21. februar 2013

Fysiske aktiviteter både udenfor og indenfor

Ja, alle herhjemme kan godt lide at sidde foran en lille firkant (som vi kalder aktiviteter med computer, TV, consol, iPad, Smartphones eller Nintendo) og hvis vi selv kunne vælge på alle hylder, ville 3 ud af 4 personer i husstanden, nok forholdsvis ofte vælge en aktivitet foran en lille firkant.


Men det duer ikke kun at sidde ned foran en lille firkant. Kroppen blir sløv og slap og humøret blir tungt, hvis man ikke også får hoppet, danset og kæmpet - ved vi godt alle sammen. Og der findes SÅ mange sjove ting man kan lave der samtidig indeholder en masse fysisk aktivitet.


Fysiske aktiviteter udenfor huset
Hver uge går Bjørn og Cleo til svømning, det er noget de får rigtig meget ud af og synes er rigtig sjovt, selvom det godt kan være lidt hårdt arbejde for de voksne at komme afsted og få plads i kalenderen.


lalandia Feb11 (21) lalandia Feb11 (42)IMG_0405
 
En gang om ugen tager Bjørn + en valgfri voksen til familieidræt, hvor vi går på Turboholdet.
Her er det muligt både for børn og voksne at få pulsen op, klatret, hoppet og løftet sin egen kropsvægt et par gange.

 150612 (9)
 230612 (3)

I weekenden (og på sommer-hverdage) leger vi tit på både lokale legepladser og legepladser det er en lidt længere udflugt at komme på. Vi synes det er rart at skifte lidt rundt mellem legepladserne. Og elsker at prøve nye legepladser af så snart vi høre om dem.
Vi kan fx rigtig godt lide alle Superkilens legepladser, Nørrebroparkens legepladser ,Valbyparkens legeplads, Remisen inddørslegeplads, Guldberggade skoles legeplads, Trafik- og Tårnlegepladsen i fælledparken og Fredensparkes legeplads.

Mange større kommuner har deres egne online oversigter over deres legepladser, som fx Københavns Kommune har her.
Du kan også bruge Galle&Jessens Legepladsen.dk til at finde legepladser i hele landet (eller få ideer til hvad I skal lege).


Fysisk/sproglige lege på stuegulvet
Hvis man ikke har lyst/tid/råd/overskud/overtøj/mulighed for at tage uden for huset, findes der er masser af fysiske lege man kan lave på stuegulvet eller i mors og fars seng.
Vi laver tit lege, hvor:
  1. Bjørn blir pakket ind i tæppe eller dyner og så fx skal kæmpe sig ud det igen.
  2. Vi slås med puder og dyner.
  3. Spiller frem og tilbage med ballon eller bold til hinanden.
  4. Sætter musik på og danser.
  5. Papkasser, kufferter eller lignende skal pakkes, flyttes eller klatres ind og ud af.
Farlige bakugan positure (23)
Disse typer lege kan også rigtig let få sprogligt indhold.
  1. I kan fx leget at det man er ved at lave er en dej, en pizza eller en kage og så skal man sige alle de ingredienser man putter i højt samt bruge en masse udsagnsord for hvad man gør med ingredienserne (drysser, hakker, ælter m m).
  2. Sætte bestemte lyde på puderne, så en pude siger "sss sss sss" når den rammer og en anden siger "p p p".
  3. Aftale noget bestemt man skal sige hver gang man puffer til ballonen. Det kan være lyde eller ord i bestemte kategorier (ting man kan spise, fjolle-ord der rimer på hinanden eller navne på forskellige Skylanders). Men det kan også være at den ene stiller et spørgsmål som den anden så skal tænke og svare hurtigt på inden ballonen har været frem og tilbage (1,2 eller 5 gange). En klassisker er selvfølge også at tælle hvormange puf man kan komme op på uden at ballonen rammer jorden og på den måde øve talrækken.
  4. Syng med. Lyt til og snak om teksten og musikgenren.
  5. Vi leger at vi er postbud og afsender/modtager, der skal skrive og læse adresser på de pakker vi leverer.
270612 (8)


Forleden læst jeg om en ny bog der så ud til at have en masse gode ideer til simple lege man kan lege sammen uden at det kræver det helt store set-up.
Den hedder Bevæg dig med dine børn - 130 gode lege og så super god ud - jeg har straks bestilt den på biblioteket!

Se en kort video med ideer til 3 små fysiske lege - klik her.

hår fra flere vinkler (3)

Vi har ellers Politikens Leg med din baby og Leg med dit barn bøgerne. Det er jo ikke fordi der står noget i disse bøger, som man ikke kender eller kunne ha fundet på, men man glemmer tit alle de tumlelege der findes selv om man godt kender dem. Og Bjørn har altid synes at det er sjovt når man tager en bog frem. Så prøver vi legene en af gangen eller skifes til at vælge en leg. De lege man bedste kan li har det med at snige sig over i hverdagen for en periode - og så finder
 
Apps, hvor man ikke sidder stille
Jeg har da selvfølgelig også et par ideer til apps, der kan bruges til at sætte gang i lidt bevægelse.
Se dem i indlægget her og særligt om skattejagt apps i indlægget her.