20. juni 2016

Bogstavkendskab

Update 2022: Jeg har nu også en version med 4 dimensioner vandret HER

Jeg har lidt forskellige materialer, som jeg bruger til at arbejde med bogstavkendskab og fonologisk opmærksomhed, som jeg gerne vil dele med jer.

Alle materialerne herunder kan hentes gratis i min butik - lige her.5 dimensioner


3 dimensioner

Måske kender du allerede mine simple røde og blå STORE og små bogstaver (HER). Det er tit disse jeg tager udgangspunkt og laver lege/samtaler hvor vi først:

 • finder bogstaver fra barnets navn og andre velkendte ordbilleder
 • taler om bogstavernes former, hvad de ligner og hvilke andre bogstaver de minder om
 • parrer de STORE og små bogstaver med hinanden
Du kan læse lidt om bogstaverne i indlægget her.

For at få alle dimensioner af bogstaverne med har jeg lavet et lille ark, der støtter børn og forældre i at komme hele vejen rundt om bogstaverne. Øverst er der en firkant hvori man kan lægge et af bogstaverne - det bogstav man vil tale om. Nedenunder er der illustrationer der skal minde om bogstavernes dimensioner.
Det er et ark med de 3 mest kendte dimensioner:
 • navn
 • fonem/lyd
 • grafem/form
Og et ark med 5 dimensioner:
 • proto-ord (et ord som starter med bogstavet)
 • fonem/lyd
 • navn
 • grafem/form
 • håndfonem

For at holde styr på hvilke dimensioner, af hvilke bogstaver, de forskellig børn har styr på, har jeg også lavet et bogstavskendskab oversigtsark. Det er det som du kan se en lille smule af herover. Du henter det, også gratis, lige HER i min butik.

Jeg laver typisk en meget løst struktureret aktivitet, hvor vi parrer bogstaver, skrive små ord, finder bogstaver der siger bestemte lyde og jeg stiller nogle direkte spørgsmål til ex lyde/håndfonem/proto-ord, hvor vi bruger de farvede bogstaver og noterer på oversigtsarket.

God fornøjelse!