23. februar 2013

Apps til fysisk udfoldelse

I forlængelse af indlægget: Fysisk aktiviteter både indenfor og udenfor, kommer her et par forskellige ideer til apps, der kan bruges til at sætte gang i lidt bevægelse.

De er sjove og anderledes end "alle de andre apps". Og hvis man har den type barn der virkelig skal overtales til at slippe computeren, lego'et eller perlerne til fordel for noget mere grovmotorisk fysisk aktivitet, kan disse apps være en rigtig god brobygger. Det handler nemlig tit om, at finde noget trygt barnet kan tage med sig, når det bevæger sig ud på utrygt hav.

Her er et par apps, hvor det ikke kun er fingrene man skal bevæge...

Børne yoga 
Short Sequence Kids Yoga Journey Lite (Gratis) er en lille app, hvor børn demonstrerer 7 forskellige yoga stillinger. Alle stillingerne har navne, så man kan snakke om hvorfor mon de hedder netop det, mens man laver dem.
Når man har prøvet appen et par gange kan man evt prøve at opfinde på sine egne "yoga-stillinger". Hvordan laver man stillingen, hvad gør stillingen for/ved kroppen og ikke mindst hvad skal stillingen hedde? Tag et billede med iPaden og lav evt jeres egen e-bog med stillinger.
I indlægget her kan du se hvordan I let kan lave jeres egne ebøger.
 
 
Appen er faktisk en light vesion af appen I AM LOVE (13kr), der også fås til Android til kun 6kr og i serien findes der også I AM SUN, I AM MOON (13kr). Udover yderligere yoga-stillinger fungerer disse 2 apps også som en bog-app, med en lille (engelsksproget) historie med masser af natur og vandfarve. Se promo videoen herunder


Update dec 2014: den gratis udgave "Short sequence..." findes desværre ikke mere i AppStore.
Men I AM LOVE (13kr) og I AM SUN, I AM MOON (13kr) gør stadig.


Skattejagt
Lav en skattejagt - Alle børn (og alle fornuftige voksne) elsker at gå på skattejagt!

Der findes mange forskellige slags skattejagter og afhængig af hvor stort et område posterne er spredt over, hvor de er placeret, hvad posterne kræver af deltagerne og hvor lang tid man har kan de være mere eller mindre bevægelses krævende og fysisk udfordrende.

Der findes også rigtig mange apps, der kan hjælpe dig med at lege eller arrangere en skattejagt nemt og hurtigt i indlægget her: Skattejagt Apps.

Tæl, tag tid eller en chance
Selv en forholdsvis kedelig ting som fx armbøjninger kan pludselig blive sjove, hvis de er en del af en leg, spil eller konkurrence - det kender vi nok allesammen :-)
Sådan har børn det også og ofte i endnu højere grad en voksne. Der findes masser af apps der kan hjælpe dig med at lave lege ud af ingenting.

Brug fx Scoreboard HD (Free Version) (Gratis), FlipScore (Gratis), GameTools (Gratis) til at holde styr på hvem der kan slå flest vejrmøller, løbe fra den ene ende af gården til den anden flest gange eller tælle hvor mange forskellige gymnastik øvelser i sammen kan finde på.

Apps der fungerer som stopur som fx Activity Timer - Kiddie countdown (Gratis) kan I bruge til at tage tid på forskellige aktiviteter. Hvem kan drible en boldt i længst tid, hvor mange armbøjninger eller englehop kan I hver især tage på 4 minutter.

Med en mere avanceret stopurs app som SharingTimer (7 kr) kan I tage sætte uret til at bestemme hvem der skal sidde og hvile sig lidt, mens alle andre hopper eller løber.
I kan sætte uret til et kortere tidsinterval og så skiftes imellem at være den der bestemmer hvad der skal laves i tidsintervallet ("læg jer ned, stil jer op, rul på gulvet, dans, drej rundt...").
Eller sætte uret til et meget kort tidsinterval og på skift forsøge at fuldføre en bestemt opgave (fx løbe hele vejen rundt om den række af mennesker I er) inden det bliver den næstes tur . Tidsintervallet kan I så langsomt gøre kortere og kortere.
En anden mulighed er at taste forskellige fysisk aktiviteter ind (hop, løb, drej rundt m m), der hvor det er meningen deltagere skal stå og på den måde bruge appen som selektor app, til at bestemme hvornår i skifter mellem øvelserne.

Med elicitator apps som ImageSpinner (6 kr) og MakeDice (19 kr)/MakeDiceLite (Gratis) kan i selv vælge nogle forskellige øvelser, som skal laves alt efter hvor pilen eller hvad terningen lander på. Elicitatoren kan også vælge om i skal spille fodbold, legegemmeleg eller danse.
Ved at bruge mere end én terning i MakeDice appen kan I også lave jeres eget bevægelsesspil.
Den ene terning vælger en grund øvelse (hoppe, twiste, løbe, dreje m m). En anden terning vælger en udfordring (med lukkede øjne, på tæer, rigtig hurtigt, i slowmotion, baglens m m). En tredje terning fortæller hvormange gange eller hvorlang tid opgaven skal gøres. En fjerde terning kan bestemmen hvem der skal udføre opgaven.

Prøv også noget af ovenstående med oprydning eller sortering af vasketøj - det virker overraskende godt...

Se også indlæggene med Apps der får børn til at sige noget og Accessory Apps og få flere ideer.


Dans!
Husk at en iPad eller en telefon kan jo også bruges som en simpel musik afspiller. Sæt musik på via dit iTunes bibliotek, din Spotify konto eller YouTube og dans sammen.
På vores Spotify konto har Bjørn sin egen playliste, som vi tilføjer sange til når vi finder nogle han godt kan li. Så kan vi altid. Sammen med ham bruger vi også søgefunktionen til at finde mere musik med samme kunstner eller relateret musik.

Appen Autodance kan desværre ikke downloades i øjeblikket fra den danske iTunes butik, men mon ikke den kommer igen det er nemlig en super app. Appen fungerer som reklame for consol-spillet JustDance (og faktisk også er et ret godt spil) og er derfor gratis. Den fungerer ved at man optager et par bitte små videoklip (2-3 sekunder) med en eller anden form for bevægelse, vælger en sang og laver appen en sjov danse video ud af optagelserne ved at klippe, kombinere, køre baglæns og andet godt i dine optagelser. Jeg ved ik hvordan den gør det, men den får bevægelserne til at passe ret godt med rytmen og stemningen i musikken. Videoerne blir bedst, hvis man lave tydelige simple bevægelser. Se fx de her tilfældige menneser: små dansepiger, , en dreng og det behøver jo ikke engang være danse bevægelser som denne eller denne video. Og I behøver ikke at lave den ligeså vild som denne her.

Update dec 2014: Der er nu kommet en danse app til både iOs og Android der hedder Just Dance Now og fungerer med din smartphone som bevægelsesopfanger og dit TV som skærm

Se også
Dette indlæg er nr 2 af 3. Se første indlæg i fysisk bevægelses serien her og tredje her.
Se også listen med"Apps du ikke sidder så stille med"
Og husk også at se oversigten over alle de apps jeg anbefaler - klik her.