30. oktober 2011

Vi skriver bogstaver 3

Ja der har ikke været nogen del 1 eller del 2 endnu, men det får jeg lige lavet på et tidspunkt, for vi er egentlig startet med at at lære at skrive bogstaver noget før dette punkt...

Idag har Bjørn for første gang skrevet bogstaver. Har har skrevet postkort til 2 af hans venner nede i børnehaven, fordi han havde fundet nogle flotte go-card-postkort på en cafe han gerne ville sende/give til dem :)
Det er måske ikke lige til at se...., men øverst står der NOAH-EMIL, derunder står der VICTOR. Til højre har han skrevet BJØRN.

I flere år har vi talt om bogstavers navne, former og lyde, så dem har han på nuværende tidspunkt en god ide om. I lang tid har vi talt om hvordan man staver til forskellige ord og vi har skrevet mange breve, postkort og kuverter til hans venner sammen. Så han har en rimelig god ide om hvilke bogstaver der er i hvilke navne og hvordan de hver især ser ud.

Han har også siddet og skrevet ord og tilfældige bogstaver på computer i lang tid (se indlæg: "Vi skriver bogstaver 1"), alene eller sammen med os. Fornylig er han begyndt at få bedre kontrol over den fin-motorik som skal til for at styre en tusch/blyant/kuglepen så nu virkede han klar til at forsøge at skrive bogstaver selv i hånden (se indlæg: "Vi skriver bogstaver 2").

Herunder er en video, hvor han skriver det ene postkort (og en mor som lige er vågnet og egentlig var lidt midt i noget andet, men som forsøger at tage sig tiden til dette, nu da den 3årige dreng har vist hende at han er klar til at tage dette udviklingsryk, ved selv at foreslå at han selv skal prøve at skrive bogstaverne :-).Da det er allerførste gang han prøver at skrive bogstaver selv, forsøger jeg at forsimple og specificere opgaven så meget som muligt for ham. Dette gør jeg så han kan bruge mest mulig af hans koncentration (/hjerne kapacitet) på det som er det nye og udfordrende nemlig at skrive bogstavernes former. Jeg gør det også i håb om at det han ønsker at opnå (at han selv har skrevet sine venners navne) lykkes, så han får en god oplevelse og en følelse af at det med at skrive bogstaver kan han godt finde ud af og vil gerne forsøge det igen snart.

Derfor forsøger jeg:
  • IKKE at får ham til at taler om hvordan bogstaverne lyder
  • IKKE at få ham til at stave til navnene selv
  • at vise ham bogstavernes form (når han lader mig :-) og beder ham IKKE om at huske hvordan bogstavernes former er selv
  • at hjælpe ham med at gøre det overskueligt at skrive bogstaverne, ved at dele dem op i del opgaver/mål som jeg guider ham igennem (først en streg op, så en streg ned og så en streg hen over")
Disse ting vil langsomt blive hhv fyldt på/forsvinde efterhånden som han bliver mere sikker i at skrive bogstaver i hånden.

At bogstaverne ikke står helt i den rigtige rækkefølge endnu bekymrer vi os ikke om.
Næste skridt på den front bliver nok, at starte helt ude i venstreside på et tomt stykke papir. Tænker at vi også vil lege med først at skrive bogstaver, så klippe dem ud og så sætte dem sammen på forskellige måde og se hvad de staver, for at grundlægge en ide om at rækkefølgen af bogstaverne har en betydning for indholdet.... Vi får se...