14. april 2018

PictureBuild - Ugens App

Ugens apps PictureBuild Full Version (17 kr), bruger jeg som reinforcer ved forskellig slags undervisning, men den er også et udmærket lege-app til helt små børn.

Du bruger sikkert allerede reinforces i din logopædiske intervention allerede, måske uden at have tænkt over at det er det du gør.

 https://itunes.apple.com/dk/app/picturebuild-full-version/id887584887?mt=8&at=10lPzD&ct=PictureBuildFull

Her får du lige en ordbogsdefinition:
: a stimulus (such as a reward or the removal of an electric shock) that increases the probability of a desired response in operant conditioning by being applied or effected following the desired response
Du kan se en 'reinforcer' i undervisning som en belønning, som noget positivt man giver for at forstærke positiv præstation eller opførsel.

Et eksempel alle kender er når man træner en hund, så giver man noget hunden gerne vil have fx en hundekiks, når hunden har gjort det man gerne vil have den gør fx venter med at gå til ejeren siger værssågo. Det lyder måske lidt stift og ikke som en metode der fungerer til mennesker. Men hvis du tænker over det brugers reinforcers faktisk ofte når man lærer mennesker noget.

En reinforcer kan nemlig være meget andet end hundekiks. Reinforcers kan bruges i meget strukturerede situationer og fx være guldstjerne, point, krydser, perler eller ja noget spiseligt, der gives som "præmie" når barnet har sagt eller gjort noget bestemt på en bestemt måde, et bestemt antal gange. Men reinforceren der gives kan også være verbal eller non-verbal ros, et lille privilegie (som at få lov til at rulle en bold, røre ved noget sjovt eller tage en tur i et spil) eller stort privillegie (som at få måtte vælge en legoæske i når man har trænet hver dag i 4 uger).

Nu kan du måske bedre se hvor du bruger reinforcers i din logopædiske praksis og hvordan du måske kunne gøre det endnu mere.

Reinforcers er gode når der er behov for lidt ekstern motivation til at udføre en opgave. Kan man finde en intern motivation hos et barn til at øve sig/træne/arbejde med noget er det klart min opfattelse at man rykker mest effektivt mod målet, men kan denne ikke findes må støtte sig til eller skifte til en form for ekstern motivation.

Noget af det iPadden er allerbedst til at skabe hos børn er motivation.
Det er ikke fordi der sker det store vilde i PictureBuild appen, men det behøver der heller ikke altid.
Se i videoen herunder hvordan den fungerer og hvordan du evt kan bruge den i undervisning.Appen findes i 2 versioner PictureBuild (gratis) giver dig banerne: 'ansigt' og 'ballon' og så skal du lave In-App-Purchace på 17 kr for at få resten af banerne. Så hvis du ved du gerne vil have alle 20 billeder så kan du bare tage PictureBuild Full Version (17 kr) med det samme.
God fornøjelse


 https://itunes.apple.com/dk/app/picturebuild-full-version/id887584887?mt=8&at=10lPzD&ct=PictureBuildFull
 

Fordi appen også kan bruges som lege-app til de helt små børn, der bare kan tappe eller slå til skærmen, har jeg puttet den på listen over Aanbefalede apps til de helt små børn 4 - 18 måneder (HER).

Flere af de andre meget simple apps vil du kunne bruge på samme måde som reinforcer til større børn.