16. november 2019

Trænings-kalender-lys

Sidste jule, da jeg lavede MinKusineMaria's julekalender (læs om den HER og se den HER) fandt jeg ud af hvor nemt det er at lave sit eget kalenderlys. Hvilket gjorde at jeg fik lyst til at lave andre slags nedtællingslys, fordi hvorfor er det kun juleaften vi tæller ned til på den måde?

 

Det giver et naturligt samlingspunkt når man tænder et lys og på en eller anden mystisk vis er det også som om det giver noget ro og fokus. Det er altså super hyggeligt og rart, og man kan jo faktisk lave lyset lige som man vil.

Som det så ofte sker, kan jeg jo bare ikke lade vær med at tænke i børnelogopædbaner... så hvad med at lave et hjemmeopgavelys?!? Et lys som man tænder når man starter med at træne den aktivitet som ens logopæd har givet med hjem og slukker når man stopper.

Så man kan tænde et stearinlys få en fin visuel måde at signalere og markere, hvornår man starter og hvornår man er færdig med at træne og samtidig udnytte den ro og fokus lyset kan skabe til at komme godt igennem sine hjemmeopgaver.

Jeg har tidligere lavet digitale timers (se mere HER), og de fungerer jo godt til nogle ting, men jeg synes klart træningslyset har noget X-faktor.

 

Sådan laver du et træningslys


Først køber du nogle lys.
På lysene kan du ofte se hvor lang deres fulde brændetid ca er.
Det lys jeg brugte til julekalenderen havde en brændetid på 16 timer (se mere om hvordan jeg gjorder i indlægget HER), men til træningslys har jeg købt nogle i søstrene grene med en brændetid på 3,5 timer.

Så målte jeg med en lineal og sætte en streg for hver 1 cmJeg brugte bare sådan en permanent tusch (en af dem man kalde CD/DVD marker i gamle dage da der var CD'ere og DVD'er). Man skal være lidt opmærksom så det stearin man kommer til at kradse af når man tegner, ikke sætter sig fast og dækker favespidsen.


Med de lys jeg har prøvet indtil videre er det som om den første cm er længere tid om at brænde end de efterfølgende. Og generelt er altså lidt som om lyset brænder en lille smule hurtigere jo længere man kommer ned.


Så på mine 3,5 timers total brændetidslys, tog det ca10-12 min at brænde 1 cm.
Hvilket jo passer meget fint med mange hjemmeopgaver.
Hvis man siger at man finder alle eventuelle materialer klar, stiller op, aftaler hvad man skal+hvorfor og SÅ tænder lyset. Oprydning, pointtælling og lignende gør man når lyset er slukket.
Og hvis man har brug for længere tid, kan man jo bare aftale at brænde 2 streger eller lave stregerne med længere mellemrum.

Her er et træningslys der brænder:


Man kan jo også tegne en visuel markering af en reinforcer ind efter det antal træningssessioner man ønsker. Så når vi trænet så mange gange at vi kommer ned til denne her stjerne, så må du vælge hvad vi skal have til aftensmad eller når lyset rammer kanten på holderen, så hopper mor fra 3 meter vippen når vi er i svømmehallen. Find selv på flere ;-P