7. marts 2014

Sprogpakken som app

Ugens appe er sprogpakkens app, der netop er udkommet.

Den er gratis og findes både til Android og iOs (dog kun iPhone størrelse, så tap på det lille x2 i hjørnet for at få billede til at fylde hele din iPad skærm).

Sprogpakkens er socialministeriets efteruddannelsesindsats for opkvalificering af det pædagogiske daginstitutionspersonale i Danmark.
Selve kurserne er afsluttede, men sprogpakkens hjemmeside har også en del materiale til forældre som ønsker ideer til hvordan de kan understøtte deres børns sprog.
Ofte med fokus på at gøre den voksne opmærksom på sin betydningsfulde position som sproglig rollemodel.

Appen der netop er kommet samler en masse gode råd til de sproglige rollemodeller.

Under Understøttende sprogstrategier findes en opslagstavle med forskellige sprogstimulerende "bud" som:
  • Vent på barnets svar
  • Hjælp barnet med at sætte ord på
  • Forklar ord som barnet ikke kender i forvejen
  • Ret ikke barnets fejl direkte
  • med mere...
Hvert af disse punkter kan man tappe på og kommer til en lidt grundigere forklaring (der dog er lidt vanskelig at scrolle rundt i) og endnu bedre; se en lille video der forklarer punktet og eksemplificere ved at vise forældre og børn i en relevant situation.

Videoerne kan også findes her, men for nogen vil det være rart bare at åbne appen istedet for at skulle navigere hen til det rigtige sted på hjemmesiden (som ikke er super intuitiv).

Under Dialogisk oplæsning findes først lidt information om dialogisk oplæsning og så en aflang udgave af Sprogpakkens rigtig gode "plakat" vejledning til dialogisk oplæsning, samt en video.

Jeg har sagt det før; video er fremtiden... I en lille video kan man fylde utrolig megen information ind, på en måde hvor det virker lettilgængeligt for modtageren, i forhold til at læse den samme information. For de mennesker som har vanskeligheder med at læse kunne informationen ellers være direkte umulig at tilgå uden video.
For udnyttelse og opmærksomhed på dette bliver sprogpakken ugens app :-)