20. august 2015

Bogstavskollager med ugens app

Skoleåret er lige startet. Derfor er der i mange hjem et større fokus på bogstaver lige nu. Der findes et væld af apps der omhandler bogstaver (se blandt andet mit indlæg her).
Ugen app synes jeg er rigtig fin helt ned i børnehaven også...

Hvis Shane Brox lavede en bogstavs app så tror jeg den ville se sådan her ud.

ABCirkus (gratis) er en kreativ app, hvor man med en masse visuelt spændende elementer kan sammensætte nogle festlige bogstavskollager.

På den måde kan børn på een gang:
  1. træne grafemets/bogstavets form uden det føles som træning
  2. hvis der er en voksen med på sidelinien samtidig få talt lidt om bogstavets navn og lyd
  3. og ikke mindst lave nogle fine bogstav billeder.
Når man kommer ind i appen første gang, kan man være lidt i tvivl om hvad man kan gøre.
Ved at bruge de små pile-knapper på fjernsynet kan man skifte imellem 6 forskellige "bogstavscener". Når man tapper på play-knappen afspilles en lille animationsfilm der foregår i .
Når man har set den lille film dukker en start-knap op. Ved at tappe på denne start-knap kommer man hen til den bogstavscenen. Appen husker selv hvilke af filmene du allerede har set, så du ikke behøver se filmen hver gang du vil lave en bestemt scene.

Når du først er kommet ind på en bogstav-scene, så starter du med at vælge et bogstav du vil lave. Du finder bogstaverne i den lille skuffe nederst på skærmen. Herefter vil dit valgte bogstav kunne ses lidt gennemsigtigt. Bogstavet bruger du som skabelon til den kollage du nu skal lave.

I skufferne nederst på siden finder du materialer af forskellig art som du kan vælge, ændre størrelse og flytte rundt på som du ønsker. Der er flere skuffer som du skifter mellem ved at gå til højre og venstre og der er masser af sjove ting at vælge imellem.
Se 2 af mine bogstaver herunder.

 
 

Når du er færdig kan du gemme dit billede i appens galleri ved at tappe på den lille floppy diskette (=det medie vi gemte ting på før alt lå på en cd, som er det medie vi gemte ting på før alting på på eksterne harddisks og usb-drev, som er det medie vi gemte ting på før altid lå i en eller anden cloud ;-)).
Ude på forsiden kan du nu, igen ved at tappe på den lille diskette komme til dit galleri, hvorfra du kan gemme dine bogstavs-kollager i din iPads fotos eller sende dem via email.

Det er rigtig rart med en kreativ app med en lidt eklektisk tilgang både til lærring og æstetik. Hvor børn fra børnehave alderen kan lege uforpligtende med bogstavernes former.
Og så er appen ovenikøbet gratis og uden reklamer eller andet gøgl, da den er lavet af AppMonk i et samarbejde mellem Ordblindeinstituttet, Perlefilm og med støtte fra Tips og lottomidlerne.

Du finder denne og flere apps omkring bogstavkendskab på listen "ABC - lær bogstaver" som du finder under mine anbefalede apps - lige her.