9. april 2017

Tryg på nettet med Anders And

Sammen med Egmont lavede Børneulykkesfonden sidste år en kampagne for at oplyse børn om unge om sikkerhed på nettet.

For at få børnene til at beskæftige sig med dette emne har de meget smart gemt kampangen inden i et Anders And blad, som man kan få som gratis pdf.

LIGE HER.

Bjørn kværner sig jo igennem Anders And blade og Jumbo bøger hurtigere end man skulle tro menneskeligt muligt, så for ham bliver tror jeg det her format er det helt rigtige.

I bladet er der en god blanding af historier og info sider. Infosiderne er skrevet en den typiske Anders And 'vidste du at...' tone, som man er vant til hvis man plejer at læse bladet og dækker lidt af hvert. Så bladet stikker er særlig meget ud, som man ellers kunne frygte.

Tryg på nettet med Anders And har samlet 5 gode råd:

  1. Tænk over hvad du deler – billeder, tekst, videoer. Nettet gemmer på alt, og det du efterlader på nettet kan sagtens blive set af mennesker senere hen. Tænk dig derfor godt om før du deler noget om dig selv på nettet.
  2. Opfør dig ordentligt. Behandl andre som du selv ønsker at blive behandlet på nettet. Det er utrolig nemt at sidde bag en skærm og skrive grimme ting til andre, men det rammer hårdt i den anden ende. Så tænk dig om og tæl til 10 før du slynger nogle grimme ord ud.
  3. Del ikke dine oplysninger med folk du ikke kender. Man kan hurtigt føle man kender en person man skriver med på nettet, men pas på med at give for mange oplysninger om dig selv, inden du er helt sikker på hvem du skriver med. Dine oplysninger skulle nødigt havne i de forkerte hænder.
  4. Snak med dine forældre hvis du oplever noget ubehageligt på nettet. Det er utrolig vigtigt at snakke åbent omkring hvis man har været ude for en person der mobber en på nettet, skriver grimme ting eller andet der gør en utryg. Snak med dine forældre eller en andre voksne så de kan hjælpe og guide dig til hvad du skal gøre.
  5. Tro ikke på alt hvad du læser på nettet. Internettet er fyldt med massevis af information, vær derfor kritisk overfor hvad du læser, og tro ikke på hvad eller hvem som helst. Dette er især vigtigt hvis du skal lave en skoleopgave.  

 
For internettet er fantastisk, men som med alt er der ting man skal være opmærksom på når man surfer rundt.

Det sidste stykke tid er Bjørn, på 9 år, begyndt at snakke med sine venner via Discord mens de spiller Minecraft og Terraria som er hans yndlingsspil (han ønsker sig også Castle Crashers), hvilket er rigtig hyggeligt og mere socialt. Men også et tegn på en ny verden der er ved at åbne sig mere op. Vi har allerede talt en delt om hvad man skriver, hvordan og til hvem når han spiller mod andre spiller (PvP) på de gratis Minecraft servere

Du kan læse mere om Tryg på nettet med Anders And (HER) og andre af børneulykkesfondens kampanger (HER) som foreksempel:
  • Hop med hoved (HER)
    om trampolin sikkerhed (som jeg personligt er rimelig anal med :-))
  • Centimeter maraton (HER)
  • SolSikker (HER)
    der går efter at gøre børn og voksne mere bevidste om at beskytte sig mod solens stråler