15. april 2015

At miste mælet


Sproglaboratoriet på DR's P1 radio har i marts måned haft tema om "at miste mælet".

Indenfor temaet er der lige lavet 6 udsendelser med forskelligt fokus på sprog og stemme.

Se dem her:

"Jeg kan se ordene foran mig, men jeg kan ikke nå dem," siger Julianne Moore i sin rolle som lingvistik-professor Alice Howland i den biografaktuelle film "Jeg er stadig Alice" ("Still Alice"). Kvinden får Alzheimers sygdom - en sygdom, der får hukommelsen og talesproget til at forsvinde bid for bid. Medvirkende: Gunhild Waldemar, professor i neurologi og leder af Nationalt Videnscenter for Demens og Søren Petersen, arbejdsledig og Alzheimers-patient. Tilrettelæggelse: Helle Solvang (vært) og Anne Termanse

Rystende bevægelser og stivhed i kroppen er kendetegn ved Parkinsons sygdom. Den sætter sig på nervesystemet og rammer også sproget. Som sygdommen skrider frem bliver det sværere og sværere at udtale ord, og nogle oplever også, at de glemmer ord. Følg med i Sproglaboratoriets serie "At miste mælet" i hele marts måned. Denne gang om Parkinsons sygdom. Medvirkende: Diana Holm, talepædagog ved Center for Specialundervisning for Voksne; Claus Johansen, tidligere DR-medarbejder og modtager af DRs Sprogpris; Tove Henriksen, overlæge på Neurologisk afdeling på Bispebjerg Hospital. Tilrettelæggelse: Helle Solvang ( vært) og Anne Termansen.

Man kan ikke synge og stamme samtidigt. Følg med i Sproglaboratoriets serie "At miste mælet" i hele marts måned. Denne gang om at stamme. Medvirkende: Ole Kring (stammer), Peter Petersen (tidligere stammer), Lise Reitz, talepædagog. Tilrettelæggelse: Helle Solvang og Anne Termansen.

"Jeg ville ikke tale persisk, kunne ikke tale dansk og havde stadig et ret begrænset kendskab til engelsk. Jeg følte mig desperat og mere handikappet end en døvstum", fortæller Farshad Kholghi om sin første tid i Danmark. Følg med i Sproglaboratoriets serie "At miste mælet" i marts og april måned. Denne gang om at blive 'stum' og føle sig dum i et fremmed land. Medvirkende: Dansklærer Ditte Dræby samt Mariylisis Bordun (Brasilien) og Samantha Brown (USA), som lærer dansk på Københavns Sprogcenter. Carsten Hansen, forsker og projektleder på Sprogforandringscentret på Københavns Universitet Tilrettelæggelse: Helle Solvang (vært) og Anne Termansen

"Da min mand blev erklæret dødssyg, kunne jeg kun hviske i de følgende 2 måneder", fortæller én af Sproglaboratoriets lyttere. Historien viser, hvordan chok kan påvirke vores stemme. Følg med i Sproglaboratoriets serie "At miste mælet" i hele marts måned. Denne gang om at miste talen ved hhv. stress, chok, angst og hjerneblødning. Medvirkende: Tove Henriksen, overlæge på Neurologisk afdeling, Bispebjerg Hospital samt Claus Xavier Nielsen, kok og afesi-ramt. Tilrettelæggelse: Helle Solvang og Anne Termansen.

"Det er en udbredt trend, at især højtuddannede ustandseligt bruger 'øh' og 'æh' i diverse formiddags programmer. Kunne I ikke tage det emne op, nu I har været i gang med folk, der pga. sygdom ikke kan finde ord", foreslår en lytter. Følg med i Sproglaboratoriets serie "At miste mælet" i marts/april. Denne gang om fyldord som 'æh, øh, "hvad er det, det hedder' og "hvad skal man sige" og om, hvordan man kommer af med dem. Medvirkende: Carsten Hansen fra Sprogforandringscentret på Københavns Universitet. Tilrettelægger og vært: Helle Solvang.


Den sidste udsendelse i rækken bliver sendt d.24/4 og vil handle om en mulig konsekvens af manglende sprog, nemlig Ensomhed.

Alle sproglaboratoriets udsendelser kan du høre lige når du har lyst som podcast og på et eller andet specifikt ugentligt tidspunkt som det ville føles fortids-agtigt at oplyse :-D

En af mine yndlings udsendelser af sproglaboratoriet er forresten; "Perkerdansk" tilbage fra 2012, hvor de dejligste unge fyre mødes for at tale om hvad de forskellige hverdagsord egentlig betyder og hvor de stammer fra. Tror alle kan lære lidt, både nye ord, men også omkring kompleksiteten og kreativiteten af noget der ofte opfattes som simpelt og fladt - hør den her.