med 4 tangenter. Og du kan hente det gratis lige HER via min Selz butik.

I den lille video herunder kan du se hvordan man bruger det.


For at øve sig i at anvende talmængder, tælle, genkende tal og skrive/tegne symboler. Skriver drengen ned hvor mange stavelser der er i de forskellige ord han deler. På den måde er der både sproglige og ikke sproglige mål i samme opgave.

Hent det her og læg en kommentar herunder om hvordan du bruger stavelsesklaveret.

God fornøjelse!

16. maj 2016

Typeit IPA

Jeg har i lang tid brugt typeit.org's gratis online tastatur, hvorfra jeg har kopieret IPA-tegn ind i diverse dokumenter når jeg har brug for det. Fungerer upåklageligt om end lidt besværligt. En smart ting er at den huske hvilke symboler man bruger tit, så de blir lettere at finde blandt de mange symboler.

Jeg har tidligere haft installeret IPA, som font, på mine computere, men det har altid været noget værre rod at få installeret og sat op korrekt, huske hvordan man få det ene eller andet tegn frem og haft problemer med at det ikke fungerede i fx browsere.

Derfor har jeg ikke lige fået taget mig sammen til at få det installeret på den arbejdscomputer jeg har lige nu og i stedet for brugt online tastaturet. Men denne metoder kræver, at jeg hele tiden har adgang til nettet og skal skifte mellem vinduer, klikke og copy-paste for at få det IPA symbol jeg ønsker.


Hvilket resulterer i at jeg ofte ikke liiiige får det gjort ordenligt, og bare har brugt normale bogstaver til at notere noget og så fortrudt det når jeg senere skulle bruge detaljer om det jeg havde noteret ned. Det er jo en grund til at lydskrift er smart at bruge. Men kender I det, lige når jeg skriver det ned tænker jeg at jeg sagtens kan huske hvad jeg mener med det jeg skriver ned, for 14 dage efter at kigge på mit notat og tænke "hvad tænkte jeg dog på?".

Fornylig da jeg var inde på online tastaturet så jeg en lille besked, hvor de anbefalede at man prøved deres installations udgave. Jeg ved ikke hvorfor jeg aldrig har lagt mærke til det før, men åbentbart havde jeg bedre tid den dag, så jeg bestemte mig at prøve det. Og det er jeg så glad for at jeg gjorde!

Typeit windows tastatur til installation koster ca 113 kr og hentes lige her.
Det var nemt at installere, sætte til at skrive fuldt IPA tastatur og indtil videre har det fungeret super fint. Jeg skriver bare ligesom jeg plejer og når jeg når til det sted, hvor jeg har brug for et IPA symbol så taster jeg det bogstav der visuelt minder mest om IPA symbolet. Når jeg har tastet bogstavet, trykker jeg på den højre Ctrl knap og så skrifter det netop skrevne bogstav mellem forskelige symboler.
For eksempel; Hvis jeg skriver 'e' og så trykker på Ctrl en eller flere gange får jeg følgende symboler: 'ə ɚ ɵ ɘ'. Eller 'a' bliver til: 'ɑ æ ɐ ɑ̃'.
Der er enkelte af de diakritiske tegn, som jeg ikke kan regne ud hvordan jeg får frem, men på et niveau hvor jeg godt kan leve med det ;-)
Og så kan man altså ikke bruge 'Alt Gr'+2 til at skrive snabel-a (@) med når IPA tastaturet er tændt, men det er kun 2 klik at slukke for det, så det er ikke et problem.

OG hvis du lige nu sidder og tænker: Hvad i al verden handler det her indlæg om? Så er det helt ok, det vil kun give mening for logopæderne.
Hvis du er logopæd, så håber jeg tilgengæld at indlægget giver mening og det måske kan hjælpe dig ligesom meget som det har hjulpet mig.

10. maj 2016

En bedre slags shopping

Forleden skulle vi til fødselsdag og med os havde vi en rigtig god gave synes jeg selv.

This is a mockup image of what the book will look like.Det kan godt være fødselsdagsbarnet kun blev 1 år, men jeg er sikker på denne her bog kommer til at være lige noget for hende og hendes forældre.

Vi købte nemlig "Good night stories for rebel girls".

Bogen forsøger at veje op for alle de kedelig, inaktive, sterostype, eventyr prinsesse pige-bøger.
Med sin samling af 100 små illustrerede godnathistorier om virkelighedens inspirerende kvinder fra historien, skrevet i eventyr stil.

Du kan se noget mere om bogen i videoen herunder og du kan købe den HER lidt endnu.
Bogen er nemlig et såkaldt Kickstarter projekt.

Hvis du ikke kender Kickstarter, så kan du læse mere HER. Men den korte version er at det er en crowdfunding portal for folk der har en god ide til et projekt, men ikke nok penge til at føre det ud i livet.
Via kickstarter kan helt almindelige mennesker fra hele verden gi en skilling og mange bække små bla bla..., pludselig er der samlet en million ind (eller hvad de nu har brug for) og ideen blir til virkelighed.


For de penge du gir vil du typisk få et eller andet. Hvad du får afhænger af hvor meget du betaler og hvad du vælger og er forskelligt fra projekt til projekt. Det er tit rabatpakker hvis man er hurtig, ekstra lir og halløj, mulighed for at komme på en takkeliste eller bare være helt anonym.

Hvis et projekt ikke få ligeså mange penge som der var behov for, aflyses det og du får dine penge tilbage. Hvis projektet får penge nok, går de igang med de faser de nu skal igennem og efter et stykke tid (nogle gange måneder, nogle gange år) modtager du fx 'Good nigth stories for rebel girls'.

Der findes også andre crowfunding platforme der minder mere eller mindre om Kickstarter som dankse Boomerrang eller.

Jeg må indrømme at jeg er vild med cowdfunding. Du får mulighed for at få et produkt som er rigtig fedt og ikke ville eksistere uden crowdfunding. Og ved de gode projekter føles det også som om man virkelig gør nogen der nu kan lave det de drømmer om glade og at man på den måde gør verden til bare et lille smule bedre sted.

På den måde minder det lidt om mikrofinansiering. Hvor du som privatperson kan stille dine penge til rådighed for folk der er har brug for et lån et eller andet sted i verden, men ikke kan få et lån i en bank af en eller anden grund (ude i den store verden er der mange der ikke kan låne i banker).
Image result for kiva
Efterhånden som de penge du har lånt ud bliver betalt tilbage, kan du vælge at hæve dem eller låne dem ud på ny.

Du kan se vores Kiva-profil her. Ved at låne, få retur og låne ud igen har vi efterhånden lånt over 20.000 kr ud til folk i hele verden via Kiva. Der er en risiko for at du ikke får dine penge igen, men du kan se inden du låner hvor risikabelt et lån er (og læse om foreningen der lånes ud igennem, deres renter osv) og det er altså forholdsvis sjældent det sker. Selvom vi har haft en del ret risikable lån ude at hænger (fordi jeg tænker der hvor lånene er mest risikable for mig er måske også der menneskerne har mest brug for lånene), er det i alt kun 350 kr vi har mistet.
Du vælger selv hvem du låner til, du bestemmer selv hvormeget/om du vil donere noget til selve Kiva, ved hvert lån du laver. Og du kan være del af forskellige låne-hold, hvis du synes det gør det sjovere.

Hvis du vil prøve Kiva, så opret dig via linket HER.
Du logger bare ind med facebook, finder et lån og så er du i gang.

Se flere indlæg omkring drenge/pige stereotyper HER.

7. maj 2016

Morsdag

I anledningen af mors dag som (vist nok) er i morgen, har jeg fået Adam til at lave et interview med hhv Bjørn 8 år og Cleo 4 år, hvor de svarer på spørgsmål omkring deres mor.... mig.

Det er en ide fra farsdag sidste år - du kan se indlægget "Glædelig farsdag 2015" lige her.
Jeg har bestemt mig for at lave det til en fast tradition hver mors- og farsdag, for det er sjovt at se som svarene ændre sig.
Og tænker også at jeg vil indføre et fast fødselsdagsinterview med børnene om dem selv på deres fødselsdag.
3 børn og 1 mor, sveder i Thailand

Af interviewet i år har jeg lært at jeg krammer meget, skal sige mindre nej, skal spille mere iPad og gå mindre på arbejde. Det vidste jeg måske i forvejen, men det er alle ting det er godt at blive mindet om :-)

Den grønne linje er Bjørns svar. Den orange er Cleos.

Morsdag 2016


Hvad siger din mor altid til dig?
Nej!

Hvad gør din mor glad?
Kram.
Et kram
Hvad gør din mor ked af det?
Det ved jeg ikke.
Når nogen sparker.
Hvordan tror du din mor som barn?
Det ved jeg ikke – jeg var der ikke.
Ret nuttet.
Hvor gammel er din mor?
38 eller 36… tror jeg
Ved ik
Hvor høj er din mor?
Det ved jeg ikke
Det skal jeg lige spørge mor om…177
Hvad kan din mor allerbedst lide at lave?
Være sammen med os
Skrive på computer
Hvis din mor skulle være berømt for noget, hvad skulle det så være?
At være verdens bedste mor.
Spille musik.
Hvad er din mor rigtig god til?
Til at finde ting.
Mest til at danse.
Hvad er din mor ikke så god til?
At ikke at sove længe.
Ikke sådan noget.
Hvordan får din mor dig til at grine?
Ved at kilde mig
Siger noget fjollet til mig.
Hvad laver din mor på hendes arbejde?
Er talepædagog
Hun laver ting… mange ting.
Hvad er din mors yndlingsmad?
Kartofler, stegt flæsk, persillesovs, det kan hun rigtig godt li, ved jeg.
Couscous.
Hvor er din mors yndlingssted?
Et sted vi også er.
Arbejdet.
Hvem fra en bog, et spil, TV eller musik, er din mor lidt ligesom?
Det ved jeg ikke
Ingenting.
Hvad laver du og din mor sammen?
Vi spiser sammen, det gør vi hver mandag.
Ved det ikke
På hvilken måde er dig og din mor ens?
Vi kan begge to godt li at få kram.
Når vi står ved hinanden ved siden af.
På hvilken måde er dig og din mor forskellige?
Det ved jeg ikke.
Ved ikke.
Hvornår er din mor sjov?
Når vi leger sammen.
Når hun leger sammen med mig.
Hvornår er din mor irriterende?
Når hun siger at hun ikke vil spille med mig.
Når hun er sur.
Hvad kunne din mor godt blive lidt bedre til?
At sige ja til, at vi kan spille sammen.
Det ved jeg ikke helt… til at vaske op.
Hvad ved din mor rigtig meget om?
Mig.
At man ikke må gå ud og tage en is selv.
Hvordan ved du at din mor elsker dig?
Det ved jeg ikke.
Når vi leger sammen.
Hvis du skulle gi en gave til din mor, hvad skulle det så være?
Noget jeg selv har lavet, noget personligt.
Det ved jeg ikke.
Hvad gør din mor til en god mor?
At hun giver gode kram, at hun er sød.
Hun arbejder.


Hvad svarer dine børn til disse sprøgsmål?
Skrive en kommentar herunder, hvis der kommer nogle gode/sjove/skøre svar frem.

5. maj 2016

Cirkusdirektøren siger...

Fornylig havde jeg en super dejlig dreng, der simpelthen ikke får løftet sin tunge op, når han skal sige /l/. Som del af hans træning ville jeg gerne etablere en rutine for at modtage den artikulatoriske instruktion: "løft tungen op". Så jeg i den produktive fase for eksempel ville kunne minde om at "løfte tungen op... og sig llllllll...la....lampe".


For nemt at kunne kigge ind i munden og se hvad der foregik, lave større kontrast mellem "oppe" og "nede" og for at have et artikulationssted der måske var lidt nemmere at forklare drengen, prøvede jeg at bruge Ulla's sugerørstrick fra sprogkiosken (som du kan læse om her og her).

Jeg vidste det ville være for kedeligt og konfrontatorisk for denne dreng, hvis det bare var mig dig ved øvelserne sagde "sæt tungen oppe i toppen af sugerøret, nu" osv... Så jeg tænkte at jeg ville lade en anden "person" have denne rolle. (sikke mange gåseøjne jeg får skrevet i dette indlæg!?)

Og i min jagt på en på én gang autoritativ og hyggelig person, bestemte jeg mig for en cirkusdirektør.
Derfor lavede jeg 'Cirkusdirektøren siger..." materialet, som du kan se herunder og hente HER i min Selz butik.

Materialet er det jeg kalder et tomt materiale, hvilket betyder at det ikke er knyttet til en bestemt lyd eller øvelsestype, men kan bruges til hvad som helst der fungerer ved en aktion efterfulgt af en belønning. Se flere "tomme materialer" i min Selz butik her.

Jeg kan rigtig godt lide tomme materialer, fordi det kan gøre det lidt mere simpelt for mig. De sparer både tid og plads, i forhold til de meget specifikke materialer der fx er bundet op på en bestemt lyd.

På mit kontor har jeg en hylde med alle mine tomme spil, eller indpakning eller accessories, der på 2 sek kan få en bunke med lydsymbolkort eller minimalpar til at blive til en leg eller et spil.

I december måned hvor jeg på instagram havde en julekalender med et rødt billede hver dag, var der et billede af mine hylder med tomme spil. Se herunder...


Selve materialet viste sig desværre, ikke rigtig at virke med lige netop den dreng det var tiltænkt :-D
Vi fik lidt øvelse ud af det, men slet ikke i den mængde der var brug for. Så til ham finder jeg på noget andet (lige nu er han også rigtig glad for Udtaleappen, som jeg har sat ham til, selvom han egentlig ikke nasalerer, men udelader, så han har masser at arbejde med for nu).

Men nu har jeg materialet og måske kommer der en dag et andet barn, der hører efter hvad cirkusdirektøren siger :-) Og hvis du har et barn du tænker materialet måske vil virke til, kan du hente Cirkusdirektøren siger... helt gratis i min Selz butik lige HER.

3. maj 2016

Verbal Dyspraksi

Hvis du ikke allerede har set Socialstyrelsens vidensportal om verbal dyspraksi, så synes jeg lige du skal ind tur ind forbi den, hvis du har interesse for området.

Du finder den lige her og der er både information om definition, udbredelse, udbredning, intervention og litteratur. I et forholdsvis kort format og med henvisninger til kilder hvis man ønsker yderligere information.
 

dyspraksiforeningens hjemmeside er der også en del information, men prioriteret, sorteret og opstillet på en helt anden måde og i højere grad målrettet forældre, da det jo er en forældreforening.

For nylig var der en rigtig spændende dag med oplæg omkring verbal dyspraksi, arrangeret af Dansk Selskab for Logopædi og Foneatri. Og senere på måneden afholder Foreningen for Universitetsuddannede Audiologopæder et medlemsmøde med oplæg om verbal dyspraksi.

Det er også et område, som Speechpathology.com har mange udemærket præsentationer omkring.
Du kan læse om Speechpathology.com i mine indlæg her og her.
Jeg synes ovenstående oplæg er et årsabonnement værd i sig selv - lige her.