12. januar 2018

En storebror blir til

I forbindelse med at jeg går og tænker over hvilken slags videoer kunne være sjove at lave til MinKusineMaria's YouTube kanal. Kiggede jeg på nogle af de allerældste video, der i forvejen lå på kanalen. De ældre videoer er lagt op den gang, jeg bare brugte kanalen til at videoer af børnene, så vores familie kunne se dem. Og bare brugt bloggen til at lægge info om noget jeg havde talt om med nogen som jeg kendte.

På videoen, som du kan se herunder, fortæller mig og Adam Bjørn, at han skal være storebror fordi jeg har en lillesøster inde i maven. Jeg ved godt at jeg er hans mor, men jeg synes altså han er super sød i videoen!

Det har vist sig at han i det hele taget, er en super sød storebror. HER er der også en lille video hvor han er kravlet op til Cleo i hendes tremmeseng og forsøger at underholde hende lidt...
Og den uro Cleo ligger og kigger på kan du se hvordan jeg har lavet i indlægget HER.

Se lidt sjov fakta om videoen nederst i dette indlæg

Måske lægger du mærke til Bjørns bløde d'er /ð/, som han udtaler som /j/ (der er et par enkelte her og der). Det får ham til at lyde lidt jysk :-) Dette fonem stoppede Bjørn først med at sige på denne måde i løbet af 1.klasse.
Vi (læs: jeg) har ikke været bekymret for dette og derfor ikke noget for at hjælpe ham med at ændre denne udtale.af flere årsager:
Det er den eneste lyd han nogensinde har haft vanskeligheder med.
Det ikke var et problem for ham.
Lige præcis denne fejludtale gik også ubemærket hen hos de mennesker han talte med, fordi den jo netop er en fuldt acceptabel måde at udtale ordene i andre dele af landet.
Jeg har i forvejen været opmærksom på, at han kunne være i risiko for læsevanskeligheder (ud fra familiehistorik - se indlægget HER), men allerede i denne alder udviste han god både sproglig, fonemisk og fonetisk opmærksomhed.
Og på grund af alt det ovenstående, så synes jeg også (hvis jeg skal være helt ærlig), at det var lidt interessant og se hvor længe han ville blive ved med at udtale det på denne måde.

Hvis du har et barn der udtaler lyde forkert og du er i tvivl om det er et problem, så kan du kontakte din kommunale logopæd. Der er mange ting man skal være opmærksom på og tage med i betragtning når man vurdere om udtalefejl er noget et barn skal have hjælp til at komme igennem og hvilken hjælp barnet skal have. Logopæden kan give dig viden og hjælpe dig med dette. Hvis du ikke ved hvordan du kommer i kontakt med logopæden, så tal med personalet i dit barns institution.


Og hvis du har valget, og overvejer en lillesøsken, så vil jeg sig go for it!
Prøv lige at se stoltheden, opmærksomheden og kærligeheden herned af...


 
 


 Sjove fakta om den nu historiske video:
Det nåede faktisk næsten at blive nytårsaften inden lillesøster kom ud. Cleo fik nemlig fødselsdag d.30/12.

Videoen er optaget i September, så jeg er jo forholdsvis gravid inden vi fortæller det til Bjørn. Men han har aldrig været den super observante type når det handler om den slags ting, så han havde på ingen måde bemærket det - fnis. Og en horisont på 3 måneder er jo nok til at føles som en uforståelig evighed når man er den alder.

Vi har haft rykket rundt på alt muligt inkl bord og pladser, men lige fornylig har Bjørn faktisk fået bordenepladsen, hvor han sidder i videoen igen.

Nya vi hentyder til er den kvindelige ninja fra LEGO Ninjago. Nu er videoen jo 6 år gammel og det sjove er at hvis jeg nu skulle vælge en fiktionsfigur som Cleo minder om, ville Nya faktisk være et udemærket bud :-D

Cleo fik aldrig noget mos eller grød at spise. I modsætning til bjørn startede hun først på voksen mad da hun var over 6 måneder og i mellemtiden havde jeg læst om Baby Led Weaning (læs mere HER), som vi synes gave mere mening og i virkeligheden var det vi i det små havde gjort med Bjørn bare uden at vide det havde et navn.