24. maj 2017

Fonologi med filtre

Hvad er det bedste at gøre, hvis man vil lokke børn til at snakke spontant, sige ord eller lyde?

Det bedste man kan gøre er at sørge for det så sjovt at sige noget, at børnene slet ikke kan lade være.

Noget forholdsvis simpelt, som kan fungere som et rigtig godt lokkemiddel er de live-filtre man kan finde i flere kommunikationsapps, som flere af os (og i al fald børnene) har på mobilen.

Et filter er et animerede eller photoshoppet lag man kan lægge oven på ens billeder når man tager selfies eller andre billeder. Så man kommer til at se vildere, mere smooth eller bare får den helt rigtige lyssætning til ens speltboller. Typisk inden man lægger billede op på et socialt medie, hvorfor filtrene ofte er knyttet til den type apps.

I gamle dage (som for 3 år siden) tog man først billede og bagefter lagde man filtre og eventuelle stickers ("klistermærker" med ex en stjerne eller solbriller) oven på. Men med de nyere live-filtre kan man vælge et animeret filter der ændre lys, tilføjer stickers eller fremhævninger allerede når man tager et billede, så man kan se med det samme hvordan det kommer til at se ud og man kan bruge det på videoer også. Hvilket er det som gør at det er sjovt at bruge til at lokke tale frem.
Live-filtrene kan nemlig registrerer dit ansigt og kan følge med når du bevæger dig og taler.Der er endda flere af live-filtrene som oven i hatten reagerer med animationer når man gør bestemte ting. Som snebolden i videoen herunder der er styret af munden der åbner og lukker og Elsa-dronninge-kronen herover, hvor der kommer synlig ånde ud af ens mund hvis man åbner munden.

I videoen herunder bruger jeg Snapchat filtre til at få Cleo til at sige pa-ta-ka.
Da AMR/SMR vurdering er en af de ting jeg har allersværest ved at få børn til at engagere sig i at sige. Jeg har endnu ikke prøvet dette med et barn, hvor jeg tænkte der var vanskeligheder med diadochokinesis, men jeg synes klart det har potentiale.

Inden videoen har jeg inden fx sagt til hende at "til det filter der kommer nu, skal man sige pa pa pa pa for at dyret blir ved med at være der". Når jeg vender telefonen går hun (for det meste) selv i gang og blevet ved, fordi hun gerne vil blive ved med at se sig selv med filteret på.
(de er optaget for et stykke tid sigen, hvor hun havde hold i skulderen, det er derfor hun er lidt stiv)


Som du kan se er der også nogle af filtrene, hvor man kan være 2 mennesker i animationen. Det er altså også rigtig sjovt

Snapchat var den app der gjorde live-filtrene rigtig populært og nu er de lige kommet til Instagram også.

Med jævne mellemrum skiftes filtrene ud. Så hvis du en dag ser en masse folk lægge billeder med det samme filter er det nok fordi der er kommet et nyt - tit går folk lidt amok der, fordi de liiiige skal prøve de nye filtre.

Derfor er ugens app simpelthen bare Snapchat (gratis) og Instagram (gratis)

https://itunes.apple.com/dk/app/snapchat/id447188370?mt=8&at=10lPzD&ct=snapchat
https://itunes.apple.com/dk/app/instagram/id389801252?mt=8&at=10lPzD

Du kan godt installere Instagram og Snapchat på din iPad, selvom begge apps er lavet til iPhone.
Bare vær opmæksom på sætte dine søgeresultater til iPhone, hvis du selv forsøger at finde dem i AppStore.
Jeg har lige lavet en instruktionsvideo HER, hvor jeg lige viser hvordan du laver billede stort når du bruger iPhone apps på en iPad og hvordan du finder hen til livefiltrene i de 2 apps.
Begge apps findes også til Android.


Der findes også apps som kun er livefiltre, men mange af os har alligevel Snapchat eller Instagram, så dem synes jeg ligeså godt man kan bruge.

Du skal oprette en konto for at kunne bruge dem, men det kan jo bare være en tom konto, som du så ikke bruger til andet eller måske kan du blive glædeligt overrasket over hvor sjovt disse sociale medier er (se fx indlægget HER).
Jeg er i al fald selv rigtig glad for Instagram og synes klart flere logopæder skulle komme med ind - se hvorfor og hvordan i indlægget HER og gå ind og følg MinKusineMaria's instagram HER. På Instagram lægger jeg tit billeder og videoer af mange af de små materialer og lege, der aldrig når hele vejen her hen til bloggen.


For et stykke tid siden var den en følge af face-swap apps, hvor 2 mennesker kan bytte ansigt, men beholde krop, hoved og hår. Enten live eller med et billede.
Det har vi også prøvet (og grint af!!), men børnene synes det er lidt for uhyggeligt, og jeg kan godt forstå dem. Se lige Cleo, i videoen herover til højre, få Adams ansigt, det er lige ud af en Aphex Twin video - gys :-D