3. juli 2017

Lille Peter Edderkooooofå den væk!

Jeg er ikke fan af edderkopper.
Heldigvis bor vi på 4 sal, så det er meget sjældent jeg møder andet end stankelben (eller mejere elle hvad de nu hedder, jeg synes de alle sammen er edderkopper, mest bare ud fra at jeg synes de er klamme).

Det er ikke noget med størrelsen det er mere gørelsen, som gør en edderkop uhyggelig.
Hvis de er så store at de har øjne eller pels, så virker de mere som dyr og er faktisk en smule mindre ubehagelige synes jeg
 Jumping spider
Det er mere dem som kan løbe ligeså hurtigt som dig, eller hoppe eller bare bevæge sig pludseligt i en uforudset retning og som er så store at man kan høre eller mærke det hvis man skulle finde på at forsøge at klaske dem med noget. Med de edderkopper synes jeg ligesom ikke jeg har noget forsvar - yiiiirks!


Som med så mange andre ting og sager, forsøger jeg ikke at give min overdrevne irrationelle frygt videre til kommende generationer. Så jeg forholder mig roligt når vi møder edderkopper, samtidig med jeg forsøger at få dem væk hurtigst muligt, så jeg kan blive ved med at forholde mig roligt :-)

Før i tiden var svaret hente hjælpe (Aaaaaaaaaadam), men det er jo ikke altid muligt og det er jo også federe at vise man kan klare ting selv, også når man er nervøs eller ikke helt tryg.
Dette var bare lidt svært at opnå før vi fik denne her:


Det er vores edderkoppe-fanger, som har gjord det til en glædelig begivenhed når en af spotter en edderkop. Efterhånden er det næsten kamp om hvem der får lov til at fjerne den (for fjernes skal den altså stadig).

Den fungere ved at man:
  1. Finder en edderkop
  2. Trykker på håndtaget, så åbner fange-hånden med alle dens stive plastik børstehår i den anden ende
  3. Griber rundt om edderkoppen 
  4. Slipper håndtaget, så fange-hånden lukker sig
  5. Går derhen hvor man vil sætte edderkoppen af
  6. Trykker på håndtaget igen.
Se den in action i videoen her:

OBS: her er lige en ekstra video, da Franka fandt en edderkop igen i går - dagen efter jeg havde lagt dette indlæg op:

Hjemme hos os putter vi edderkopperne ud af vinduet og så "daler de ned og finder nogle andre edderkopper at lege med ned i gården". Og hvis nogen skulle blive nervøse for om edderkopperne slår sig når de falder ned fra fjerde sal? Så kan jeg sige nej det gør de ikke; Edderkopper er ikke ligesom mennesker. Se selv slutningen i (min barndoms klassiker) Den syngende gris, hvor alle edderkopperne flyver væk med vinden (HER).

Det er godt at være sammen om de svære ting, få pulsen lidt op sammen, blive lidt presset når man samtidig får erfaringer med at støtte andre, håndtere egne følelser og handle sig ud af ubehagelige situationer. Alt det øver børnene sig faktisk i når vi fanger edderkopper sammen.

Jeg hjælper dem ved at sætte ord på hvad jeg tænker, hvordan jeg har det inden i og fortæller hvordan de kan se det uden på. Vi snakker om hvordan de har det og hvordan vi er forskellige mennesker der har det forskelligt inden i og viser det på forskellige måder udenpå. Vi forklarer individuelle behov og ønsker til hinanden og lægger en plan for hvem der gør hvad. Og så udfører vi planen, mens vi tjekker af med hinanden hvad vi er nået til, hvad det næste er og om alle er ok. Mest om jeg er ok. For det ser faktisk ud til at virke ingen af børnene reagerer overdrevet på edderkopper mere.


Vi har købt vores edderkoppefanger som spotvare i Netto eller noget, på et eller andet tidspunkt. Hvor den lige nu (1-7 juli 2017 er spotvare til 99 kr). Men jeg kan se man kan få dem mange steder, fx hos Legeakademiet.

Jeg har også set denne her edderkopesuger på nettet, som jo også se smart ud. Det ser godt ud at man nemt kan se om edderkoppen er fanget, det kan godt være lidt svært i vores edderkoppefanger. Men jeg må indrømme at jeg også godt kan li at stangen på vores er så lang. Så man konstant god afstand til edderkoppen.

Edderkopper lægger ikke nogle begrænsninger på mit liv derfor ville jeg ikke sige at det er et problem. Men hvis du tænker du er ved at være over i en edderkoppe-forbi (araknofobi), så start evt med at se denne her Wiki How to get over fear of spiders.