5. maj 2016

Cirkusdirektøren siger...

Fornylig havde jeg en super dejlig dreng, der simpelthen ikke får løftet sin tunge op, når han skal sige /l/. Som del af hans træning ville jeg gerne etablere en rutine for at modtage den artikulatoriske instruktion: "løft tungen op". Så jeg i den produktive fase for eksempel ville kunne minde om at "løfte tungen op... og sig llllllll...la....lampe".


For nemt at kunne kigge ind i munden og se hvad der foregik, lave større kontrast mellem "oppe" og "nede" og for at have et artikulationssted der måske var lidt nemmere at forklare drengen, prøvede jeg at bruge Ulla's sugerørstrick fra sprogkiosken (som du kan læse om her og her).

Jeg vidste det ville være for kedeligt og konfrontatorisk for denne dreng, hvis det bare var mig dig ved øvelserne sagde "sæt tungen oppe i toppen af sugerøret, nu" osv... Så jeg tænkte at jeg ville lade en anden "person" have denne rolle. (sikke mange gåseøjne jeg får skrevet i dette indlæg!?)

Og i min jagt på en på én gang autoritativ og hyggelig person, bestemte jeg mig for en cirkusdirektør.
Derfor lavede jeg 'Cirkusdirektøren siger..." materialet, som du kan se herunder og hente HER i min Selz butik.

Materialet er det jeg kalder et tomt materiale, hvilket betyder at det ikke er knyttet til en bestemt lyd eller øvelsestype, men kan bruges til hvad som helst der fungerer ved en aktion efterfulgt af en belønning. Se flere "tomme materialer" i min Selz butik her.

Jeg kan rigtig godt lide tomme materialer, fordi det kan gøre det lidt mere simpelt for mig. De sparer både tid og plads, i forhold til de meget specifikke materialer der fx er bundet op på en bestemt lyd.

På mit kontor har jeg en hylde med alle mine tomme spil, eller indpakning eller accessories, der på 2 sek kan få en bunke med lydsymbolkort eller minimalpar til at blive til en leg eller et spil.

I december måned hvor jeg på instagram havde en julekalender med et rødt billede hver dag, var der et billede af mine hylder med tomme spil. Se herunder...


Selve materialet viste sig desværre, ikke rigtig at virke med lige netop den dreng det var tiltænkt :-D
Vi fik lidt øvelse ud af det, men slet ikke i den mængde der var brug for. Så til ham finder jeg på noget andet (lige nu er han også rigtig glad for Udtaleappen, som jeg har sat ham til, selvom han egentlig ikke nasalerer, men udelader, så han har masser at arbejde med for nu).

Men nu har jeg materialet og måske kommer der en dag et andet barn, der hører efter hvad cirkusdirektøren siger :-) Og hvis du har et barn du tænker materialet måske vil virke til, kan du hente Cirkusdirektøren siger... helt gratis i min Selz butik lige HER.