1. august 2022

Genvej til oppositions-intervention

Min søde kollega Alma (det er ikke for sjov når jeg siger i skal søge job i Roskilde PPR, når der en gang i mellem er ledige stillinger) har lavet det vildeste værktøj, til logopæder der skal lave oppositions-intervention, det er helt gratis og du finder det på www.minimalepar.dk

Oppositions-intervention er det jeg kalder fonologiske interventionsformer som bruger ord eller lyde som står i kontrast/opposition til hinanden til at synliggøre og frembringe detaljer i vores fonologiske system, som barnet ikke har etableret i sit system = fonologiske udtalevanskeligheder.

Det vil sige intervention som:

  • Multiple oppositioner (MOI)
    Hvor der er flere/multiple ord i et kontrastsæt fx "ko, ro, lo, to">"do" til børn der har et kollaps af flere lyde til /d/ i deres spontantale, 2-4 targetlyde og 1 subsitiutionslyd.
  • Minimale par (2OI)
    Hvor der er 2 ord i et kontrastsæt fx "ko"><"to" til børn der fx fronter og erstatter deres /k/ med et /d/ i spontantalen, 1 ord der starter med targetlyden og 1 med substiutionslyden.
  • Maximale par (også 2OI)Hvor der som ved minimale par også kun er 2 ord i et kontrastsæt, men hvor de 2 udvalgte lyde (1 targetlyd og 1 subsitutionslyd) er så forskellige som muligt (flere distinktive træk i mellem dem).
  • Empty set (også 2OI)
    Hvor der som ved minimale og maximale par også kun er 2 ord i et kontrastsæt, men hvor begge de 2 udvalgte lyde er lyde som barnet ikke anvender i sin spontantale (2 x target lyde) fx "ko"><"lo".

Det som Alma har lavet er en super smooth udseende og nem hjemmeside/webapp/billededatabase, hvor du kan taste de target og substitutions lyd/e som du ønsker ind. Og så finder siden selv frem til nogle kontrastsæt OG giver dig nogle smadder fine tegninger til rigtig mange af ordene. De ord som Alma (endnu) ikke har lavet tegninger til har du mulighed for selv at uploade et billede til. Hvilket jeg synes er rigtig smart! Både fordi det gør at siden kan tages i brug nu og samtidig med at der stille og roligt bliver bygget videre på den og fordi jeg personligt foretrækker at bruge fotos til ordkort, hvor det er muligt. Billeder du uploader, bliver del af dit kontrastsæt, men ikke en fast del af databasen, så det er altså ikke noget som andre kan se.

Det betyder ikke at jeg stopper med at opdatere mine minimale par matrix og multiple oppositions matrix, da jeg jo (altid) godt kan lige at have valgmuligheder. Og synes det er rart når jeg bare lige skal have en ordliste. Så i må meget gerne blive ved med at sende ideer til ordpar eller kontrastsæt som jeg burde have med udover dem som er i forvejen!

Det giver altså nærmest sig selv hvordan du bruger siden... jeg overvejede at lave en video, men det er så nemt at jeg ikke tænker det er nødvendigt (skriv til mig hvis jeg tager fejl). Og det er blandt andet det som jeg synes er det fede ved siden!
Personligt kan jeg godt lide at have mere kontrol over mine materialer og kunne customize både til det enkelte barn og efter de detaljer jeg bare selv bedst kan lide (fx er alle mine ordkort 5,5 x 5,5 cm for så passer de alle i de samme beholdere, farver bruges på bestemte måder osv...). Men hvis man er en travl logopæd (og hvem er ikke det) der bare gerne vil have de ord man skal bruge, med nogle genkendelige og nye (ikke Bo-Ege) tegninger og man gerne vil have dem lige nu (tak) så er du hjulpet så godt på vej med siden!

Alligevel har jeg her en lille guide:

Sådan bruger du www.minimalepar.dk

  • Gå ind på www.minimalepar.dk
  • Vælg 'Find kontraster'



  • Vælg 'Minimale par' eller 'Multiple oppositioner'
  • Tilføj dine substitutions og target-lyd/e, ved at klikke på IPA symbolerne eller skrive dem selv 
  • Tryk på søgeknappen
  • Se dine søgeresultater (Hvis der ikke er nogle kontrastsæt med alle de lyde du ønsker vil siden foreslå nogle alternative kontrastsæt, som indeholder nogle af lydene i kontrast - dette er jo lidt problemet med oppositions intervention på dansk i forhold til engelsk)



  • Tryk på '+' ved de kontrastsæt du ønsker at bruge
  • Rul op i toppen og tryk på 'Samling'
  • Finjuster dit kontrastsæt ved at fjerne ord, tilføje et billede af et ord, kopiere et ord.
    Og se også mere information omkring et ord, fx hvilke andre kontrastsæt det også optræder i.



  • Vælg 'PDF-værktøj'
  • Vælg om du bare vil have ordene som ordkort ('Hent ordkort') eller om du vil lave et lille spil klar ('Design et spil')
    • Ordkortene kommer med 9 ordkort pr side, med et udvalg af fine bagsider, hvis man gerne vil ha det lidt fint, eller bare blanke bagsider, hvis man (som de fleste af os) forsøger at spare på printerpatronen



    • Under spil kan du vælge mellem et terningspil eller 2 slags billedlotteri, men Alma har planer om at lave flere små spil at vælge imellem

Er det ikke super smart?
Læg en kommentar.

Husk også at Alma lægger dette ud til gratis brug til logopæder, men at den tid Alma har lagt i at lave siden (og ikke mindst vedligeholde og lave tilføjelser) jo ikke er uden bekostninger for hende (det må jeg sige at kende til selv). Derfor, hvis du har mulighed for at gå forbi den del af siden som hedder 'Støtte' hvor du kan donere økonomisk til hende, så gør endelig også det!

God fornøjelse!