12. december 2013

ABC Apps

Der findes VIRKELIG mange apps, der gerne vil hjælpe dit barn til at lære bogstaver.
Bogstavkendskab er rimelig håndgribeligt koncept og noget der ofte står højt på forældre-ønskelisten (og derfor er let at sælge til forældrene).

De fleste af disse apps er lavet til børn der taler engelsk. Derfor kan du blive nød til at slukke for lyden og undvære de særlige danske bogstaver; Æ, Ø og Å. Tilgengæld er disse engelsksprogede apps tit billigere og med indhold, ideer, spil og funktioner, som du ikke får i de danske.
Så tænk over hvad der er vigtigst for dig og dit barn fra situation til situation.
Og husk I altid kan vende tilbage til mange af disse apps, når barnet skal til at lære engelsk.

De apps jeg har samlet her befinder sig alle på et rimeligt grundlæggende niveau.
Det gælder om at lære bogstavernes navne, blive bekendt med bogstavernes former, lytte til bogstavernes lyde og forbinde denne lyd med bogstavernes navn eller form, samt evt ord der starter med denne lyd.

Se indlæg om bogstavernes 3 dimensioner (kommer snart).

Husk at det er i samtalen med den voksne, omkring bogstaverne og når barnet bruger sig viden på en masser forskellige måder i forskellige sammenhænge, at barnet lærer allermest.
Men disse apps er rigtig gode udgangspunkter og støttematerialer til sådanne aktiviteter sammen. Og samtidig kan barnet øve sig i det lærte, arbejde videre selv og konsolidere sin viden alene med iPaden på et senere tidspunkt. Ligesom apps generelt, kan disse apps også være med til at gøre bogstaver interessant for børn, som ikke ellers virker super interesserede i bogstaver.


Alfabet-remsen

Magnetic ABC (Gratis og 19kr version)
Ja det er ligesom navnet siger en magnet tavle, med hele alle de engelske bogstaver i alfabetisk rækkefølge, men med forskellige farver nederst på skærmen.
Barnet kan sætte de farverige bogstaver i den rækkefølge han/hun har lyst til - eller som din far beder dig om og på den måde træne bogstaverne navne.

Alphabet Race (Gratis)
Denne app træner også alfabet. Barnet skal kunne alfabet-remsen til en vis grad, før denne app er sjov, men så er den til gengæld og så sjov helt op til voksne. På skærmen ser du hele alfabetet hulter til bulter, det gælder om; hurtigst muligt at finde den rigtige rækkefølge ved at tappe på bogstaverne i en kamp mod uret nederst i skærmbillede.


Formen/Grafemerne

En af mine helt klare favoritter er:
Little Writer PRO (13 kr) fra AlligatorApps. Her øver man at skrive bogstaver med fingeren, men det er også muligt at arbejde med tal og former. Ligesom de fleste andre AlligatorApps, kan du selv customize store dele af appen. Du kan:
  • ændre skrifttype
  • vælge kapitaler til eller fra
  • tilføje såkalde "Additional letters" og på den måde også få Æ, Ø og Å
  • indtale din egen lyd. Både alle bogstavernes (og tallenes og formernes) navne og lyde, men også instruktions og andre lyde.
  • ændre på hvordan bogstavet skal skrives korrekt (fx kan jeg bedst lide at skrive M som én lang streg, så det har jeg sat appen til, i stedet for fire på hinanden følgende streger).
  • lave dine egne "categories", med ordlister eller enkelt bogstaver der passer til lige netop dit barn. Så barnet fx starter med kun at øve de bogstaver der er i sit eget navn, samt simple brugbare ord som; MOR, FAR og IS.
    På den måde kan appen også bruges i den fase, hvor man begynder at sætte bogstavernes lyde sammen til ord.
Der findes også en gratis version, hvor du kan se hvordan appen virker, men her kan du ikke customize indholdet i sammegrad.
 
Write the alphabet (Gratis/IAP 13 kr)
er også en tracing (=tegn oven på den streg der er der i forvejen) app som little writer herover. Kun med engelske bogstaver og lyd. Appen har dog en del gode ting også;
Du kan dog vælge mellem 4 ret forskellige skrifttyper, hvilket er en rigtig god måde at komme til at tale om, hvordan bogstaverne har ligheder og forskelle, både mellem hinanden og fra skrifttype til skrifttype.
Først ser hvordan bogstavet skrives, så prøver man selv oven på en guide og så skal man prøve helt alene. Hvilket gør at appen er god til skridtet, hvor man skal væk fra at tegne af og hen til at skrive selv.
En anden god ting ved denne app er at man også får en ide om bogstavernes indbyrdes forhold, nogle er høje andre lave og nogle få går ned under linien, da der er vertikale streger som man kender det fra gammeldags stilhæfter.
Bogstaverne a-g er gratis, vil man have de andre med koster de 13 kr IAP. Også Android version.

ABC's Writer (Gratis)
Denne tracing appe er dejlig simpel. Du kan selv vælge mellem bogstaverne (a-z) (eller tallene (0-9)). Du kan selv vælge tykkelsen og farven af din streg. Og så kan du tegne oven på et stort og et lille af det valgte bogstav. Du bliver ikke gjort opmærksom på det hvis du laver fejl, men kan gemme et billede af det du har skrevet i dine photos.
En fin til ved denne gratis app er at det store og det lille bogstav ses ved siden af hinanden, så det er oplagt at tale om hvordan de er ens og forskellige.

Touch and Write (19 kr)
Dette er den tracing app Bjørn selv har syntes bedst om. Her er det nemlig ikke bare en farvet streg man "skriver" med, her kan skrive med lækre og skøre ting som: ketchup, jello, chokolade, glasur eller barberskum. Det synes han er overraskende sjovt.
Mor kan også godt lide den fordi man kan lave sine egne ordlister, så man fx kan øve sig i at skrive bogstaverne i sit eget navn eller andet relevant. Appen er dog desværre på engelsk, så ikke noget Æ, Ø, Å og sluk for lyden inden i starter.

Dot to dot - numbers & letters (Gratis)
Opgaver hvor man skal tegne en streg fra prik til prik, som man kender det fra diverse opgave bøger. Der findes også mange apps af denne type. Du kan selv vælge om prikkerne skal være bogstaver (så rækkefølgen i alfabetet øves), tal eller multiplikations tabeller.
En fordel ved denne app er, at prikkerne er sat på en måde så barnet ikke på forhånd kan gætte hvad billede ender med, og derfor bliver nød til at følge prikkerne. Appen sættes til sværhedsgrad efter barnets alder. Igen er det kun de engelske bogstaver, men lyden kan slås fra i appen. I gratis versionen er der 8 forskellige baner, mens betalings versionen (13 kr) har 42.

ABCheese LITE
(Gratis)
Også en såkaldt tracing app, hvor han fører en lille mus igennem bogstaver lavet af ost, undgår musefælder og hører skudlyde når det lykkes. Spil elementer som godt kan tage fokus væk fra selv opgaven at skrive bogstaver og især fra den vigtige samtale, men tilgengæld kan den måske logge børn som ellers ikke synes om at sidde og lege-skrive ti. Prøv light versionen og hvis det er et hit, så kan I købe betalingsversinen (13 kr).


My First Puzzles; Alphabet (Gratis/IAP 13kr)
er til de allermindste. En puslespils app hvor det man samler er bogstaver. Når bogstavet er på den rigtige plads siges navnet på engelsk (eller et af de 5 andre sprog der desværre ikke inkluderer dansk). Bogstaverne fra a-g er gratis, vil man have flere må man tilkøbe dem.

Little Sorter Alphabet (Gratis)
Her skal barnet matche 2 ens bogstaver med hinanden, hvilket giver chance for at øve sig i at genkende og tale om formen på bogstaverne.
Igen er det kun de engelske bogstaver, men alle bogstaverne navne og andre spil lyde kan du customize og indtale med din (eller barnets) egen stemme.

Kids Finger Painting - Learn your lettes (Gratis)
Ikke Æ, Ø og Å. men flere eksempler på hvert bogstav, som man kan farve og samtidig snakke om bogstavets form m m.


I like to paint letters.. (Gratis / 19 kr)
Også en app med kun de engelske bogstaver, hvor det gælder om at farve.
Men her skal barnet genkende bogstavet og farve alle felter med dette bogstav en bestemt farve. I gratis versionen er der , i betalings versionen er der mange flere. Du kan også sætte appen til at vise; tal eller former istedet for bogstaver. Sluk dog for lyden så du slipper for at høre den engelske tale.


Letter Quiz Free (Gratis)Appen er på engelsk og de 2 første spil kan man derfor ikke bruge med danske børn. Men i den tredje opgave skal man matche STORE og små bogstaver med hinanden, ved at tegne en streg imellem fx B og b. En rigtig fin lille leg der hjælpe til med at lære at et bogstav har flere grafemiske fremtrædningsformer (også fx forskellige skrift).


Kombiner dimensionerne

My A-Z (Gratis) fra Night&Day studios appen er en samling kort med billeder af ting der starter med forskellige bogstaver. Swiper til højre eller venstre, går du frem eller tilbage i alfabetet. Swiper du nedad kan du se flere kort med det samme bogstav. Du kan selv ændre ord, billeder og lydoptagelserne til de enkelte kort, samt tilføje dine egne kort (appen har det dog med at crashe når du forsøger at tilføje kort med bogstaverne æ, ø og å). På grund af dette gør det ikke noget at appen er engelsksproget i udgangspunktet.


http://www.minkusinemaria.dk/2013/02/startet-skattejagt-apps-lav-din-egen-skattejagt-ideer-til-skattejagt-for-brn-voksne-poster-brnefdselsdag-geocatching-spejder-munzee.htmlDet er oplagt at lave sit egen alfabetjagt sammen med barnet. Der afhængig af alder kan gå rundt på tur i huset, på værelset, eller i gården efter ting der starter med bestemte bogstaver.
Eller omvendt: tage billeder af en masse ting der interesseret barnet og bagefter lave de bogstavkort der passer til tingene.

Lidt ligesom ABC Spy (Gratis/13 kr) jeg omtaler i indlægget her.

Mini Adventures (Gratis) fra Alligator Apps er en hel serie med apps der fungerer på ca samme måde som My A-Z. Her har du god mulighed for at få overblik over alle kortene på én gang, hvilket er rart. Det er også muligt at tilknytte en youtube video til kortene, så man både kan få tekst, billed, lyd og video associationer til bogstaverne.
Appen findes i 3 forskellige versioner, der starter ud med billeder og ord lagt ind alfabetisk indenfor 3 forskellige emner; dyr, musikinstrumenter og ting der kan køre. Herfra kan du så ændre alfabetisk placering, tekst, billeder, lyd og video, så appen passer til dit sprog og dit indhold.
Ligsom My A-Z har appen dog problemer med at tilføje kategorier med de særlige danske bogstaver æ, ø og å. Kategorierne viser ikke altid bogstaverne korrekt.

Bogstavleg (8 kr) er fra danske LingApps og indeholde 2 spil.
Bogstaver og Lyd; Gennemgår alle de danske bogstaver alfabetisk. Ved hvert bogstav kan du se et stort og et lille, der er også en tegning af noget der starter med bogstavet, samme ord siges højt og er skrevet med bogstav brikker, som man kan tappe på og høre hvert enkelt bogstavs lyd.
Find bogstavet; Her ses 6 forskellige bogstaver på én gang. Barnet tapper på det bogstav som stemmen siger navnet på.

ABC Alphabet Phonics (Gratis) er engelsk og har derfor ikke Æ, Ø og Å med, tilgengæld er den customizable, så du forholdsvis let kan indtale din egen danske lyd til instruktioner og bogstaverne og tænde/slukke for de bogstav illustrationer du ønsker.


Skriv og lær DK (7kr). Appen er en gammeldags skrivemaskine, som siger navnet på de bogstaver du skriver. Du kan også lave spille ABC quiz, hvor appen siger navnet på et bogstav som barnet så skal taste. En tredje mulighed er ORD quiz, hvor appen viser en tegning og siger hvad det er, barnet skal så skrive ordet. Det er ikke et særlig gode ord til begynderstaveren, men det er sjovt at lege med for mindre børn. Det er både muligt at få visuelle (tap på ?) og bogstav (tap på mellemrum) cues til stavningen.

Knæk læsekoden (29 kr) er en dansk app der bygger fin bro mellem bogstavkendskab (som dette indlæg handler om) og begyndende fonologisk afkodning (indlæg kommer snart). I den del af appen der hedder "Træn" kan barnet øve sig i at skrive de bogstavers grafemer både én af gangen og sat sammen til små stavelser.

Under "Spil" findes spillet "bogstaver" hvor de barnet skal genkende isolerede lyde og tappe på det grafem der passer til. Herefter følger 2 sværere opgaver hvor først 2 lyde sættes sammen og senere ikke-lydrette ord skal læses.


Multi-spil

Alphabet is Fun (Free) (Gratis) Engelsk app, som desværre ikke har de danske bogstaver eller lyde. Tilgengæld har den flere forskellige simple bogstav-lege:
Magnet spil - sæt de bogstaver du vil der hvor du vil, skriv ord eller leg.
Trace bogstavernes form - vælg selv hvilket bogstav, du bliver ikke retter hvis du skriver forkert.
Par lastbil bogstaverne - hiv de rigtig bogstaver ned til de rigtige lastbiler
Par foldbold bogstaverne - hiv de rigtige fodboldte over til den fodbold med det samme bogstav.
Par under vandet - find det bogstav som pigen beder om.
A- Z - sæt bogstaverne i alfabetisk rækkefølge.
Bikuben - opdel bogstaver i de store og de små
Raketten - vendespil med bogstaver

Lola's Alfabettog (Gratis)
Der er flere forskellige apps i Lola serien fra Beiz. Flere af appsne i serien er oversat til dansk. Men der er kun tale om oversættelser, ord er ikke ændret så de fx også er lydrette på dansk og lignende, men de fungerer ok.
I Gratis versionen får man kun det første level, med opgaver som: Find bogstavet X? Vendespil med bogstaver. Match store og små bogstaver. Stav simple ord. Køb betalingsversionen (13kr) hvis barnet nu viser sig at være helt vild med spillet. Fås også i Android version.


Husk

Husk at mange af de customizable apps som du finde her, også kan bruges til at øve bogstaver.

Når dit barn er bekendt med bogstavernes navne, lyde og form, kan I begynde at sætte lyde sammen til små ord og stavelser. Se apps til dette her (kommer snart).
Næste trin bliver begynderlæser apps'ne - find sådan nogle her og her.