7. juli 2020

Hygge-Logopædi i sommerferien

Det sørme, det sandt, det sooooommeeeer!

Sommerferie hos os bliver at besøge folk sommerhus og på nogle små ture rundt i landet. Men forhåbentlig bliver der også tid til noget sommerferielæsning og lytning. Jeg har et par forskellige logopædiske ting, som jeg håber at nå at få kigget på i ferien.

Denne sommer vil jeg gerne se nogle af SLPsummer summit's videoer HER. Jeg har skrevet om konceptet før, for det er ca hver ½ år at de går sammen om en uge med flere gratis live/recorded webinarer hver dag, og nu er det altså tid igen.
Logo

Det kan dog være at jeg bliver lidt træt af videoer, for Apraxiakids lægger 13 stk recorded webinarer OG 12 stk live webinarer (som bagefter skulle blive liggende måneden ud som recorded) helt gratis om verbal dyspraksi fra forskellige vinkler ud i løbet af juli måned og mange af dem ser altså rigtig gode ud HER. Jeg glæder mig især til at se Edwyn Maas og Ruth Stoeckel og den som hedder "Playing Around with CAS: Techniques for Choosing Therapy Targets and Activities for Children with Emerging Speech".

Skub på ordene: Ordtilegnelse på mellemtrinnet (Hæfte, 2019) • Se ...

Når jeg bliver træt af at se videoer har jeg også nogle emner jeg vil læse på. Fra biblioteket har jeg lånt Sæt skub på ordene, som jeg tænker bliver strandlæsningen. For alle de andre ting jeg skal læse er artikler og dem læser jeg altid på min iPad, som jeg ikke gider at få sand i. Jeg er rigtig glad for at læse på min iPad pro der har en stor skærm og hvor jeg samtidig kan bruger min AppelPen til at skrive noter i hånden direkte på pdf'en og gemme det samlet igen som en pdf i min dropbox eller evernote-app. Så jeg altid har det let tilgængeligt igen. Forresten, når jeg tager noter bruger jeg hovedsageligt: GoodNotes (69 kr) og Liquidtext (gratis/IAP 191 kr).

Lawrence D. Shriberg, PhD -Slide of the Week – Waisman Center – UW ...Når språklydsystemet blir en utfordring for barnet - PDF Gratis ...

Jeg har også samlet nogle forskellige artikler klar til at læse lidt mere om blandt andet Shribergs klassifikationssystem, i håb om at blive lidt klogere på nogle af denne klassifikationsmetodes differentiering mellem de mange (måske lidt for mange!) undergrupper. Dette er fordi jeg synes der langsomt er begyndt at tegne sig en tendens til at flere forsøger at separere nogle børn med udtalevanskeligheder af en motorisk art ud fra den verbale dyspraksi og måske også fra det fonologiske, men noget mere artikulatorisk/motorisk forsinket. Indtil videre tænker jeg eksistens giver mening for mig i praksis ud fra den komponent tilgang jeg har til udtalevanskeligheder. Men indtil videre synes jeg umiddelbart differentieringen virker noget nær umulig pga kæmpe overlap og sansynlighed for større fonologiske vanskeligheder samtidig. Hmmm... det jeg siger er at jeg lige nu er jeg ved at få styr på hvad jeg synes. Om ikke andet giver det altid gode eftertanker at vende det hele lidt på hoved og tænker over hvorfor det helt præcist er man synes det man synes og om det man gør svarer overens med det man siger man gør. Og det skal sommerens artikler hjælpe mig til.

Brug for nogle logopæder

I løbet af COVID/forsommeren været konsulent for SpeakApp som forhåbentlig kommer igennem (økonomi-) muren med en efterfølger til Udtaleappen og Læseappen.

Sensommeren kommer den til at stå på oversættelse af DEMSS/DYMTA materialet, hvor jeg sammen med min kollega Iben stadig er i gang, men det har allerede nu det taget væsentlig længere tid end vi håbede. Vi begynder dog at nærme os et sted, hvor noget af det gerne skal afprøves både på nogle logopæder og nogle børn. Så hvis du tænker DET er da lige noget for dig så skiv til mig.

Et andet sted jeg også har brug for nogle logopæder er HER, sammen med Trine og Mette fra Fyn som forsøger vi at gøre ReST nemmere tilgængeligt for danske logopæder, så vi har brug for indput fra logopæder som har lavet ReST forløb eller som har overvejet men er gået i stå med ReST forløb. Du sender bare en besked.

Det sidste jeg godt kunne bruge lidt logopæd indput til er, hvilke oplæg live eller webinarer i godt kunne tænker jeg i løbet af vinteren, da det er nu her jeg går igang med at planlægge mit efterår og vinter. Så skriv endelig, både med store og små ønsker!