16. november 2013

Julegaveønsker til ALLE børn

Det er blevet taget et skridt i den rigtige retning - yay!

Har I set julekatalogerne fra BR og Toys R Us i år?

Der er (chok) piger som skyder på blå baggrund og drenge leger med perler og legemad.
Måske har du kun set nogle af historierne fra fx DR, TV2 eller Elektronista.

 
 

Jeg er helt klart én af dem der opfatter femininitet og maskulinitet på et kontinuum.
Hvor ting, følelser, udtryk, aktiviteter, udseende, holdninger og mennesker kan placere sig mere eller mindre yderligt. Forskellen på et kontinuum og et binært system med 2 enten-eller-kategorier (maskulin vs feminin) er jo, at der ikke findes ét punkt som du kan krydse og sige: "nnnnnu er du ovre på den anden side. NU er du noget andet". Kontinuummet har 2 ekstremer som flyder sammen i hele det kæmpe store midterområde. I dette tilfælde det midterområde, hvor både de fleste mænd og kvinder placerer sig det meste af tiden, som klart er større end det lille stykke i man finder ude i kontinuummets ekstreme feminine og maskuline ende.
Altså: kvinder og mænd, piger og drenge er meget mere ens end de er forskellige.

 

Derfor er det også vigtigt for mig at mine børn (eller jeg selv) ikke udlukkes eller bliver set ned på fordi vi gør, synes, føler eller elsker noget ligger på den "forkerte" halvdel af kontinuummet (fordi igen, der er ikke 2 halvdele - det er et kontinuum).

 For mig handler det om at åbne verden og muligheder op for børn (og voksne) i stedet for at lukke ned og begrænse.
 
 

Sidste år introducerede kæderne mindre stereotype kataloger i Sverige. Og nu har vi så også fået lov til at have en lidt bredere definition af hvad der kan være interessant for hhv piger og drenge i Danmark.

Nogen vil måske mene at det ikke gør nogen forskel, hvad barnet på billede leger med, så længe barnet i virkeligheden bare leger med det barnet har lyst til. Men her kommer vi så ind i en større diskussion om hvor afhængige/uafhængige vi som individer er fra det samfund vi lever i. Hvor jeg må sige at jeg tror bestemt det gør en forskel!

 


En ting der for eksempel overraskede mig var, hvor let det var at udpege for mig, hvor i katalogerne der var tænkt nyt. Stereotyper ligger dybt i os alle og jeg oplever med mine egne børn, hvor meget jeg selv kommer til at bekræfte og støtte den opdelte verden selvom jeg prøver alt hvad jeg kan ikke at gøre dette.
Dette bekræfter mig i, hvor vigtigt det er at blive ved med at være opmærksom, både på mig selv og mine omgivelser. For jeg ryger selv i gang på gang - så hvordan ville det ikke se ud hvis jeg ikke engang aktivt forholdt mig til og forsøgte at modvirke ensretningen og lukketheden.

Du kan se mere her, hvis din dreng eller pige også kan lide at tegne og lave smykker.
Derfor bliver jeg både glad og ked af det, når Bjørn fortæller mig at han faktisk godt kunne tænke sig noget af det der LEGO friends til sin fødselsdag, "fordi der faktisk er ret mange gode ting i selvom det er lysserødt".
Jeg er lidt ekstra glad når jeg køber LEGO friends julekalenderen til ham, men jeg går også med på hans ide om at aftale vi siger det er hans lillesøsters, hvis der skulle komme nogle drenge på besøg der "måske ville grine af ham".

Ligesom jeg bliver lidt trist både på mit køn og andre køns vegne, når jeg oplever hvor fjollet (selv) jeg synes det ser ud når manden og kvinden bytter deres helt normale tøj ud i Hana Pesut's fotoserie Switcharoo - klik her.

Det er skønt at legetøjskæderne har bevæget sig bare en lille smule siden 2009.
Fra kataloget i 2009
Det er især siderne med udklædningstøj jeg føler befriende. Der er stadig kun piger i kjoler og jeg er med på at vi med prinsesse tøj er på vej ud i det feminine ekstrem. Men bare det at piger og drenge er blandede på den samme side synes jeg lægger op til meget mere frit valg end fx siden herover fra 2009. Der skal altså en modig dreng ellerpige til at krydse den skarpe linie mellem det blå og lysserøde.

Fra kataloget 2013

Se hele BR's julekatalog HER
Se hele ToysRUs's julekatalog HER

Det er ikke fordi de er gået hele vejen, men de er trods alt taget et skidt i den rigtige retning.