18. marts 2020

Hjemme med børn #2

Dette er 2. blogindlæg i 1. COVID-19 #vibliverhjemme periode. HER kan du se det første indlæg.
I mellemtiden er der kommer endnu flere gratis og billige ideer til at underholde børnene derhjemme.

Det har taget mig disse første dage at lære at det er 100% urealistisk for mig at lave noget arbejde med mindre børnene enten sover, spiller et spil (bræt, PC, iPad eller Xbox) eller ser noget (film/video) eller leger nede i gården. Jeg har prøve at måle og der går i snit 8 minutter mellem jeg bliver afbrudt, hvis jeg forsøger under andre omstændigheder, og DET blir man jo bare top irritabel af. Havde ellers en fin drøm om at vi kunne sidde bare 20 min af gangen og arbejde på hver vores ting.

Så har jeg også på baggrund af de nye retningslinjer omkring social distancing fundet ud af et set op til at skifte min private logopædiske praksis over til telepraksis for en periode.

Det er jo egentlig noget som jeg i længere tid har overvejet at undersøge nærmere. Blandt andet med DETTE seminar, som jo så er blevet aflyst.. Så der er virkelig ikke noget der er så skidt at det ikke er godt for noget.

#detblivergodtigen @bella_og_bror


Herunder har jeg samlet de nye ideer og tiltag, som jeg er blevet opmærksom på eller som er kommet til siden sidste indlæg.

Der er især kommet mange forskellige livestreaming tilbud og jeg forudseer at der det næste stykke tid kommer endnu flere muligheder indenfor live stream af alle mulige forskellige ting både til børn og voksne.
Indtil videre synes jeg ikke noget af det vi har livestreamet, som har fungeret 100% optimalt, men jeg tænker at jeg jo nok heller ikke er den eneste der lige skal vænne sig til hvordan og hvorledes man gør. Tilgengæld bliver disse 14 dage nok også det som gør at video-chat og video-gruppe-møder endelig går mainstream. Her er der ikke samme forventninger til kvalitet og flow, men alligevel har jeg chattet med kollegaer og venner ganske succesfuldt. Og i går spille min mand live-online-rollespil med alle sine venner, fra hver deres lejlighed.

Til børnene

Mia som er mor til et barn i Bjørns klasse (og @bella_og_bror på instagram) har startet et super fint initiativ. Med at få børn til at lave regnbuer som vi allesammen kan hænge i vores vinduer under hashtag kampagnen #altblivergodtigen. For det gør det, men nogle gange er det jo rart med en reminder. Og man kan da ikke forestille sig noget flottere end regnbuer i alle vinduerne :-D

Det eneste du skal gøre for at være med, det er at lave en regnbue og hænge den i dit vindu.
Det er helt ligemeget hvordan den ser ud, hvor stor den er og hvad den er lavet af.
HER er en artikel om ideen fra TV2 Lorry.

En ting jeg gerne ville se med børnene, hvis det altså ikke var fordi vi allerede har set den (faktisk har vi set den 2 gange!), er at se Teaterfantast livestream, af deres forestilling Lille Frø efter Jakob Martin Strids kendte bog, for de 4-8årige. De spiller fordi de deres forestillinger jo er blevet aflyst. Og man kommer kun til at kun se det live. Det vil ikke blive optaget (lige som det plejer at være med teater ;-)) både torsdag d.19/3 kl.12:30 HER og lørdag 21/3 kl.12.30 HER

Måske vi ser den for 3. gang alligevel.


Zoologisk have har liveundervisning alle hverdag kl.10:00 - 11:00 for indskolingen. Og så kl.14:00-14:30 har de "frikvarter" hvor de går rundt i haven og hilser på de dyr børnene synes. Det foregår HER på Facebook.

Randers regnskov har også live biologi undervisning/underholdning hverdag i denne uge kl.9:00-9:30. Men mon ikke de fortsætter i næste uge også..? Det kan man se HER.
Vi så det i går og der var en del lag med lyden. Det kan sagtens være i vores ende, men man opdager også bare hvor forvente man/børnene er med god lyd og billede. Franka kunne slet ikke koncentrere sig.
En mulighed er at se videoerne på et andet tidspunkt end live, der er flere (men OBS ikke alle) steder der lægger optagelser ud af det der var live.

Fjord&Bælt har sammen med Naturama Svendborg også liveundervisning flere dage omkring ting i vandet. Det foregår live på deres FB. Se datoer og tider HER


Det kulturelle forsamlingshus i Silkeborg; Magistraten laver livestreaming af komikere der læser børnebøger højt. Hver dag kl.12:30 på Facebook HER.

Og Katrine Bille (som de fleste børn kender fra 'lille nørd' eller 'luk op luk i') læser også højt live på hendes Facebook kl.13:00 HER

Dem af jer som følger med på instagram ved at jeg i starten af året tog en uddannelse til familie akroyoga underviser. Hos Børn og Balance er der hver uge hold med familie akroyoga og mange andre sjove aktiviteter, men lige nu er deres hold er jo desværre aflyst.
Men så kan man måske i stedet lave lidt acroyoga derhjemme for skønne Cecilie har lavet 10 små tutorials videoer man kan se helt gratis. Gå ind lige HER og tryk på 'Gratis tutorials'.

Circle C studio har også online familie yoga streaming på deres FB torsdag d.19 kl.16-16:30 HER

 
Så har vi også fået en ny app som jeg faktisk gerne har ville prøve siden jeg så den på Danmarks læringsfestival for nogle år siden. Alle kan altid få en gratis prøveperiode på 14 dage - hvilket ikke er nok for mig hvis jeg skal prøve noget, fordi... tiden går alt for hurtigt.
Men i et nyhedsbrev fra Skolemælks-ordningen (som mange af jer jo nok er med i), så jeg at skolemælks abonnement få den gratis i en prøveperiode hele 60 dage. Så hvis dit barn får mælk i skolen og du får deres nyhedsbrev; så gå ind i dit mailsystem og søg på "skolemælk" og find nyhedsbrevet fra d.31/1.20. Selve Maneno appen henter du HER til børnene og HER til de voksne (kigge på fremgang, sætte mål og give ekstra belønninger).

Cleo har allerede læst de første 38 min i dag (der skal 38 mins læsning til for at man får en diamant), appen hjælper børn (via nogle forældreindstillinger) til at finde bøger i den rette sværhedsgrad.
Der er rigtig mange bøger at vælge i mellem og man kan søge ved hjælp af en masse filtre der gør det nemmere at finde noget interessant. Når man læse tjener man mønter og diamanter op som barnet kan bruge til at pimpe og udvikle deres lille drage. Gamification FTW!
Og så kan den voksne selv fastsætte hvor langt barnet har et mål om at skulle læse hver dag og fastsætte yderligere belønninger, hvis der er behov for det.

Hver dag her i COVID-19 perioden kl.10:00 laver Maneno live quiz på deres YouTube via Kahoot HER med læseforståelses- og hukommelsesspørgsmål til en specifik bog (som man så skal ha nå at læse inden), se hvilken bog det er til i morgen på deres FB eller insta.

Det er vist ikke heeeelt startet endnu, men der kommer også noget rigtig spændende i næste uge fra Coding Pirates, på piratskibet.dk.
Du kan høre lidt mere om det her HER.


Til de voksne

Her til aften har jeg set helt nye dokumentar fra CPH:DOX film festivallen som skulle ha startet i dag men er rykket online i stedet. Film til 45 kr og støtte til et godt projekt, hvor der hvert år er noget man ikke har lyst til at gå glip af HER.

Og så til særligt til logopæderne


De næste 2 uger har Sprogklar åbnet op for at man kan se 1 af deres onlinemoduler gratis til alle de hjemsendte pædagoiske medarbejdere. Men mon ik en logopæd også vil synes om det :-)
Det er modul nr 6 der handler om tosprogede børn. Du kan se det HER.

The informed SLP har samlede forleden en masse info om telepraksis HER. Og annoncerede at de var ved at sammensætte et gratis webinar til næste uge. Det er de nu klar med HER og det er i samarbejde med dem som normalt laver SLP summit som jeg har skrevet om fx HER. Det plejer at fungere rigtig godt, så det skal jeg helt sikkert se!

Hos Apraxia kids (den kæmpe store amerikanske organisation omkring verbal dyspraksi) har nu her tilføjet 2 til deres 8 andre gratis webinarer. Man skal registrere sig for at få adgang til dem. Se mere HER

Og så et spørgsmål...
Skal jeg også gå live?
Med hvad og for hvem?
Hvis I har nogle ønsker så giv endelig lyd! Det virker som the thing to do i disse dage :-D