1. december 2013

Familien Op&Ned

Fornylig hørte jeg om en helt ny rimbog, som lød rigtig spændende: Rim med Famililen Op&Ned.
Nu har vi været så heldige at få et eksemplar af Ulla fra Sprog&Leg.dk, der udgiver bogen og også sælger en masse andre sprogstimulerende bøger, spil og materialer.


Der findes rigtig mange rimbøger, med forskelligt fokus eller teamaer. Mange gennemgår fx hele alfabetet i rim-form. Denne her bog er anderledes.I Familien Op&Ned kommer du igennem en masse forskellige antonymer (ord der betyder det modsatte af hinanden) fx tung/let og synonymer (ord der betyder næsten det samme) fx god/dygtig.

Denne type sproglige sammenligninger, er rigtig gode til at forklare ordenes betydning for børn, starte samtale, give dybde i deres forståelse af de forskellig koncepter og dermed forstærke det semantiske netværk omkring ordene. Det er for eksempel nødvendig at have en eller anden forståelse af ordet kort, for at kunne forstå ordet lang til fulde. Og det er oplagt at gå i detaljer med betydninger når man leger med at definere antonymerne op imod hinanden. 

 
 

Det rigtig gode ved Rim med Famililen Op&Ned er at den både har:

  • Rimelementet der peger børnenes opmærksom over på den lydlige side af sproget, deres sproglige og fonologiske opmærksomhed. Rimene er gode. Har både sammenhængende, sjov og virkelighedsnært indhold samt naturlige gode rim (mange bøger har kun én af delene).
  • Antonymerne/Synonymerne, som kan bruges til at skabe dybde i ordforrådet

Men derudover er der yderligere gode elementer som:

  • 2 forsider. Bogen kan læses fra begge ender. Læser man fra den ene ende får man antonymerne, fra den anden ende synonymerne. Det kan man ikke med normale bøger og det i sig selv finder børn som regel interessant. Det er også rigtig fint at den dobbelthed som er bogens tema også går igen i den fysiske udformning. Hvilket i sig selv er er rigtig fint udgangspunkt til samtale omkring bogens fysiske format (tykkelse, størrelse, titel, forfatter, hvad kan vi regne med udfra forsiden osv...).
  • Find og følg. På alle siderne optræder der en lille grøn frø, som laver forskellige ting. Det er en opgave og historie i sig selv at først finde og derefter tale om hvad den lille frø nu laver. 
  • Digitalt materiale. På hjemmesiden til Familien Op&Ned kan man (, hvis man har købt bogen) downloade digitale udgave af alle billederne fra bog, så man kan vise billederne på et smartboard eller iPad, hvis man fx læser med en gruppe børn.
  • Støtte til dialogisk oplæsning. På hjemmesiden findes også 2 rigtig fine illustrative eksempler på, hvordan man skabe en dialog til specifikke sider udfra bogens historier, rim og illustrationer.
Man får altså på denne måde en ganske stor mængde indhold fra en umiddelbart stille og rolig bog. Disse mange muligheder og planer gør at både Cleo på ca 2 år og Bjørn på ca 6 år begge har ville læse bogen, men på forskellige måder, forskelligt fokus og forskelligt type udbytte. Jeg regner bestemt med at Rim med Familien Op&Ned vil blive læst mange gange hjemme hos os.


I videoen herover, sidder mig og Cleo og læser lidt i bogen, og taler om den alt efter hvad der lige falder mig ind (det kan tit være en god ide at sidde med bogen alene først og overveje, hvilke elementer evt kunne interesseret det barn man skal læse med, hvilke ord kender de ikke og lignende) på det niveau der passer til hende.
I forlængelse af bogen leger vi med og taler lidt om nogle kugler som undervejs fanger Cleo's interesse. Her følger jeg hende, gentager det hun siger korrekt og forsøger at sætte ord på det jeg tolker hun ønsker at sige.


Bogen er tegnet af Michael Domino og skrevet af Lotte Salling, som mange sikkert kender i forvejen (og hvis du ikke gør, så se her).

Det er selvfølgelig oplagt at ønske sig bogen i julegave ;-) men hvis du føler dig heldig, så deltag i lodtrækningen herunder og vind dit eget eksemplar af Familien Op&Ned.

Du tilmelder dig via Rafflecopteren herunder senest fredag d.20/12 2013.
a Rafflecopter giveaway