18. august 2013

Gratis / billigt legetøj

Nyt legetøj er ofte rigtig dyrt. Vi prøver at købe så lidt af det som muligt. Når vi køber noget forsøger vi at vælge noget som vi forventer vil blive leget med længe og af flere børn. Måske endda flere generationer. Det er helt klart vores erfaring at det ikke er prisen på legetøjet der afgører hverken hvor glad et barn bliver eller hvor mange timer der bliver leget.
Her kan du læse om hvor vores billige og gratis legetøj kommer fra...

Loppefund alt under 20 kr.

Gå på loppemarked

Vi køber meget af vores legetøj på loppemarkeder - se indlægget her. Her er det meget sjældent vi betaler mere end 20kr for legetøj der. Se noget af det vi har købt herover. Det er alt sammen noget Bjørn har leget rigtig mange timer med.
Der er også mange af vores bøger som kommer fra loppemarkeder og fra bibliotekernes udsalg af slidte bøger. Historien er jo den samme uanset pris og indbindingens stand.


1 købt bog, 1 brugt biblio-bog, 1 loppe-bog.
Pixibøger kan du tit få til 1-2kr

Gem jeres eget legetøj

På loftet har vi store kasser med legetøj - også en del fra da jeg og Adam var børn. Legetøjet er inddelt i kasser, efter hvem der kan lege med det næste gang. Når vi rydder op på værelset snakker vi om, om det her skal lidt på loftet. Hvis legetøj bare står og roder uden at blive leget med er det meget bedre at det får en pause på loftet. Når vi holder loppemarked kigger vi nogle gange disse ting igennem og ser om legetøjet i virkeligheden skal sælges.
Engang imellem går vi sammen op på loftet og kigger i kasserne og ser om det er noget som nogen vil have med ned. Det føles som at få helt nyt legetøj gratis.

Legetøj fra da mor og far var børn
Vores børn minder jo nok en del om os, så det legetøj vi synes var sjovt er der en god chance for de også synes. Samtidig er det rigtig sjovt og lærerigt at tale om den gang mor og far var børn. Hvornår fik du denne her? Hvordan legede du med dem her? Hvad kunne du godt lide ved den bog? Fik du den af din mormor, hvordan var hun?

Gratis

Ting man kan få gratis

Der findes også ting man kan få gratis, som kan være ganske udemærkede at lege med. Reklamegaver på konferencer eller udstillinger går direkte til Bjørn herhjemme. Han har altid lige noget han kan bruge den holder, badge eller nøglering til.

På billede herover er der nogle små figurer af menneske kroppen. Dem har vi klippet ud fra den tyske, finske og spanske brugsanvisning til et spil vi har, vi skulle jo kun bruge den engelske.

I vores lokale Bog&Ide har Bjørn fået gratis skoleskemaer, der også har været brugt til forskellige lege. Ligesom en tur forbi opskrift-holderen er fast når vi er i kvickly. Her kan man nemlig få en sjov holder gratis og forskellige opskrifter løbende. Sammen snakker vi om billederne, ingredienserne, hvordan retten laves og om det er noget vi skal lave.
En hver cafe, sportshal eller biograf har mere eller mindre en go-card stander med gratis postkort. Disse samler Bjørn gladeligt - skriver på dem, tegner på dem, klipper i dem, beundrer og taler om.
Herunder er en collage jeg har lavet til ham med nogle af de gratis postkort han har samlet, nogle af hans gamle fødselsdagskort og kort jeg har gemt fra da jeg selv var barn, som jeg havde hængende på min opslagstavle fordi jeg synes de var så pæne.

Rammen er fra IKEA
Mit Fraggle-kort, Den skøre cykel-Bjørn og det med juletræet har godt nok fået tjent sig selv ind efterhånden. Føler jeg altid har kigget på dem, da de først har hængt på mit værelse i 10 år og nu er på Bjørns (Edit: er blevet flyttet ind på Cleos værelse for nylig). Det med den røde kat og Emil på hesten er kort jeg selv har valgt på koloni med min børnehave og sendt hjem. Bagpå kan man læse at jeg har det godt, solen skinner og vi har spist slik.

Naturen er også fyldt med legetøj. Tag en pose med på tur i skoven eller stranden. Find pinde, sjove sten, muslingeskaller osv...  

Byt til nyt

Der er efterhånden flere steder på nettet hvor man kan bytte sig til nyt. Det er især populært med børne og babyting. Se fx denne eller denne gruppe på Facebook.
Der kommer også flere og flere byttemarkeder i øjeblikket. Jeg kender mest til dem i København (du kan starte her), men prøv at søg lokalt.

En ting der også er kommet flere af, er såkaldte Byttehjørner. Mange gårde eller skraldefællesskaber har dem efterhånden. Her kan beboere sætte ting som de ikke selv bruger mere, men som stadig er fine, virker og kan bruges af andre. På villaveje hører jeg at fortorvskanten dagen før storskald lidt fungerer på samme måde?

Jeg låner lige denne her konkylie
Husk du jo også bare kan bytte med venner og bekendte. Er det noget som dit barn er træt af, så tænk om du ikke kender et andet barn der ville synes det var sjovt i stedet for en periode. Kommer der et barn på besøg som forelsker sig i en bestemt dukke, så lad da hende låne dukken.
Der er selvfølgelig en risiko for at du ikke få det du låner ud retur, men jeg har endelig (efter mange forsvundne ting og sager) fundet en rigtig god løsning.
Når du låner noget ud, så tager du lige et hurtigt billede med din mobil. Hvor personen der låner tingen står med tingen i hånden. På den måde kan du altid rulle tilbage i dit galleri, se hvad du har lånt ud, hvem det var til og hvornår (på datoen). 3 ting som det ellers virker umuligt for mig at huske.

Nogle ting bliver i virkeligheden brugt så lidt at personen (evt efter en låne periode) lige så godt kan få tingen. Det er så hyggeligt at arve ting fra folk man kender. Når man efterfølgende ser hinanden er det rart for begge parter at se tingene have et længere liv. Hvis man kan finde nogen hvis børn lige passer i alder før/efter ens egne børn er det skønt at komme ind i en arve rutine.


Genbrug

Ting behøver ikke kommer fra en legetøjsbutik for at være legetøj. Mange af de ting som Bjørn faktisk leger med er ting der tidligere har været noget andet eller nogle andres. Små æsker, beholder og poser fra ting og sager har altid været et stort hit fx.

Vi køber tit ting i genbrugsbutikker. Særligt børnetøj og legetøj. Når man går med mor i genbrugsbutikken kan man vælge lige hvad man har lyst til. Tilforskel fra næsten alle andre butikker, hvor hun ofte siger at det er for dyrt. Små lokale genbrugsbutikker er dem jeg allerbedst kan lide at gå i. Hvis vi af en eller anden grund er lidt uden for byen. Får jeg altid sneget en tur til den lokale genbrugs ind. Er det noget specifikt vi leder efter til børnene vi leder efter, går vi i en af Mødrehjælpens butikker, hvor jeg har arbejdet frivilligt i mange år.

Skal vi købe noget der koster 300 kr eller derover, så køber vi det næsten altid brugt hvis vi kan få det. Cykler, senge, møbler, større legetøj eller legetøjs partier (fx en samling pokemon til Bjørns julegave) er købt gennem Den Blå Avis. Meget tøj gennem Trendsales og div salgsgrupper og -sider på Facebook.

På de to billeder herunder har jeg fundet nogle ting på Bjørns værelse som han leger overraskende meget med - når man tænker på hvad de egentlig er...
En skattekiste fra en gave holdere til 3 forskellige ting vi ikke har mer, en gammel smykkeæske og 2 poser...
Spændende legetøj
2 reflekser Bjørn har fået gratis, nogle papir-udklip vi selv har lavet, et gammelt stykke stof, en plastgaffel og en brochure fra et spil vi engang købte


Se legetøjet i alt

Der er masser af ting som du normalt ville smide ud, som dit barn sagtens kan bruge som legetøj
Jeg var inde på noget der minder om dette i indlægget "Toys from trash"

Noget meget billigt som vi har brugt meget tid på og fået meget god leg og samtale ud af er hjemmelavede ting i papir. Jeg tror faktisk jeg laver et separat indlæg med hvordan vi gør det... (kommer snart)

Og hvis du generelt godt kan lide at spare dine penge. Så prøv lige at se samlingen af sparetips i tråden her, fra mit yndlings internet forum Slyngebarn, her er gode ideer til hvordan man kan spare på alt.