13. september 2013

En baby's første ord - TED talk

Nogen elsker TED talks andre hader dem - jeg hører til den første slags :)

TED talks er en af grundene til jeg overveje at stoppe mit kabel-tv abonnement, da man kan gå fra det ene spændende/interessante/sjove/specifikke video-foredrag til det andet. Jeg opdagede først TED talks i 2010 via en af mine yndlings youtube're Natalie Tran, hun skulle nemlig tale på EG konferencerne der viste sig at være en udløber af TED.
Af all time TED favorites er klart The puzzle of motivation af Dan Pink og Reducing fear of birth in the U.S. culture af Ina May Gaskin. Via Ken Robinsons's efterhånden ret kendte men stadig super gode og rammende animerede talk "Changing Education Paradigms" (herunder). Fandt jeg også hans "Bring on the learning revolution" på TED.Denne her skal I altså også lige se!

For et stykke tid siden så jeg Deb Roy (director at the Cognitive Machines group at the MIT Media Lab, where he studies how children learn language, and designs machines that learn to communicate in human-like ways) fortælle om, hvordan omfattende videooptagelser og dataanalyser blev brugt til at monitorere hans søns sproglige udvikling fra 0-2år. Nu ved jeg i al fald hvad jeg ønsker mig i barselsgave hvis jeg skal have flere børn!

Talken handler om hvordan læring af sprog foregår i kommunikation og i udveksling mellem mennesker. Se de word-scapes der opstår, når de fysisk tracker, ikke bare hvornår og hvordan, men også hvor læring af forskellige ord forgår. Deb kommer ind på hvordan voksne både systematisk og ubevidst tilpasser deres niveau til barnet og man kan hører (bogstavelig talt) hvordan hans dreng fx lærer at sige ordet "vand".


Har du nogle TED talks eller andre online foredrag du elsker?
Del dem som en kommentar til dette indlæg! Tak