10. juni 2011

Plakater man kan tale om

På Bjørns værelse har vi en masse plakater, hvor der sker en masse man kan tale om.
Jo mere man taler sammen jo bedre. Og der skal somregel ikke meget til for at sætte børns fantasi igang. Hvis dit barn ikke selv har nogele spørgsmål til de ting i kigger på kan du selv begynde at fortælle. Start med at fortæl hvad du ser generelt. Vælg så en detalje, fokuser på den og tal rundt om den.
Du kan eventuelt stille nogle spørgsmål til barnet omkring de ting i ser. Start måske med ledende spørgsmål som man ikke kan svar forkert på, og gå langsomt videre til spørgsmål hvor der ikke er noget rigtigt og forket, spørgsmål hvor barnet skal bruge sin fantasi, forestille sig noget og fortælle om det. Så i får en "rigtig" samtale. Grib de ting barnet siger og hjælp barnet med at lave det til en fortælling..."Er der mange biler på det her billed"...."Hvilke farver er de?"...."Hvorfor tror du at der er så mange biler?"..."Du tror de er på vej et sted hen, hvor mon?"...."Hvorfor holder de stille? hvad er der mon sket?"....osv

Her har han selv taget billeder af dem:En af vores ynglings plakater er denne her:

Det er rent faktisk indpakningspapir fra Urban Living. Bjørns fætter har også haft den.
Med sådan en plakat kan selv det mest bil-fokuserede barn komme ind i en samtale om ting som former, farver, størrelser, antal, mønstre, placering (forholdsord), bestemte lyde og ikke mindst sejhed.

Man kan også vælge plakater der giver mulighed for at tale om og øve sig på tal og bogstaver. Se mere i kommende indlæg.

På biblioteket kan man også finde en masse forskellige bøger, hvor siderne myldre med ting man kan kigge på og tale om.
I øjeblikket læser vi meget Flunkerne, som er en bog af denne type, hvor der på 1 side forgår utrolig mange små detaljerede ting på en gang.
Fra omkring 3-4års alderen synes mange børn at det er sjovt at kigge på dem og hele tiden opdage nye mere eller mindre skøre ting.

Det er meget let at se hvornår dit barn er klar til at gå fra de større let fortolkelige linier til disse mini detalje bøger. Prøv at vise dem denne type bøger eller plakater og se om de slipper dem igen de næste 20min.