18. december 2023

Nem måde at skrive IPA på din PC

(spring 1 afsnit ned hvis du er logopæd)
Når man som logopæd skal skrive ned, hvad et barn siger, har man brug for nogle måder at notere lyde der ikke findes bogstaver for. Selv når børns udtale alt helt korrekt, har du brug for mere end bare bogstaver. For eksempel lyder A'et i "abe" anderledes end A'et i "anderledes". For at få disse detaljer med noterer logopæder [æ] i "abe" og [ɑ] i "appelsin" og sådan fortsætter det der ud af og resulterer i at "rød"[ʁœð]. Når børns udtale ikke er helt korrekt bliver behovet for mere end bare normale bogstaver endnu større. Hvis jeg fx vil skrive at barnets stak tungen ud mellem tænderne når det sagde "sol" skriver jeg [θol] eller hvis barnet egentlig havde den første lyd i "jul" næsten perfekt, men trukket lidt for langt til bage i munden [j̠ul]. Derfor bruger de fleste den lydskrift og diakritiske tegn som hedder IPA. Efter signe kan IPA's symboler bruges til at skrive alle lyde på alle sprog (jeg har ikke tjekket).

Hver dag har mange logopæder behov for at kunne transkribere i IPA for reelt at kunne gøre deres arbejde, men der er faktisk mange logopæder som ikke gøre det fordi det er for besværligt eller de er begrænsede af deres IT udstyr (dont get me started on kommunale IT afdelinger).

Men jeg tror jeg har fundet en god løsning, læs med....

Personligt har jeg for nogle år siden købt og indstalleret et lille program fra typeit.org. Men det koster penge (hvilket kan være stramt i PPR), kan være svært at overtale IT-afdelingerne til og virker faktisk ikke optimalt til de danske keyboards synes jeg. (se mit blogindlæg fra 2016 om metoden HER)

Før jeg havde denne version på min PC brugte jeg typeit.org's online version, hvor man kan vælge de tegn man skal bruge og så copy-paste det ind der hvor man skal bruge det. Men dette er tidskrævende og irriterende og derfor heller ikke optimalt. (se mit blogindlæg fra 2013 om metoden HER)

For et par år siden opdagede jeg programmet atext, som kommer gratis og automatisk med den version af Windows jeg har både derhjemme og på min kommunale PC. Måske også med din?
Programmen kan bruges til at lave personlige tastegenveje og jeg har længe tænkt at det måtte kunne bruges til at lave IPA på helt normale PCer nemmere.

I anledning af julen har jeg endelig fået kigget på det og lavet en lille pakke, så det er nemt for dig at komme i gang.

Du downloader den lille snippet pakke du skal bruge HER

Og så ser du i videoen HER, hvordan du gør.

 

Og hvis du din kommunale PC er så låst, at du ikke engang må downloade filen fra min payhip, men du har atext programmet. Så se videoen alligevel, så kan du måske godt regne ud hvordan du sætter det op fra bunden selv.

Hvis man er logopæd og ikke allerede har læst om Ruben fra schwa.dk's tanker om ny dansk IPA norm, så kan jeg ikke anbefale det nok. Det er både underholdende og interessant og giver nyt perspektiv både på ting du har været irriteret over i lang tid og som du slet ikke havde overvejet var et problem 😄 Du kan starte HER

Og hvis du tænker hvordan har Maria optaget det der på hendes skærm, så brugte jeg programmet loom som du finder HER (og hvis du opretter dig via linket, så må jeg laver flere videoer uden at skulle betale for tjenesten ;-))