29. december 2017

Børn med udviklingsmæssig sprogforstyrrelse (DLD) i klassen

Kan du ikke lige skære det ud for mig i s/h tegninger?

Video er bare dette årtis's medie og jeg bryder mig egentlig ikke så meget om nytårsfortsæt, men jeg håber virkelig at 2018 blir året, hvor jeg får brugt video meget mere. Både her på bloggen, men også på mit kommunale talehørekonsulent arbejde og privat.

Hvis du også er til video, så kan du evt abonnere på MinKusineMaria's YouTube kanal - lige her

For lang tid tiden puttede jeg en video på min 'watchlist', men jeg nåede først hen til den i dag og det viste sig at den var en udemærket lille vejledning til skolelærere omkring, hvordan de i deres undervisning kan støtte elever med DLD aka Developmental Language Disorder aka Udviklingsmæssig Sprogforstyrrelse.


Du kan se videoen "Supporting Developmental Language Disorders in the Classroom" nederst i dette indlæg. Den er vist lavet af studerende Alex Cross, som et afgangs projekt. Og den lister og forklarer 6 strategier, som lærere kan bruge i deres undervisning.

Videoen er lavet i den kendte forklarende speed drawing stil - en stil som efterhånden må siges at være grænsende til tyndslidt, men samtidig virker den altså bare. Det der med at få noget fortalt af et andet menneske som støttes af noget visuelt forklarende gør det bare nemmer at forstå ting. for mig er det som om man får informationen ind i hoved og hen på den rigtige hylde, uden at skulle tænke så meget over hvordan eller at man gør noget. Det er jo også en grund til at "visuel støtte" er noget af det jeg til tider kan blive helt lang i masken over at anbefale igen og igen og igen og.... Hvis speed drawing er nyt for dig, så se lige Ken Robinsons videoen, som jeg har delt i indlægget HER. Videoen er efterhånden nærmest en prototype for denne slags videoer.
 

Hvis du er i tvivl om hvad DLD er (ja, jeg synes altså forkortelsen er nemmest at bruge, selvom den så ikke passer med den danske oversættelse), se mit indlæg HER.


Siden jeg skrev indlægget i sommers har RALLI kampangen skiftet navn til det (noget mindre mundrette) RADLD = Raising Awareness of Developmental Language Disorder.
Du finder stadig deres YouTube kanal HER. Og der er kommet 2 nye videoer;
- En udmærket en, hvor Dorothy Bishop på 5 min forklarer hvorfor og hvordan de lavede det consensus panel som endte ud i DLD betegnelsen (HER), hvilket er meget nemmere end at læse det jeg læste i sommers :-D
- En hvor 2 drenge tager dig med rundt og interview nogle mennerske med DLD forklarer dig 3 ting du skal vide om DLD. En rigtig god og fin tanke, men jeg må indrømme at jeg desværre ikke synes resultatet er super vellykket (HER).