17. november 2015

TROX kort

Nogle gange når man har gang i lidt for mange ting på een gang, så er der noget der ryger i svinget.
Og jeg har lige opdaget at jeg aldrig har fået lagt link ud til mine TROX kort, som kan købes lige her.

I indlægget "Tal Rundt Om X" har jeg skrevet lidt om baggrunden, for at arbejde med dybden i børns ordforråd, ved at tale rundt om ord og koncepter. TROX kortene bruges til lige netop dette.

TROX står for: Tal Rundt Om X og hvert af de 8 kort repræsenterer en vinkel udfra hvilken man kan tale om et ord eller koncept. Der er: 1. Navn, 2. Udseende, 3. Materiale, 4. Aktion, 5. Dele, 6. Kategori, 7. Placering, 8. Hvad ellers?

Kortene har hver deres farve og en lille illustration som hjælper der gør det nemmere for de børn der endnu ikke er læsere.
 
 
Du bruger kortene som støtte til at komme hele vejen rundt når du Taler Rundt Om X.
X kan være en fysisk ting du sidder med mens du bruger kortene, en illustration eller bare kører legen rent sprogligt.

Du kan tage kortene et af gangen eller hoppe rundt i mellem dem. For nogle børn er det en god ide altid at tage kortene i den samme rækkefølge. Ligesom det kan være en ide for nogle kun at bruge et mindre udsnit af kortene.

Kortene og den samtale de leder til, kan være en fælles samtale, hvor i sammen undre jer, kommer med indput og prøver jer frem. Men de kan også bruges som en mere struktureret leg, hvor den ene part "interviewer" den anden om det udvalgte ord eller koncept, ved hjælp af kortene. De fleste børn synes det er sjovt at skiftes til at have legens roller, men lidt mere usikre børn eller børn med store ekspressive vanskeligheder vil måske i første omgang foretrække at være den der vælger hvad X skal være og "interviewer" den voksne ved hjælpe af kortene.

Hvis du mangler inspiration til hvilke spørgsmål du kan stille for at undersøge X fra de forskellige vinkler, så har jeg lavet et lille inspirationsark, som du kan hente gratis - HER.
Du findes også i en udgave (10 kr), hvor hver spørgsmål er på sit eget farvede kort - HER.

Det er et materiale jeg har været rigtig glad for og bruger flere gange om ugen på den ene eller anden måde. Husk legen ikke kun er en leg med genstande/navneord, man kan sagtens arbejde med ex følelser eller mere avancerede begreber.

Køb TROX kort lige her, via min Selz butik (gratis lige nu).

Og som sagt læse mere om at opbygge ordforråd i indlæggene HER og HER.

Hvis du ikke er tilmeldt nyhedsbrevet kan du blive det lige her ;-)