16. juli 2012

Ordforråd og Semantik

Inde i hovedet ligger alle vores ord hulter til bulter... NEJ!

I vores hjerner findes et kompliceret spindelvæv af et bibliotek, hvor alle koncepter (ord, navne, ting, begreber og viden) ligger med alle deres forskellige betydninger, tilhørsforhold og sammenhænge med andre ord.

I starten, når man er ved at fylde sit bibliotek op, er alle koncepter lidt usikre og uklare (både udtalen og betydningen).

Ord kan ikke læres enkeltvis
Det vil fx være svært at forstå fuldt ud, hvad ’tør’ betyder, hvis man ikke ved hvad ’våd’ betyder. Vores ordforråd er nærmest en flydende masse, der ændrer sig lidt flere steder, hver gang der bliver tilføjet ny viden – og ikke kun der, hvor det nye tilføjes.

Hver gang et barn hører eller bruger et ord, bliver dette ords koncept tydeligere og bedre defineret i barnets semantiske bibliotek, som vi ofte kalder ordforrådet.

Træning af ordforrådet er derfor ikke blot at øve sig i navnene på forskellige genstande. Det er også at arbejde med de forskellige kategorier, der findes; Hvad har forskellige ting til fælles? Hvordan er de forskellige? Hvilken præcis samling af detaljer definerer et koncept? Hvordan hænger alle disse ting, koncepter og detaljer sammen?

Vi voksne tænker ofte ikke over hvor svært det egentlig er at vide hvor et ord stopper og et andet begynder. For et barn kan det fx være svært at kende forskel på en sabel, et sværd, en stav, en stok, en pind, en linie, en streg, en snor, en grænse, en slutning og en ny begyndelse.

Børn (og voksne) arbejder hele tiden med at udvide og raffinere deres ordforråd. Hver gang vi får ny viden bliver denne viden tilføjet spindelvævet og gør på den måde det samlede spindelvæv stærkere og bedre.

Du kan læse mere om hvordan du kan udvide dit barns ordforråd i indlægget "Tal Rundt Om X" (HER) og måske vil mit TROX materiale være noget for dig - lige her.


Semantiske Apps

I den kommende uge poster jeg nogle indlæg om iPad apps, der arbejder med dette mentale leksikon. Disse indlæg om Semantiske apps har jeg valgt at dele op i to indlæg. Første kommer et indlæg jeg har valgt at kalde "Benævnelse", da disse apps hovedsageligt handler om at benævne og genkende ting. Næste indlæg kommer til at hedde "Kategorisering" og fokuserer mere på apps, der arbejder med at kategorisere, sortere, sammenligne og matche ord og koncepter.

Glæd jer til mange gode apps :)