1. april 2013

Lav-selv spil apps



Det er sjovere at deltage end blot at kigge på - det gælder også iPad apps.

I dette indlæg har jeg samlet et par apps, der har det tilfælles, at det som er det sjove er, at barnet selv er med til at lave spillet.
Det er rigtig sjovt at finde på og kontrollere elementer af spillet selv. Uden barnet opdager det, giver denne type spil barnet indblik i hvordan spil er konstruerede og fordre på den måde både mere strategisk løsning af problemer i spil (da barnet bliver mere bevidst om hvordan spil fungerer på et lidt mere generelt plan) og erfaring mere kreativ problemløsning (når man ikke er bundet af de sædvanlige spil rammer).

Til de kreative
Det første spil er app-udgaven af Max and the Magic Marker. Spillet er faktisk udviklet af det danske PressPlay (der senere er blevet opkøbt af EA) og det findes også til både Wii, playstation, PC og Mac - dem har dog ikke prøvet. Vi har HD udgaven af appen til 19 kr, men der findes også en ældre udgave til 7 kr og en gratis LITE version, hvor man kan prøve de 8 første levels.
 
 

Spillet er klassisk platform spil hvor man går rundt og samler specifikke ting og undgår farligheder.
Det som er særligt ved Max and the Magic Marker er, at man selv kreerer nogle af banens elementer ved at tegne med Max's magiske tush.
 
 

Det man tegner kan både hjælpe Max til at komme videre i spillet eller nå steder der er umulige ved blot at hoppe eller bruge de elementer spillet i forvejen indeholder.
 
 

Men det kan også bruge som forsvar/angreb mod de farlige hoppende auberginer man møder (ved ikke hvad det er de rigtig skal forestille) eller som modvægt, hvis man vil fyre sig selv af på en katapult-vippe da det man tegner opfører sig som et virkeligt objeket i Max's verden ville.

Spillet er rigtig sjovt, synes både Bjørn og jeg. Og en rigtig fin funktion ved spillet er, at man kan customize de knapper man bruger til at styre Max med. Så de er den størrelse og har den placering på skærmen som passer én bedst.

Ved selv at skabe nogle af elementerne med Max's tus stimulerers den form for kreativ problemløsning som som børn ofte er mere naturlige omkring end mange voksne. Jo mere man kan holde fast på evnen til at tænke "uden for boksen" jo bedre efter min mening!

Til børn der vil selv
I Chuck's Challenge (Gratis / IAP 13-32kr) appen skal du styre den lille lilla fyr Woop, rundt på nogle mindre baner, der indeholder forskellige elementer der skal udgås, samles, flyttes og ændres for at Woopk kan komme i mål. Spillet skulle minde om 90'er spillet Chip's Challenge af samme designer.

En helt tom bane, hvor der ikke er bygget noget endnu.
Her har vi indsat lidt forskellige elementer og trykket start.

Banerne er af svingende sværhedsgrad, men det rigtige sjove ved dette spil er at man kan lave sine egne baner. Banerne kan man gemme og spille selv eller dele med andre Chuck spillere.
Ved In-App-Purchase kan du tilkøbe ydereligere levels samt få appen reklamefri - det har vi gjort
Via Kickstarter ser det ud til at Chuck's Challenge også er påvej i en 3D udgave, håber det også bliver muligt at bygge sine egne baner der.

Samme udvikler har også lavet en Ben10 udgave af Chuck's Challenge, der er næsten identisk.
Nemlig Ben10 Game Generator 1, 2 og 3 (Gratis - 16kr).


I begge apps tapper man på Ben10/Woop i øverste højre hjørne for at komme i gang med at vælge det element man vil placere på banen. Der er både forskellige forhindringer (mure, kasser og sten), modstandere (mystiske aliens og væsner), overflader med funktioner (vand, is, lave og rulletrapper), 2-delte funktioner (knapper, skydedøre, nøgler, og låse) samt aktive elementer (laser skyder, transformatorer og teleportaler) at lege med. Og i de officielle levels og de bane andre bruger har lavet er der masser af inspiration at hente, til hvordan man kan bruge de forskellige elementer.

Man sætter hvad med vil, hvor man vil. Den eneste regel er at der skal være både en Ben10/Woop og en udgang. Hvis man vil lave sin bane større eller mindre kan man tilføje rækker ved at tappe på + og -. Flere af elementerne kommer i flere forskellige udgaver. Ved at dobbelt tappe på et element man allerede har placeret på banen kan man se og vælge disse forskellige udgaver af elementet eller slette elementet (dette dobbelt tap kan til tider være meget svært at få iPaden til at registrere).
Se flere tips til at lave dine egne baner her.

 
 

Vi synes det er rigtig sjovt at lave sine egne baner og Bjørn er vild med Ben10, så har både Chuck's Challenge og Ben10 Game Generator. Hvis man ikke er skør med Ben10, så kan man nøjes med en af delene.

Når barnet skal regne ud hvordan man kommer frem til mål og klarer en bane, kræver det en masse kognitivt og af hukommelsen. Barnet skal forestille sig og huske forskellige konsekvenser, samt opveje fordele, ulemper og risiko. At lægge denne type planer, der hurtigt kommer til at indeholde mange dele elementer der skal udføres i en bestemt rækkefølge er en rigtig god måde at træne problemløsning på et plan der ville være meget upraktisk at nå uden en computer/iPad.
Når barnet laver sine egne baner øges hjerneaktiviteten yderligere og barnets kreativitet får en endnu større rolle.
Se også indlægget om "Fysik apps" (kommer snart)

En rigtig fin feature ved disse spil er "Undo" knappen. Med undo knappen kan man fortryde sine handlinger trin for trin. Denne funktion gør det muligt for barnet at spole tilbage og se præcis hvornår og hvorfor det gik galt. Revidere sin plan på baggrund af denne nye viden og forsøge igen. En funktion der ville være praktisk at have i det virkelige liv og som præsenterer barnet for nødvendigheden af at ændre tilgange til ting hvis den tilgang man har ikke fungerer - en rigtig god ting at forstå både når det gælder computerspil og resten af livet ;-)

Til den lille programmør
Når Bjørn bliver lige lidt større, tror jeg, at han vil synes rigtig godt om Daisy the Dinosaur (Gratis) og Move the Turtle (25 kr). Begge apps giver børn en ide om basal programmering. Ved at vælge og linke forskellige kommandoer og kan man få hhv en dinosaurus eller en skilpadde til at gøre forskellige ting (se en video demo af Daisy the Dino her).
 
 

Se også
Der findes også en masse apps, hvor den voksne kan lægge indhold ind i appen som barnet har særligt behov for eller ønske om at beskæftige sig med, se flere af denne type fx i indlægget her

Få flere ideer til apps til dig og dine børn - klik her