22. december 2014

Gaver som ikke bare står og fylder på værelset

Inden jul og fødselsdage, forsøger vi at lave en op-/udrydning på børnenes værelser.
Det er et godt tidspunkt, da de jo har det med at få gaver ved disse lejligheder. De ting de ikke bruger lige nu kommer på loftet og de ting de nok ikke kommer til at bruge igen kommer i loppemarkedskasserne i kælderen eller til genbrugsen.

Børn (og voksne, hvis vi nu skal være helt ærlige) elsker at få og give gaver.
Men hvis man synes der er ved at være lidt for lidt plads på børneværelserne eller bare lidt for mange ting og sager, i forhold til hvad ét barn har brug for.

Så er her nogle ideer til julegaver, der både gør modtager og giver glad og som ikke kommer til at stå og fylde på værelset bagefter.

 1. Billetter
  Til en tur i teateret, biografen, koncert, sports- eller anden event.
  Kombiner billtterne med en børnekalender, som du har printet ud og skrevet aftalen ind i på den rigtige dato. Så barnet kan gå og tælle ned og glæde sig. 


 2. Årskort
  Til museer og lignende, for eksempel: Zoologisk Museum, Zoologisk Have, Den Blå Planet, RandersRegnskov og Universe.

  Det er tit meget at spare med årskort, tit skal man kun tage der hen 2-3 gange for at årskortene tjener sig ind.
  Børnene er vilde med gentagelser, og får rigtig meget mere ud af at komme et sted flere gange. I stedet for at man føler man skal nå at se det hele, gør et årskort ofte at man kan gå mere i dybden og bruge længere tid ved de enkelte elementer af turen, da man jo altid bare kan vende tilbage og fortsætte hvor man slap. Langsomt bliver det til "deres sted".
  Det bliver også muligt at vende tilbage gentagne gange til de elementer som er særlig interessante for børnene. Børn vil se det samme igen og igen, fordi de stadig hiver ny læring ud af det, der for os voksne nogle gange virker som dræbende repetitioner.

  Lad børnene invitere nogen med på museet og lad dem selv vise det frem. Tag papir med og tegn nogle af de ting i ser eller tag billeder med kamera. Lav temature, hvor i eksempelvis på hele turen lægger mærke til gule ting eller lignede. Gå igennem udstillingen baglæns eller kravl og se hvad I nu lægger mere mærke til.

  Køb til hele familien, bare til barnet eller til barnet+dig selv og vær den som tager barnet med derhen. Nogle steder, ex Louisiana, Arken, ARos og DesignMuseum Danmark, kommer børn gratis ind, men så kan det være en ide at købe årskort/klubmedlemskab til forældrene.

  Hvis et årskort ligger udenfor budgettet er en enkelt billet også en super gave. Hos Parkmuseerne kan man købe en billet der giver 1 indgang til hver af de 6 museer i løbet af 1 år.
 3. Oplevelsestur
  Det kan være en dyr tur, som i Tivoli, Sommerland eller lignende. Men det kan også være en tur i svømmehallen, skøjtehallen, bowling, minigolf eller en lokal indendørs legeplads, måske noget barnet ikke har prøvet før, måske noget hun/han kender og elsker.
 4. Abonnement på blad
  Ja jeg ved godt at de fylder lidt på værelset, men altså ikke særlig meget...
  Et blad som barnet elsker er super motivation til læsningen og det er super hyggeligt at der kommer noget til én i postkassen. Bjørn har et abonnement på AndersAnd bladet han får af sin morfar og læser typisk AndersAnd flere gange om dagen. Der findes også et AndersAnd Junior blad, som jeg i al fald ikke kendte til før fornylig, hvor historierne er meget simple, sætningerne korte, skriften større og med små lette opgaver til lidt yngre børn og evt begynder læsere, se det her.
 5. Gavekort til restaurant
  Den der restaurant som barnet som barnet er vild med, måske er det et ishus som Isværket eller Olufs Is, måske er det fastfood, måske er det running sushi. Uanset hvad, er det skønt for barnet at være den der inviterer andre ud til noget hun/han nyder. Og så er der noget for alle sanserne når man spiser.
 6. Ingredienser og opskrift
  Lav en pakke med alle ingredienserne der er brug for, til en bestemt opskrift og læg en kopi af opskriften med. Måske nogle muffins, hjemmelavet musli eller noget andet lækkert. Og igen, kombiner evt med en fastsat dato og en børnekalender.
 7. Flora
  Nogle plantefrø, lidt jord og en urtepotte er en sjov gave som holder længe og som man kan kigge på og tale om efterhånden som den vokser. Hvis der er en have der hvor barnet bor, kan en lidt større plant, måske ligefrem et træ også være en ide (og hvis man ikke har have, kan man måske snige sig hen i en park...).

 8. Holdtilmelding
  Meld barnet til en fast aktivitet (i samråd med forældre). At gå til noget kan være noget af det bedste for et barn. Både hvis det støtter barnets naturlige interesser/talenter og hvis det udvikler områder som ikke kommer så let til barnet. Så længe det ikke stresser barnet og/eller familien. Det kan være hvad som helst, musik, dans, ridning, skak, sport, tegning, madlavning, alt efter hvad barnet er til. Få evt nogle alternative ideer i indlægget her.

 9. Ting der fylder lidt, men ikke så meget pr/time de bliver leget med
  Bøger og spil er mine helt klare favoritter, man kan bruge dem igen og igen og de holder typisk længere end den seneste dille.

  Materialer som en pakker printer papir og en æske med tusser, kan man altså også komme rigtig langt omkring med.

  Ting man opbevarer på kroppen får man også meget leg for pengene og pladsen med.
  Det kan være en ekstra fed jakke, en sjov hue, nogle varme støvler eller et armbåndsur, hvor man også kan lære tiden.

Og apropos sidste års julegave blogindlæg, som du kan læse her, så husk nedenstående guide ;-)

http://www.blog.kristenmyers.com/toys-a-guide/
Lavet af KristenMyers efter (den nu lukkede) Tumblr: Backinasex