5. juli 2017

Skønne skæve skikkelser

På vores skønne lokale bibliotek faldt jeg for nylig over en bog jeg synes var rigtig god.



Skønne skæve skikkelser af Claudia Boldt, er en lille bog med XX forskellige skønne skøre skikkelser, som for eksempel Frederik, Bertil, Ludvig og Tristan her:
 
 

 
 

Alle figurerne i bogen er fysisk 3-delte, så man kan skifte deres hoveder, kroppe eller ben ud med en af de andre figurers. Hvilket jo altid er sjov leg. Vi har fx en Toy Story bog, som alle 3 børn blir ved med at synes er sjov, selvom der ikke sker særlig meget andet end det her med at man selv kan blande sin historie. De 2 yngste kender ikke engang Toy Story filmens plot og synes stadig det er sjovt (!?).

Vi har også Bland-selv-eventyr af Hilary Robinson (som du vist kun kan få på biblioteket), som også har delte sider, så man kan blande sit eget eventyr, som fx: Rødhætte, kravlede op af en bønnestage, og spiste al grøden på slottet.

I skønne skæve figurer har alle figurerne samtidig en lille sætning tilknyttet der består af et navn, et udsagnsord og et tillægsord der begynder med det samme bogstav.
Bogstavrim er en nem og sjov måde at lirke op for og lege med fonologisk og fonetisk opmærksomhed. Både fordi det er sjovt at lytte til, lege med og nemt leder til samtale om den lydlige side af ordene.

På samme måde som man kan blande illustrationerne af figurerne sammen kan man blande deres sætninger. så man få kombinationer som herunder.
 
 

Bogen kan også være relevant til børn der har behov for at blive opmærksom på en bestemt eller få lejlighed til at få gentaget eller selv gentage et bestemt fonem.
Og den indeholder skikkelser med følgende fonemer:
  • 1 stk P
  • 1 stk T
  • 1 stk F 
  • 1 stk L
  • 1 stk R
  • 2 stk G
  • 2 stk med B 
  • 3 stk med S
Hvilket jo faktisk er mange af de fonemer man har bug for til de mest normale processer (bare der lige havde været en med K).

Fortæl gerne i kommentarerne hvordan du har brugt bogen. 

Den bog med bogsstavsrim som ellers er min "go to" er klart PIXI alfabet serien - læs om den i indlægget HER.

Se evt mine indlæg om ABC-bøger (HER) og alternative ABC-bøger (HER).