5. juni 2024

Leg med store børn

Hvad leger man med store børn?
Det er vigtigt at lave noget sammen med ens teen- og tweens-børn.
Men jeg ved at mange synes det kan være lidt svært at finde frem til hvordan og hvad de kan lege med deres store børn.

Store børn vil også gerne lege, også gerne med deres voksne, også selvom de måske ikke selv foreslår det og måske endda siger pænt nej tak hvis man spørger. Og hvor ved jeg så det fra?
Det ved jeg fordi at jeg ved voksne også gerne vil leges med.
På samme måde som de store børn er vi tit bare trætte, synes der er noget vigtigere vi burde lave eller noget nemmere vi hellere vil lave. Men når vi først komme i gang er det jo tydeligt for de fleste at livet handler om at være sammen og ha det sjovt. OG at når vi leger sammen så lærer vi sammen noget om hinanden og om verden.

Leg ser bare lidt anderledes ud end det gjorde da børnene var 3 år og ville bygge tårne, 5 år og ville lege med bamser eller 7 år og ville lege med LEGO.
Men jeg tror personligt at det er essentielt at holde fast i legen så længe som muligt og helst også når man bliver voksen. Fordi leg er nysgerrighed, frihed, flow og liv.
Der er intet som er gratis, men leg er godt nok det som kommer aller tættest på!

Her er de 3 måde jeg synes det er nemmest at komme ind i leg med store børn eller andre voksne:

  1. Grovmotorisk leg
    Derfor er jeg for evig fan af legepladser, trampolin-parker, kasteredskaber og selv boldspil (selvom jeg er helt umådelig dårlig til det). På instagram under hashtagget #gætenlegeplads kan du få lidt inspiration til steder. Og i indlægget HER kan du se de legepladser vi var på for efterhånden 10 år siden 😄
    Her på billede er vi på Konditaget, hvor der er legeredskaber for børn og legeredskaber for voksne (de kalder dem bare træningsredskaber, fordi det virker mere seriøst og vigtigt).
  2. Spil
    Alle slags brætspil fungerer for mig. Jeg er ikke fan af dem hvor der er alt for mange regler eller som tager meget lang tid at spille (hænger ofte sammen), fordi så bliver jeg utålmodig, der er for langt hen til legen. Skiftes til at vælge et spil, så al tiden ikke går med at blive enige (/uenige) om hvad i skal spille og lån et spil af naboen, så alle er nybegyndere.
    Vores brætspilskab og Franka der spiller skak i fritidsklubben.

  3. Konkurrence
    Alle ved det fungerer for små børn ("hvem kan først få sine sko på?"), men det fungerer også fortræffeligt for voksne (tænk på hvor populære bonusordninger, hæderspriser og olympiader er).
    Det er nærmest lige gyldigt hvad for det er konkurrencen der er indholdet. Hvem kan finde flest X på Y tid? Hvem kan bygge størst? Lav X og stem og det bedste? Lave en quiz? Mærk eller smag på ting og gæt hvad det er? Se hvor mange gange i kan gribe X på Y måde? Balancer X? Hvem kan lave flest X? Fortsæt selv. Og hav evt et scorekort som gælder et helt år på tværs af konkurrencer som i skiftes til at finde på. På samme måde som der er nogle mennesker der har et spil 500 som kører over et årti.

  4. Kreer noget
    Igen kan det være hvad som helst. Byg noget i mangler, mal/tegn/modeller noget kunstnerisk, bag en kage. Se fx det krearum mig og Cleo brugte lang tid i Kolding HER (kommer snart)

  5. Afprøv, undersøg, find noget, tag på opdagelse
    Lav en skattejagt rundt i nærmiljøet hvor i skal finde ting i en bestemt farve, tage billeder af flest forskellige håndtag eller geocaching. Tag hen og se noget i ikke har set før, gå ned af den vej i er kørt forbi 1000 gange og gå ind af den mystiske port ved siden af skomageren.
    'Sten-saks-papir tur' hvor I hoppe op på cyklen eller ind i bilen og kører lige ud indtil i kommer til et sted hvor i kan dreje. Her laver i sten-saks-papir og som vinder bestemmer hvilken retning i kører - eller endnu mere tilfældigt den side som den der vinder sidder i er den retning i drejer. Jeg lover man kan kommer nogle virkelig åndssvage steder hen på den måde, men så lige pludselig en sjælden gang et virkeligt fantastisk sted hen. Man kan også lave det som 'Højre-venstre tur' hvor man på skift drejer til højre og så venstre og se hvor det leder en hen.

    Her er vi i familie kemi klub med videnskabsklubben, hvor man går på opdagelse sammen som familie guidet af unge STEM mentorer.

Det vigtige og det som gør noget til en leg er at man ikke gemmer sig i nej-land med det samme, men tager en mere "ja, og.. " tilgang.

Se videoen herunder som er fra dengang mine børn var små og alle sammen gerne ville lege med mig hele tiden