26. marts 2020

Logopædisk telepraksis


Logopædi lavet som telepraksis = hvor man laver sin logopædiske indsats via telefon eller videochat), har i længere tid været fast bestanddel af det logopædiske (og audiologopædiske) område i lande hvor de geografiske afstande er større end her i Danmark (fx Australien). Og det seneste årti især, er der internationalt langsomt kommet flere erfaringer > mere forskning > flere artikler > mere interesse for telepraksis-feltet.

Her i Danmark har motivationen for telepraksis være begrænset. Jeg tænker hovedårsagen til dette har været at det er begrænset, hvor stort et geografisk område de fleste logopæder spreder sig over. Holdt op imod den kontaktgrad man mister ved ikke at være fysisk overfor hinanden + den mængde resurser det kræver at sætte sig ind i det praktisk/tekniske + den manglende erfaring med området, har det simpelthen ikke kunne betale sig at bruge telepraksis i større omfang i langt de fleste tilfælde.

Lige nu er vi dog allesammen i en lidt anden situation pga COVID nedlukningen af Danmark.

Jeg må indrømme at jeg så situationen, som en fantastisk mulighed for afprøve telepraksis, som del af mit privatpraktiserende logopædiske tilbud. Nogen som jeg faktisk har haft lyst til i længere tid, men der har bare ikke rigtig været en lejlighed eller overskud til det. Men som man siger på engelsk: "necessity is the mother of invention" eller på dansk:
"Nød lærer logopæd at lave telepraksis".


lidt svært at se, men det er mig mit i telepraksis
Afhængig af hvor lang tid nedlukningen kommer til at vare, begynder telepraksis nok også langsomt at blive relevant for de kommunale/regionale tilbud tænker jeg. Vi får se...

Hvis du sidder derud og gerne vil igang med telepraksis så er der suuuuper mange gratis resurser lige nu.

Dette er fordi alle de amerikanske logopæder lige nu er sendt hjem for at arbejde, men stadig på papiret skal lave alle de samme undervisningsopgaver som tidligere. Derovre er der en masse ting og sager relateret til deres certificeringer/licenser for hvor og hvordan de må undervise, samt hvad børnene er tildelt på deres IEP (~specifik handleplan for 1 skoleår), som vi heldigvis slipper for her. Og regeringen i USA har i denne COVID periode har i perioden løsnet op på lovgivningen omkring hvor "sikker" den platform man bruger til telepraksis skal være, se mere HER.

De fleste af disse amerikanske logopæder (SLP's) har, ligesom os danske, ingen erfaring med telepraksis. De plejer bare at være på en/eller flere skole, hvor de ser skolebørnene i mindre grupper og (i mindre grad) en-til-en uden forældre eller laver early intervention, hvor de kommer i hjemmet for at træne med barnet og i større eller mindre grad (men ofte mindre) vejleder forældrene.

DERFOR er der lige nu et kæmpe behov for erfaring med telepraksis, som vi så kan nyde godt af.
telepraksis fra den anden sideJeg synes nedenstånde webinarer giver en udmærkede introduktioner til området
Og sværere er det altså heller ikke :-)
Men hvis der stadig er noget du er i tvivl om så frygt ikke.

Nu hvor nedlukningsperioden er forlænget til 13/4, så tænker jeg at lave en video hvor jeg svarer på diverse spørgsmål omkring telepraksis. Hvis du har nogle så send dem til mig enten på mail, instagram eller facebook!

Du må meget gerne stille både meget kloge komplicerede spørgsmål, jeg svarer efter bedste (men begrænsede) evne. Men du må især gerne stille alle de dumme spørgsmål. I videoen kommer jeg ikke til at sige hvem der har spurgt om hvad (med mindre du meget gerne vil ha det, som et lille shout out ;-) så skriver du bare det).

I mellemtiden er her nogle ideer til, hvor du kan lære mere om telepraksis helt gratis lige nu!:
Update 23/4-20: jeg opdaterer løbende listen herunder med telepraksis videnstilbud

Speechtherapypd.com har lavet et (9 timer lang!) webinar, men man kan godt spole i det eller se det mens man ordner vasketøj, mange steder er informationsmængden lidt tynd spredt ud.

Det ligger lige nu gratis HER.


 

Du har lidt travlt hvis du skal nå at se det, for optagelsen ser lige nu ud til kun at ligge tilgængelig gratis indtil imorgen fredag kl.8:00 DK tid. Speechtherapypd er en portal man kan have en abonnement til og så se en masse forskellige webinarer og live streams, ligesom speechpathology.com som jeg tidligere har haft et abonnement på og skrevet om HER.


Så er der selvfølgelig det gratis webinar HER som the informed SLP har lavet sammen med Bjoerm og SLPToolkit, som plejer at lave SLP Summit, og som jeg skrev om forleden. Her er der flere lidt kortere kurser så det er måske lidt nemmere at gå til. Jeg synes dette var det bedste af de gratis webinarer, så prøv at nå at se dem.
Update: de samme mennesker har d.27/4 lagt 5 andre optagede kurser ud HER, de koster $15 pr styk og de er tilgængelige indtil 31/5. 

The informed SLP har samlede forleden en masse info om telepraksis HER.
Det handler især om evidensen for telepraksis indenfor forskellige logopædiske områder.

SpeechBITE's nyhedsbrev HER har også fokus på telepraksis. Med links til en masse artikler (nogle er open acess) der handler om evidens for telepraksis indenfor forskellige logopædiske områder.

ASHA (den amerikanske forening for audiologopæder) har også en side om Telepractice i deres praksis portal HER og på deres evidence maps HER.

Samt er open access Leader magasin fra 2012 med en masse forskellige artikler om telepraksis HER.

Hanen har lavet en guide til hvad der skal til for at skifte til telepraksis HER.
Og hvis du i forvejen er Hanen medlem har du også fået en mail om et online member meeting omkring telepraksis som finder sted d.29/4, men som du også kan skrive dig op til at få en optagelse.


Det første er the digital SLP's webinar serie, som du kan læse om HER. Og tilmelde dig HER.

Optagelserne kommer først ud på alle livestreamingerne er overstået har hun skrevet på instagram. Men hvis man tilmelder sig livestreamingen skulle man modtage et link når optagelserne er klar.

De logopæder som står bag er nogle af dem som allerede snakkede tele- og digital praksis før COVID og som laver rigtig gode materialer (til de amerikanske logopæder): Speech is Beautiful, My teletherapy room og Stacy Crouse.

Der er også kommet DENNE fra de maltesiske logopæder...

HER er der telepraksis webinar torsdag d.30/4 fra de australske logopæder som også har lavet DENNE HER oversigt over resurser og info omkring telepraksis.

Og så er der et andet som ikke er specifikt logopædisk, men som jeg tænker der evt godt kan være noget i alligevel. Det er IVÆKST's (som er en erhvervsportal der er giver gratis viden, kurser og webinarer inden for online markedsføring og drift målrettet små og mellemstore virksomheder) webinar målrettet selvstændige terapeuter du finder og tilmelder dig HER.

Send mig dine spørgsmål!

Som sagt hvis du har nogle spørgsmål omkring telepraksis, uanset om du at set nogle af ovenstående webinarer, så send mig en besked på mail, instagram eller facebook.

Så samler jeg op og laver en kort video med svarene, telepraksis-style.