21. juni 2013

Hjemmebagte boller

Efterhånden, er jeg ved at være en erfaren bolle-bager. 
Efterhånden behøver jeg ikke rigtig en opskrift at gå efter når jeg bager boller.Sådan har det ikke altid været!
Jeg hader at følge opskrifter til punkt og prikke (min mand mener at det muligvis er fysisk umuligt for mig at følge en opskrift uden liiiiige at tilføje lidt eller lave om på en anden måde). Dette faktum betyder at vi nogle gange får noget overraskende lækkert at spise og andre gange noget man må grine lidt af mens man spiser. Oven i købet synes jeg tit, at der er alt for mange ingredienser i de opskrifter jeg finder, hvilket gør at jeg overhoved gider at gå i gang.

For nogle år siden fik jeg min venindes bolleopskrift, som var simpel nok til at jeg kunne overskue at gå i gang med at bage:
  • 1/3 pakke gær
  • 6 dl vand
  • 2 dl halløj (kerner, frø eller korn)
  • 600g mel
  • lidt salt
    Blandes. Hæver natten over i køleskab. Bages i 20min ved 200grader.
Ud fra denne opskrift begyndet jeg så at eksperimentere og blev langsom mere dej-fortrolig.
Efter jeg blev mere dej-fortrolig, blev jeg ligefrem dej-interesseret og lånte blandt andet Meyer's store bagebog på biblioteket. Snart tænkte jeg: "Måske man skulle prøve sig en surdej!?!". Hvorefter jeg købte en sur-dej's starter i vores lokale Meyer's bageri.
At blive surdejs-fortrolig tog også et stykke tid, nogle flade boller og en del: "Prøv lige at lugte til denne her.... Tror du den er ok?" og et enkelt besøg i Meyer's bageri med min sur-dej i en lille kop samt en meget venlig bager. Men efterhånden kom surdejen sørme også til at være en selvfølge (dog ikke ordentligt i de varmeste sommermåneder, hvor jeg oftest bare bruger ca den brødopskrift der er bagpå Ølands hvedemelet).

Når jeg bager boller, bruger mine egne kombinationer, blandet med min venindes originale opskrift og nogle af Meyer's. Jeg er især glad for sesamfrø, gulerødder og Tykmælk/Acido i dejen.

Mit næste dej-fokusområde tror jeg bliver Rugbrød, Rugbrødsboller og ChokoRugStykker (som Lagkagehuset laver dem).

Sådan kommer du let i gang

Meyer's har samlet 6 små film om bagning på YouTube playlisten lige her, til en lille BageSkole.
Bageviden er rigtig god at få visuelt. Da det er meget svært at forstå med ord, hvis man ikke har prøvet/set det før. Tit står der "Rør til dejen er skinnende eller lignende og så synes jeg altid man sidder der med opskriften og sin dej og tænker "Og hvordan i alverden ser DET så ud?".
Dette slipper man for når man ser en video.

Hvis du lade dig guide igennem af videoerne, vil jeg nærmest garantere at det du bager blir godt.
Start med at købe en surdej's starter hos Meyers eller lav din egen grund-surdej (se opskriften her).
Surdejen skal helst passes (røres rundt) hver dag og opfriskes hver gang du bager (og hvis du ikke bager så tit, opfrisk den alligevel hver 3-5 dag ca, for at holde liv i den).
Se her hvordan:

Du kan godt ælte i hånden, men jeg ælter for det meste på maskine, se her hvordan:

Derefter skal bollerne bages:

Se videoen her, hvis du hellere vil bage brød.

Det må også nævnes at det har stor indflydelse hvilke råvarer du bruger og mine boller bliver helt klart bedst  med Meyer's eller Aurion's mel.

Bagning er en super aktivitet med børn i alle aldre. Se alle indlæg, hvor vi laver mad - lige her.