2. juli 2012

Leg med Flashcards / Alfabetkort

Dette billede har intet at gøre med flashcards, jeg synes bare det var så sødt :)
For at fejre de nye danske alfabet flashcards jeg har oversat for Mr.Printables, kommer der her nogler ideer til hvordan man kan bruge flashcards.

Disse aktiviteter er tiltænkt alfabetkortene og er derfor alle sammen aktiviteter der gennem leg lærer dit barn alfabetet.
Der findes et væld af andre flascards ude i verden, der arbejder med forskellige ting som ordforrådet, læsning, matematisk og andre kognitive elementer.

Generelt når vi laver aktiviteter eller leger med bogstaver, gør vi det udfra en eller flere af nedenstående 5 indgange. Det er disse 5 indgange bogstavindlærende aktiviteter for begyndere kredser om, så børnene langsomt kan opbygge 1 samlet fornemmelse/forståelse af hvert bogstav.
  1. Bogstavet's navn (F)
  2. Bogstavet's lyd (fffffffffff)
  3. Bogstavet's udseende som majuskel/STORT BOGSTAV (F)
  4. Bogstavet's udseende som minuskel/lille bogstav (f)
  5. Bogstavet's protoord - et eller flere ord som tydeligvis starter med bogstavet og er let at huske (fisk, finger, fis)

Alfabetkortene kan bruges på mange måder, i kan fx:
  • Bare sidde med kortene i en bunke og læse dem/snakke om dem, som var det en bog med bogstaver.
  • Hæfte kortene sammen, så de bliver til en rigtig bog eller putte kortene i de små plastlomme bøger, som fx kommer med pokemon-kort og lignende.
  • Receptiv flash af kortene enkeltvis - Vis kortene til barnet én af gangen, mens du siger et (eller flere) af bogstavets "indgange" til barnet.
  • Receptiv spørgeleg - Læg kortene spredt med forsiden op af. Spørg barnet "hvor er F?", "hvor er ffffff" eller "hvor er Abe?"
  • Ekspressiv spørgeleg - Vis kortene til barnet én af gangen. Spørg barnet "Hvilket bogstav er det?", "hvordan lyder det her bogstav?" eller "hvilke ord starter med det her bogstav?"
  • Print to sæt og spil vendespil eller bingo med kortene.
  • Klip kortene over på midt, så det store bogstav er på den ene halvdel og det lille bogstav på den anden. Spred kortene ud med forsiden op og find så de 2 rigtige halvdele og sæt sammen - tal om det store og det lille bogstav.
  • Som ovenstående, men læg de halve kort med bagsiden op ad og spil vendespil.
  • Krøl kortene sammen og kast med dem (De er jo næsten gratis :-). Se om i kan ramme ned i en i spand. Dem som lander i spanden skal man bagefter folde ud og sige hvad er for nogle.
  • Krøl kortene sammen og pust til dem. De kugler der først kommer i mål (=en streg et sted) har vundet, skal foldes ud og siges.
  • Tæl kortene.
  • Sorter kortene - vokaler/konsonanter, dem jeg kender navnet på/dem jeg ikke kender navnet på, dem der kun har lige streger/dem der har buede streger, de lyde jeg har svært ved at sige/de lyde jeg synes er lette at sige, dem som er i mit navn/dem som ikke er i mit navn.
  • Find ord der rime på kortenes protoord (abe+tabe).
  • Stav ord med kortene - print evt flere sæt så du har nok af de hyppige bogstaver og fold evt billederne væk.
  • Læg kortene ud på gulvet på en række, find ting i lejligheden eller på værelset der starter med samme bogstav og læg det ved det rigtig flashcard. Det flashcard der til sidst har den længeste række med ting har evt. vundet. Find evt tingene på tid.
  • Gem kortene i lejligheden og leg tampen brænder.
    Bogstavversion: Når barnet er går væk fra der hvor et kort er gemt siger du: "det blir koldere og kolder og..." når barnet bevæger sig tætte på kortet siger du: "det blir varmere og varmer og..." indtil kortet er fundet.
    Fonemversion: Du kan også vælge at sige bogstavets lyd (fx "fffffffff") når barnet bevæger sig tættere på kortet og ikke sige noget når barnet bevæger sig væk.
    Husk at bytte roller når i leger denne leg.
  • 20 spørgsmål til professoren (eller nok nærmer 1-4 spørgsmål til professoren) - Barnet trækker et kort uden at se på det, holder det på panden og skal så stille spørgsmål for at gætte hvilket kort han/hun har trukket. Og så byttes der roller.
  • Printe 2, 4 eller 6 af pdf siderne på en enkelt A4 side og få små kort du kan have med hvor som helst
  • Hvis du gerne vil have at dine kort holder længere, så print kortene på almindeligt papir og laminer papiret, print på karton eller print på papir og lim derefter papiret på pap eller træ.
  • Brug dem som dekoration på børneværelset

Husk, uanset aktivitet:
I behøver ikke at bruge alle kortene på én gang. Færre kort gør opgaven mere overskuelig.
Udvælg evt hvilke bogstaver du vil arbejde med, fx dem der er i barnets navn eller andre ord barnet kender godt. Tænk over om barnet brug for bogstaver han/hun kender godt, bogstaver som barnet ikke kender så godt, har svært ved at huske navnet eller lyden på eller en kombination.
Det er sjovt at bytte roller! Hvis barnet har rigtig godt fat i en aktivitet, så prøv at bytte roller, så den voksne også skal lede og barnet også skal være den der siger lydene og styre legen.


Og...
Nogen kan måske huske scenen i filmen Parenthood, hvor Rick Moranis kamptræner sin datter med den traditionelle måde at bruge flashcards, helt derud skulle vi ikke så gerne. Så leg med kortene så længe både du, dit barn OG din partner synes det er sjovt :-)

Skiv gerne en kommentar, hvis i har flere ideer i vil dele!
Og hvis du downloader alfabetkortene, skriver du så ikke lige en kommentar til indlæget her - Tak :)