16. juni 2019

Alternative godnatsange til børn

Som regel er det mig der synger godnatsange hjemme hos os.


I dette indlæg kan du få nogle gode ideer til alternative godnatsange, hvis du er træt af at synge de samme igen og igen.

Det plejer at være sådan, at Cleo og Franka hver vælge 2 sange og så slutter jeg af enten med vores egne korte versioner af enten: "Jeg er en flyvemaskine", "Sov mit barn sov længe" eller "Storkespringvandet". Jeg ved ikke hvorfor det lige er dem, men de er langsomt blevet det som alle ved betyder nu er det godnat. Jeg kan kun ca 4 linjer af hver og i "Sov mit barn sov længe" er det ikke engang den rigtige tekst.

Cleo og Franka vælger ud fra de sange de kan huske findes og nogle gange vælger de så at jeg skal finde på en ny eller selv digte en ud fra et emne.

De sange jeg synger er ikke klassiske godnat sange og for det mest ikke engang børnesange (se link liste nederst i indlægget)

Baby, Girl, Sleep, Child, Toddler, Portrait, Sweet

For at en sang fungerer som godnatsang har vi 4 krav:
 1. Den skal være rolig.
  Min tommelfingerregel er, at en sangs rytme skal være langsommere end barnets hjerterytme, så vil sangen virke beroligende (og hvis den er hurtigere, vil den give energi). Jeg kan ikke huske hvor jeg har hørt det, men jeg oplever at det passer.

  Hvis sangen originalt ikke er langsom, så synger jeg den bare i et langsommere tempo. Og hen i mod slutningen af den sidste sang, sætter jeg gerne tempoet yderligere ned. Fordi jeg tror sneglen i "Kaninen der så gerne ville sove" (en bog som jeg derudover ikke er særlig vild med) har ret: Det gælder om at sætte sit tempo mere og mere ned indtil man tilsidst falder i søvn.

  Jeg synger også tit godnatsange forholdsvis dybt, både fordi det er mest behageligt for mig, men også fordi man jo normalt siger, at man bør synge i en forholdsvis lys tone når man synger med børn. Dette skulle gøre det mere oplagt og nemmere for børnene at synge med, men når jeg synger godnatsang vil jeg jo gerne opnå den modsatte effekt (at de tier stille og bare lytter afslappet). Jeg er faktisk ikke klar over om det med at synge lyst med børn, er noget som på nogen måde er videnskabeligt bekræftet, men jeg synes det giver mening teoretisk og virker i praksis.
 2. Den skal være kort
  Jeg gider ikke at putteseancen bliver alt for lang. Jeg springer gerne flere dele af sangen over, hvis en sang er for lang. Så vi kommer ned på 1-2 vers, 2-3 omkvæd og måske et lille C-stykke. På den måde kan jeg også nøjes med de bedste vers og nogle gange smelter jeg det bedste fra hele sangen ned til 1 vers og 1 omkvæd.
 3. Den skal være på dansk
  Engang imellem synger jeg sange på engelsk, men da pigerne gerne vil lytte til teksten og tit også gerne snakke om teksten er det bare bedre med dansk. De engelske sange jeg bedst kan li er: "My favorite things" og "Rainbow connection".
 4. Den skal være lidt dramatisk
  Især Cleo kan godt li at der er noget der er lidt drama, med store følelser, konflikter, tvivl, kærlighed, død, længsel... drama.
 5. Den må meget gerne være soverelateret indhold
  Altså der må gerne indgå ord som: drøm, sove, ligge, hvile og nat.
Panamah - Børn af natten

Her får du et link til listen jeg har lavet - KLIK HER

Der er links til både teksten og en video, så man lige kan blive mindet om teksten, men jeg tænker der er mange du kender i forvejen.

Alle godnatsangene har jeg også samlet på en Spotify playliste. Playlisten er rigtig god når vi kører bil eller bare slappe lidt af sammen, fordi den jo er fyldt med sange som vi allesammen kender teksten til og samtidig er noget vi voksne kan holde ud at høre lidt længere tid end Bølle Bob.

Hvilke sange synger i som godnatsange?
Både de mere klassiske og de alternative... Skriv en kommentar.