16. maj 2016

Typeit IPA

Jeg har i lang tid brugt typeit.org's gratis online tastatur, hvorfra jeg har kopieret IPA-tegn ind i diverse dokumenter når jeg har brug for det. Fungerer upåklageligt om end lidt besværligt. En smart ting er at den huske hvilke symboler man bruger tit, så de blir lettere at finde blandt de mange symboler.

Jeg har tidligere haft installeret IPA, som font, på mine computere, men det har altid været noget værre rod at få installeret og sat op korrekt, huske hvordan man få det ene eller andet tegn frem og haft problemer med at det ikke fungerede i fx browsere.

Derfor har jeg ikke lige fået taget mig sammen til at få det installeret på den arbejdscomputer jeg har lige nu og i stedet for brugt online tastaturet. Men denne metoder kræver, at jeg hele tiden har adgang til nettet og skal skifte mellem vinduer, klikke og copy-paste for at få det IPA symbol jeg ønsker.


Hvilket resulterer i at jeg ofte ikke liiiige får det gjort ordenligt, og bare har brugt normale bogstaver til at notere noget og så fortrudt det når jeg senere skulle bruge detaljer om det jeg havde noteret ned. Det er jo en grund til at lydskrift er smart at bruge. Men kender I det, lige når jeg skriver det ned tænker jeg at jeg sagtens kan huske hvad jeg mener med det jeg skriver ned, for 14 dage efter at kigge på mit notat og tænke "hvad tænkte jeg dog på?".

Fornylig da jeg var inde på online tastaturet så jeg en lille besked, hvor de anbefalede at man prøved deres installations udgave. Jeg ved ikke hvorfor jeg aldrig har lagt mærke til det før, men åbentbart havde jeg bedre tid den dag, så jeg bestemte mig at prøve det. Og det er jeg så glad for at jeg gjorde!

Typeit windows tastatur til installation koster ca 113 kr og hentes lige her.
Det var nemt at installere, sætte til at skrive fuldt IPA tastatur og indtil videre har det fungeret super fint. Jeg skriver bare ligesom jeg plejer og når jeg når til det sted, hvor jeg har brug for et IPA symbol så taster jeg det bogstav der visuelt minder mest om IPA symbolet. Når jeg har tastet bogstavet, trykker jeg på den højre Ctrl knap og så skrifter det netop skrevne bogstav mellem forskelige symboler.
For eksempel; Hvis jeg skriver 'e' og så trykker på Ctrl en eller flere gange får jeg følgende symboler: 'ə ɚ ɵ ɘ'. Eller 'a' bliver til: 'ɑ æ ɐ ɑ̃'.
Der er enkelte af de diakritiske tegn, som jeg ikke kan regne ud hvordan jeg får frem, men på et niveau hvor jeg godt kan leve med det ;-)
Og så kan man altså ikke bruge 'Alt Gr'+2 til at skrive snabel-a (@) med når IPA tastaturet er tændt, men det er kun 2 klik at slukke for det, så det er ikke et problem.

OG hvis du lige nu sidder og tænker: Hvad i al verden handler det her indlæg om? Så er det helt ok, det vil kun give mening for logopæderne.
Hvis du er logopæd, så håber jeg tilgengæld at indlægget giver mening og det måske kan hjælpe dig ligesom meget som det har hjulpet mig.