13. november 2017

Sådan fungerer veer - og tungen

Den er gået rimelig viralt de seneste par dage, men hvis du ikke allerede har set videoen, hvor Liz Chalmers bruger en ballon og en bordtennisbold til at vise hvordan livmoderens sammentrækkende bevægelser i toppen presser barnet ud i bunden af livmoderen, så vil jeg klart anbefaler at du gør det.

Liz er medejer og arbejder på kontoret hos Puget sound Birth Center i USA og lavede videoen til sin niece efter hun havde været på en workshop hos Passion for birth.

Hendes Facebook-video har lige nu 2,6 millioner afspilninger, og hun skriver at der er mange der har bedt om at få en Youtube version så det har hun nu lavet, se videoen herunder:


Det er jo ikke fordi det er ny viden eller nogen man ikke ville kunne forestille sig, hvis man fik det forklaret.
Men video er altså bare et super medie til at videregive viden.
Man lever sig helt ind i det, får på den måde en bedre forståelse og blir altså helt imponeret af menneskekroppen af videoen synes jeg.

Kroppen er altså helt vild fantastisk, kompleks, åndssvag og smart.
Og jeg synes man blir glad af at se hvordan den fungerer uden at vi egentlig ved det.
Det er lidt ligesom når jeg forklarer fx artikulationssteder og artikulationsmåder til forældre. Meget ofte udbryder de noget i stil med: Hvor er det vildt kompliceret, det har jeg aldrig tænkt over! og det gør vi hele tiden uden at vide det.

Tidligere på året delte jeg en video på MinKusineMaria's facebookside, hvor man skal se et lille barn der er faldet i søvn under amning, men i søvne "ammer videre" så man kan se hvor imponerende bevægelser babyens tunge går når hn ammer. Det er bestemt ikke bare at lukke og suge eller klemme og malke, som man måske forestiller sig, hvis man ikke rigtig har tænkt over det.
Se videoen herunder.



Hvis du gerne vil vide mere om amning eller tror du ved alt (for det kan jeg love at du ikke gør) kan jeg forresten virkelig anbefale ammenet.dk. I deres wiki HER (= leksikon om ammning og relateret viden) er der samlet utrolig meget viden!

Der kan stilles spørgsmål, søges støtte og råd via deres facebookgruppe HER, man kan tale med andre kvinder der ammer (0-2 år) HER og (+2 år) HER, hvor der også er ordstyrere fra ammenet, som guider, hvis samtalen glider af sporet eller der videregives ukorrekte oplysninger omkring ammerelaterede emner.

Hvis du gerne vil have mere fantastisk viden om kroppe, så SKAL du altså tage forbi min mands udstilling 'Mind the Gut' på Medicinsk Museion i Bredgade i Kbh. Udstillingen handler om kroppens anden hjerne; vores tarme. Og jeg garanterer du vil få en oplevelse.

Hvis du bare, som mig, er lidt vild med babyer og fødsler og lignende, så kan du se de vilde billeder i indlægget 'Mennesker og familier der lige er startet' HER.

Og hvis du snart selv skal føde, har jeg samlet de apps jeg brugte da jeg fødte i 2014, i indlægget HER og HER - måske er der noget for dig.