30. oktober 2015

Butiksleg

En leg jeg anbefaler igen og igen, er det købmandsleg/butiksleg.
Det kan godt være at der ikke er så mange butikker mere, hvor man kommer ind og ekspedienten siger "hvad skulle det være" osv... men legen holder altså stadigvæk!

Det særlig smarte ved butiksleg er, at man nærmest kan putte lige hvad man vil ind i legen.
Hvis man leger med børn der er vilde med biler kan man lege at man har en butik der sælge biler. Er der et barn der skal øve lyden /s/, kan man sælge forskellige ting man har samlet sammen der starter med /s/. Fortsæt selv med farver, former, dyr eller den klassiske madvarer.

Ligesom de er rig mulighed for at øve tal og ental/flertal når man køber sine varer.
Og ikke mindst, det personlige pronomen "jeg".

Naturlig gentagelse er indbygget i legen uden man overhoved skal tænke over det, fordi det mere eller mindre er det samme der sker igen og igen.
Butiksleg har et par gennemgående sætninger, som er forholdsvis nemme at blive fortrolige med og som kan bruges til at udvide sætningslængden hos de børn som ellers kun taler i 2-3 ords sætninger. Sætninger som: "hvad skulle det være?", "I min butik kan man købe", "Jeg vil gerne købe en...", "Var der ellers andet?" og "Tak for i dag" er oplagte.

Og bedst af alt, så gør den genkendelig form og naturlig turtagning, at selv børn der ellers ikke er meget for at deltage ofte kan lokkes ud af busken. Samtidig med at den tydelige rollefordeling og rige mulighed for brug af modelsætninger også gør det nemmere for de børn, der har det svært ved at finde ud af hvad de skal gøre sprogligt for at "være med" i en leg.

I virkeligheden behøver man ikke rigtig noget særligt for at lege købmand eller butik. I virkeligheden kan du sælge småsten fra indkørslen eller visne blade - legen er den samme.
Men jeg må jo nok indrømme at jeg samtidig er typen der hader at gå ned på udstyr og at det nogle gange altså bare gør legen endnu sjovere.

Legetøj

For et stykke tid siden så jeg denne her SNYLTA markedsbod fra IKEA, som jeg altså godt gad have, hvis vi havde plads til flere ting.

Vi har det klassiske FisherPrice kasseapparat, som jeg kan huske min egen børnehave også havde :D
Det er altid et hit både hos små og der (overraskende) store.

 
 
 
 
Jeg er også lidt en sucker for de små indkøbskurve man kan få med butiksvarer. Så har gennem tiden både købt nogle af dem med plastik varer og dem med de små papæsker med rigtige logoer på, som især Bjørn har synes var rigtig sjove. Herover fra Toys R Us.

Arbejder man i institution kan man få børnene til at tage forskellig emballage med hjemmefra, lukke dem med tape m m og på den måde opbygge en butik med varer som børnene kender.

Apps

Der findes også nogle rigtig gode apps som kan bruges når man lege butik.
En af dem jeg bruge ofte er Toca Store (25 kr). Her skal man først vælge hvilke varer man vil sælge udfra et lille katalog og så er man klar til at lege.

Hvis man vil lave en isbutik så er appen Ice Cream Truck (25 kr) rigtig god

Og hvis man vil fokusere på penge elementet af leget er det gratis iOS app Småpenge (Gratis) eller webappen RegnMedPenge.dk man skal gå efter.

Den sjoveste købmands app jeg har set er klart Storest (25 kr), som man kan bruge på 2 måder.
For det første kan man bruge den som et normalt legekasseapparat, men så kan man også via appen printe en masse små varer med stregkoder ud. De printede varer stiller man op i sin butik, kunderne vælger hvad de vil købe og så kan man skanne varerne ind via kameraret og appen, ligesom om det var et rigtigt kasseapparat i en rigtig butik. Se hvordan det fungere i videoen HER.

 
 
 https://geo.itunes.apple.com/dk/app/smapenge/id839478187?mt=8&at=10lPzD&ct=småpenge
 


Disse apps har jeg forresten puttet på de lister over anbefalede apps der hedder: "Apps til de små 1,5 - 2,5 år" og "Diverse spil".