23. oktober 2017

Sætningsaktivitet til fonologi

I weekenden har Ulla fra sprogkiosken lagt et gratis og lettilgængeligt materiale ud til træning af fonologi på sætningsniveau.

Materialet som kun kræver en terning, findes til følgende fonemer:
 /b  d  f  g  h  j  k  l  m  n  p  r  s  t  v/

Efterhånden som børn lærer at producere fonemer, der har været påvirket af udtalevanskeligheder på den rigtige måde og det rigtige tidspunkt, er det en god ide at øve fonmerne i forskellige kontekster af stigende sværhedsgrad for støtte brugen af lyden i hverdagens spontantale (=bred generalisering).
Der hvor jeg som logopæd slipper børnene er typisk, når fonemet bruges ca 50% af tiden. Arbejdet med generaliseringen ikke helt færdigt og det er for eksempel her, at jeg forestiller mig at Ullas materiale vil blive delt ud en del af mig. Men man kan også tage fat i det langt tidligere.

Du kan læse om materialet lige HER

Og så hente det i Ullas TeachersPayTeachers profil HER
Man skal oprette sig som medlem, men det er altså super let og hvis du ikke kender TeachersPayTeachers, så tag også lige et kig rundt. Det er nemlig stedet hvor rigtig mange især engelsksprogede undervisere m m deler gratis og sælger deres materialer og lignende.

I Ullas indlæg forklarer hun hvordan du bruger det med en terning, evt flere terninger, forskellige terninger og tokens. Men husk at du altid kan gøre lige hvad du vil med et spil, så længe du har øje på formålet. Så klip ordene ud til ordrækker og spred dem lidt ud på bordet, hvis det gør det nemmere for barnet. Eller sæt ordrækkerne ind i skabelon med 3 huller i en rigtige størrelse, hvis barnet bliver distraheret af alle de andre muligheder. Klip dem ud til ordkort i 3 forskelige bunker og træk eller fisk
1 op fra hver bunke og dan din sætning. Husk også at du ikke engang nødvendigvis behøver at printe ud, måske kan filen bare vises på en tablet/telefon, så kan man ha det med allesteder og lige øve på vej hjem fra børnehave måske...

Følg sprogkiosken på Facebook HER, hvis du ikke allerede gør det ;-)