19. december 2017

Nu er de næsten jul = julegaver

Franka 2 år - juledekoration
Jeg kan mærke julen nærme sig.
I dag er sidste dag på arbejde, hvor jeg rigtig skal tænke (ja jeg har også arbejdsdage, hvor jeg nærmest ikke behøver at tænker, det er godt for afvekslingens skyld) og i morgen skal jeg ud og købe de julegaver vi mangler.

Mangler du julegaver ideer til børnene så læs videre :-)

Et af de steder jeg skal i morgen og altid tager forbi til jul er Replay legetøjesbutik på HC Ørstedsvej 8, der finder jeg altid noget som er godt og man slipper lidt for at føle man går all in på forbruger-og-smid-væk-samfundets-premisser, da alt legetøjet i Replay nemlig er brugt.

Eller nu skriver jeg brugt. Det ville måske være mere præcist at sige at alt legetøjet er der nogle andre der har ejet først. For det er altid pænt og i god stand og Kenneth, som har butikken, har altid sørget for at tjekke om alle brikkerne er der eller om Spidermans arm stadig kan skyde når den får batteri osv. Som de fleste forældre ved så har legetøj det med enten at blive slidt op (nogle gange til uigenkendelighed) eller til at stå næsten urørt hen efter den første bølge af interesse har lagt sig. Derfor kan meget legetøj nemt holde til flere børn.
Og så synes jeg personligt at det er endnu sjocere når man kan vælge lige de skylandersfigurer man mangler (du ved jo det er vigtigt at dække alle elementerne) eller sammensætte den Sylvanian familiy som man har lyst til i stedet for den de havde bestemt sig for hos fabrikanten.Du kan se nogle af de (hurtigt skiftende) varer på Replays instagram eller facebook.

Dette år har (igen) stået lidt i mikrobernes tegn hjemme hos os.
http://www.museion.ku.dk/da/mindthegut/Min mands nyeste udstilling på Medicinsk museion, er nemlig åbnet her i oktober.

Den hedder Mind the Gut og viser hvordan læger, forskere, patienter og kunstnere gennem tiden har forsøgt at forstå og behandle det komplicerede forhold mellem hovedet og maven. Hjerne, mavefornemmelser, identitet, tarme, bakterier, mikrobiomer. Alt kædes sammen.

Jeg lover det giver på én gang fornemmelsen af at her er fremtiden, samtidig med det føles som en gammel hemmelighed. Uforståeligt og indlysende. Og det åbner et lille vindue indtil hvor kompleks en verden vi er og at vi måske er noget noget andet end vi tror vi er.


Du kan tage direkte ind og se udstillingen, men du kan også starte med at høre ham fortælle lidt om emnet i et af radio 24syv programmet Mikrofonholder's afsnit fra sidste måned - du finder det som podcast/stream LIGE HER.


Derfor tror jeg vi synes vi at DE HER bamse mikrober, parrasitter, vira m m, er ekstra sjove:


herpes


halsbetændelse
nervevelle

De er formet sådan som de forskellige ting i virkeligheden ser ud hvis man zoomer nok ind.
Det er da sjovt!
Ikke mindst når den lille råber "moooar, jeg kan ikke finde polio" eller "Ole har taget min kødædende bakterie". Og de har vist nok udvidet så de også laver forskellige organer også nu.


Du kan købe dem hos Coolstuff.dk (HER).

Coolstuff er også en butik, hvor jeg altid kan finde noget jeg får lyst til at købe. Sådan halvt det dummeste ever og halvt det mest geniale. Bjørn har fx været rigtig glad for at dimse med Thinking Puddy som man kan få i alle muligeudgaver efterhånden.

Thinking Putty - Thinking Putty Hypercolors Ler, Thinking Putty - Thinking Putty Ler, Thinking Putty Magnetics Ler

Andre butikker, hvor jeg altid kan købe noget:
LirumLarumLeg 
PureBaby 
ABC leg
Den gamle skole
Nøstebarn
H&M
Og selvfølgelig: amazon.co.uk eller amazon.de
Hvis det er legetøj til små børn du mangler, så kunne CiHA, som jeg skrev om i indlægget HER, bestemt også være en ide.

Her kommer lige et par generelle gave huskeregler, som du kan huske på hvis du skal købe gave til nogle børn i år:
 1. Mindre kan gøre det
  Man behøver ikke 100 gaver for at få en god jul. Hvis du virkelig gerne vil give mange gaver, så åben det du giver og del det i mindre enheder, som pakkes ind hver for sig.
 2. Materialer til kreative aktiviteter er altid et hit
  (også til de børn som bare skal ha lidt hjælp fra en voksen til at komme i gang og holde ved)
 3. Giv gaver der fordre kommunikation
  Tænk på turtagning, er legetøjet noget der opfordre til mere turtagning uanset hvilket niveau for turtagning barnet er nået til. Eller er legetøjet noget som man vender sig væk fra andre med (det skal der selvfølgelig også være plads til, men har barnet ikke en del af det allerede?).
  Køb en bog. Der er masser af samtale i en bog. Hvis du er i tvivl om hvilken så tag ind forbi børnenes boghandel på Købmagergade (hvis du kan komme ind af døren).
 4. Det behøver ikke være dyrt
  Børn kan lege med de skøreste ting og de kan også få de skøreste ting i julegave. Alle kender joken med et barnet der hellere ville lege med kassen end den store fine traktor. Men husk at gaven jo faktisk godt kan være en rigtig god kasse eller et lille skuffedarium (fx sådan et som det HER - jeg lover der vil blive leget med det!), en masse tomme toiletruller eller hvad ved jeg...
 5. Børn blir i længden gladere for oplevelser end for ting - ligesom voksne
  Så måske gå ind på teaterbilletter.dk og bestil nogle billetter til en børneforestilling (OBS hvis du bestiller til 3 forskellige forestillinger på 1 år, så får man ret meget i rabat, så gør da det med det samme). Eller find nogle biografbilletter. Især hvis du giver til børn der er under 7 år så vælg cinematekets børnebiffen forestillinger, med flere små korte film i træk. Eller hvad med gavekort til et museum? Du kan invitere barnet alene (så er det også lidt en gave til forældrene) eller give billetter til barnet+forælder. Og måske endda købe en ekstra billet som barnet kan give til en ven, så er der nogen at tale med det om bagefter og relationen styrkes (DET er da en god gave).
 6. Køb hellere for simpelt end for kompliceret
  Husk på at folk for det meste kommer til at vælge legetøj som er alt for kompliceret til deres børn. Det kan være rigtig svært ikke at være fokuseret på fremdrift, men kig på hvor barnets leg er lige nu og liiiige om lidt - ikke hvor det er på vej hen eller hvad der kunne være fedt at prale med. Derfor vælg hellere det legetøj som du tænker barnet måske er for stor til end det som barnet måske er lidt for lille til (PS: det samme gælder med svømmehold og bøger).
Læg gerne en kommentar hvis du har en god børnejulegaveide!

Og hvis du stadig ikke er heeelt i julehumør, så kan du jo lige sætte dig ned og folde et lille juletræ. Det i videoen herunder har været "årets jule-pynte-hit" hos mig. Det er nemt at lave og blir rigtig fint synes jeg.

God jul!