9. oktober 2017

Alfabet-plakat for de seje

For et stykke tid siden faldt jeg over en super fin og gratis alfabet-plakat.
Jeg kan simpelthen ikke huske hvem der fortalte mig om den eller hvor jeg så den, men sjov er den!

En alfabet-plakat kan være god at hænge op derhjemme, hvor barnet kommer til at kigge på den, forholde sig til den i en eller anden grad og måske bruge den i leg eller samtaler.
Jo flere bogstaver små børn støder på jo større chance er der for at de begynder at orienterer sig i dem, deltager i samtale om dem med voksne og generelt bare bliver interesserede i bogstaver.
Men denne her plakat kan klart også bruges i skole eller institutioner.

Alfabetet er lavet af Skolen i spil, som arbejder med gamification og undervisning med spil.
De har lavet deres egen alfabet-plakat, fordi de oplevede at mange børn de mødte stadig havde gavn af at støtte sig til en alfabet-plakat når de arbejdede, men at børnene synedes at de typiske alfabet-plakater var for pattede i deres udtryk. Og det kan jeg da egentlig godt forestille mig er sandt.
Så i Skolen i spil's deres alfabet er der ikke nogen nuttet tegning af små dyr - du ved 'A for abe', 'B for bi' eller 'K for ko'. I stedet er det 'A for Avatar', 'B for bazooka' og 'K for keyboard'.

Et proto-ord er et ord som bruges som det faste eksempel (proto-type) på noget der starter med en bestemt lyd eller bogstav. I dette alfabet kommer alle proto-ordene fra spille, computer, rollespil, fantasy eller sci-fi universer, hvilket altså bare gør det lidt sejere.

Se det herunder:

 

Du kan hente alfabet-plakaten som pdf, på Skolen i spil's download side lige HER.

En anden mulighed for at få en fin og gratis alfabet-plakat kunne selvfølgelig også være mine alfabetkort, printet eller limet sammen til en plakat, men de er helt klart rimelig "pattede" i forhold til dem fra skolenispil, så hvad der vil være bedst afhænger af barnet og situationen - se alfabetkortene jeg har lavet med Mr. Printable i indlægget HER.

Et alternativ kunne også være PIXI-alfabetet som også kommer i en udgave hvor man får et kæmpe stort plastik-ophæng med, med små lommer til alle bøgerne. Se indlægget HER.

Hvis du har brug for en ramme eller støtte til at tale om og øge bogstavkendskabet indenfor. Så se mit gratis materiale 'Bogstavets 5 dimensioner' i indlæget HER. Og brug evt ordene og billederne fra alfabet-plakaten som proto-ord.

A B C D Ekke så meget snak! God fornøjelse :)

PS: du kan evt følge Skolen i spil på deres twitter