13. september 2017

Mener du virkelig det?

Har du ild i røven eller ben i næsen?

Der er masser af børn og voksne som hader talemåder - "hvorfor ikke bare sige det man mener?". Men talemåder/ordsprog/idiomer, er altså bare en del af sproget, som man kommer til at støde ind i.

Og især børn med pragmatiske sprogvanskeligheder og begrænsede ordforråd kan slå sig når de støder ind i disse talemåder, som jo nærmer sig sort snak, hvis man ikke i forvejen kender til betydningen.

Alinea har lavet et sæt med Talemådekort, fra deres dansk-serie Skrivevejen, som ligger til gratis download lige HER. Sættet består af 24 små kort med tekst og tegning af en talemåde og 24 kort hvor betydningen af talemåderne er beskrevet i tekst.
Kortene kan bruges til samtale omkring eller spille forskellige spil der indeholder matching af 2 kort.


På den måde kan man lære betydningen af de talemåder der er i sættet, men også blive opmærksom på selve det at talemåder findes, så man evt kan være opmærksom når man møder andre en anden gang.

For der findes virkelig mange talemåder og de er forskellige i forskellige geografiske områder, aldersgrupper, kulturelle grupper eller historiske perioder. Så jeg kan da også sagtens møde en talemåde jeg ikke har hørt før, selvom og jeg alligevel har levet i et vist antal år efterhånden :)


Talemåderne i Alineas sæt er et rigtig fint udvalg af nogle af de klassiske og lidt ældre (med andre ord; jeg kendte dem alle sammen :-)).
Hvis du gerne vil vide hvad de nyere talemåder er så kan jeg anbefale at hænge ud med nogle børn på mellemtrinnet, de dræber bogstavlig talt alle ordsprog, talemåder og slang udtryk de møder og tager ind i deres ordforråd og ordbrug. Så det er RIP til knæ-høj karse og rotter på loftet når de owner de udtryk som er på mode i deres omgangskreds.

Alternativt kan Gade/Dansk ordbog og lidt rap-tekster være en god ide.


Alinea har også Didaktor podcasten, der handler om lidt af hvert indenfor undervisning. Du kan se deres arktiv HER.