30. december 2018

Behind the scenes - lydkalenderen

1000 tak for alle de roser jeg her fået for min Julekalender, som kørte i hele December måned på min YouTube kanal :-D Du kan læse meget mere om den HER og se den HER.

Og du kan stadig væk se den, jeg lader den ligge gratis online til næste jul.
Så du må meget gerne fortælle de logopæder og dem du kender, som arbejder i børnehaveklasse-, 1.klasse, SFO/Fritidshjem og storegrupper i børnehaver, om den. Jeg ved at der er en del børn der har set et afsnit, hver dag i skolen. Derfor har der også været klart færre views i weekenden, så I må også meget gerne fortælle forældre til børn i alderen 3-8 år om den også ;-)


Der er flere som har ønsket at få en oversigt over hvilke lyde der er i hvilket afsnit.
Så det har jeg lavet her, det er jo lidt en blanding af isolerede fonemer, konsonantklynger og halløj:
s, m, e, p, j+n, b, g, k, s+C, f, a/æ/ɑ, ʁ, l, stilhed, h, ɕ+ð, C+ʁ, t, non-ord, v, C+j, d, C+l, s+CC.

Jeg tænker at flere af afsnittene kan være gode at se med børn der har vanskeligheder med at udtale de forskellige lyde. Så må man bare lige spole forbi de første 30 jule-sekunder.https://www.youtube.com/watch?v=D4aMcoReoa0&list=PLHjH-uQQcW1YfslbuKCpcGH_Bkp5CTmU3&index=11&t=0s

Jeg har haft der virkelig sjovt med at lave julekalenderen. Både med at filme, klippe og finde på. Her er lige lidt 'behind the scenes' billeder af hvordan jeg gjorde.

Selve opsætningen var et grønt stykke stof som green screen hængt op i rullegardinet inde på
børnenes legeværelse.

Først filmede jeg kalenderlyset, som tændes/slukkes i starten/slutningen af alle afsnittene og er lagt oven på alle afsnittene. Kalenderlyset var et jeg havde lavet selv, da alle de rigtige kalenderlys jeg fandt havde en minimum brændetid på 16 timer, hvilket virkede uoverskuelig langt.


Jeg synes selv det blev til et super fint lys :-D

Og jeg tror jeg i fremtiden vil lave flere nedtællingslys', fordi hvorfor er det kun juleaften vi tæller ned til på den måde?


Det blev dog til en del tændstikker, med alle de gange jeg skulle tænde og slukke lyset.

Resten af de ting jeg har brugt til julekalenderen var noget vi havde i forvejen.
Nemlig en af vores kagedåser og en notesbog vi har fået som reklame for avisen information og så selvfølgelig min fonologi miniature samling (som jeg nok skal lave et separat indlæg om i starten af 2019, for den er der mange der har spurgt til hvordan de får fat i).


Optagelserne er lavet med mit gamle spejlreflekskamera, som viste sig ikke at kunne autozoome når det optog video og meget lidt hukommelsesplads :D Og 2 lys jeg har købt billigt for et stykke tid siden, da jeg begyndte at tænke på at lave mere indhold på video til min YouTube. Sammen med det grønne stykke stof og nogle reflektorer jeg havde lavet af nogle stykker pap fra nogle gamle papkasser.
 

Jeg lavede en liste over de fonemer jeg gerne ville have med i kalenderen og så fyldte jeg op med de miniaturer jeg havde mange af og hvad jeg ellers kunne finde på.
Og så gik jeg i gang med at optage afsnittene fra en ende af. Som nævnt (HER) var det uden noget yderligere manuskript og det er kun sket én gang at jeg stoppede kameraet (fordi der var en lidt for forstyrrende sirene). Sagt er sagt gjort er gjort, ligesom i virkeligheden, hvor jeg på godt og ondt for det meste taler både før jeg og for at tænke.


Jeg har brugt appen Videoleap (Gratis/IAP 25-599kr) til at klippe det hele sammen på min iPad, men i redigeringsprocessen har jeg hovedsageligt tilføjet billeder og lyd til intro/outtro. Derfor har det faktisk også været ret sjovt selv at se afsnittene sammen med børnene i December måned, fordi jeg selv heller ikke havde nogen ide om hvad der nu ville ske og hvad jeg nu ville sige.

Men nu er julekalenderen for 2018 slut.
Hvem ved hvad der kommer i 2019, men jeg ved at jeg kommer til at lave mere video i 2019, både til børn, forældre og logopæder. Så hvis du ikke allerede subscriber/abonnerer på min YouTube kanal, så synes jeg virkelig du skal gøre det! lige HER.

Vi ses i 2019, det blir et godt år!

Nu blir der stille, nu er deeeet forbiiii