25. februar 2018

Flere tips fra en flerbørnsmor

Jeg synes det er ved at være tid til en opdatering på min række af HELT nede på jorden hverdagstips til forældre. Små ting, der bare gør hverdagen med børn nemmere - aaaahhhh.

Du kan se det første indlæg HER
Og mit pinterest board med ideerne HER

Nu kan du bare læne dig tilbage og se om der er noget du kan bruge...



Gulv-barn af tøj

Vi har 1 barn der går meget op i hvilket tøj hun har på, og har klare holdninger om hvilket tøj er noget for hende, hvornår det skal på og hvad det skal sammen med. Og så har vi 2 børn som er forholdsvis komplet ligeglade. Heldigvis. For det kan altså godt få bølgerne til at gå højt og morgentiden til at rinde ud rimelig hurtigt, hvis en 4 årig først går i tøjkrisemode eller der er uenighed om hvad det er relevant tøj til en given dag. Cleo stoppede med at gå i bukser ca da hun blev 2 år, af princip. Nægter alt med striber. Og insisterer på at alle strømpebukser og leggings skal sidde 10 cm under navlen. OG derudover kommer der så en masse preferencer som svinger uforudsigeligt på daglig basis.
Faktisk er vi nok rimelig loose med hvilket tøj vores børn har på, så længe de kan holde varmen og det ikke stopper dem i fysiske aktiviteter. Og vi har fundet én måde der foregriber uenighed omkring tøj, så det ikke bliver et problem for nogen.
Den måde vi kommer bedst uden om tøjeksplosioner er ved aftenen før at lave en "gulv-Cleo", hvor hun selv vælger tøj og lægger det frem til dagen efter. Tøjet lægger vi som en påklædningsdukke, så det ligner hun har det på. Vi har prøvet bare at lægge det i en bunke, men det er altså bare ikke ligeså sjovt.

Sorter dit tøj uden at tænke over det



Jeg er ikke super god til at smide tøj ud, eller... Jeg er måske faktisk rigtig god til ikke at smide tøj ud. Jeg går som regel med tøj indtil der er så brugt at der er flere huller i og kan altid lige finde på en anledning i mit hoved, hvor et stykke tøj vil være helt perfekt - som gør at jeg hellere må lade vær med at smide det ud. Og altså når jeg siger "smide ud" mener jeg give videre til genbrug.
Det mest af mit tøj hænger på bøjler og for nogle år siden begyndte jeg altid at hænge det rene tøj ind fra venstre side. På den måde får jeg langsomt og automatisk sorteret mit tøj efter hvor meget det bliver brugt. Jo længere til højre det hænger, jo længere tid siden er det at jeg har gået med det. Så når jeg skal finde ting til loppemarked skal jeg altså finde nogle vældig gode argumenter frem, for at beholde tøjet som er allerlængst til højre, for helt objektivt set er bruger jeg det jo ikke rigtigt. Prøv det.

Læg dig ned og luk øjnene



Dette tip er muligvis en lille smule ondt, men det virker :-D
Kender du det når man går rundt med et barn der tydeligvis er helt træt og skal sove, men ikke vil lægge sig ned eller lukke øjnene? Et simpelt trick der virker overraskende godt er at vende vognen så barnet får sol lige i hoved. Så lukker de øjnene helt automatisk og hvis de er trætte falder de i søvn forholdsvis hurtigt (og så kan man jo vende vognen eller sætte skygge op for barnet).

Sorter og organiser brætspilselementer i plastikposer



Det er bare så meget hurtigere at komme i gang med at spille, når man ikke først skal finde ud af hvilke brikker der hører til hvad, hvilke vi skal bruge og hvilke vi ikke skal bruge. Og det er bare så meget sjovere når spillet rigtig kommer i gang. For nogen kan forberedelsesfasen faktisk være helt uoverskuelig og opbruge hele det koncentrationsvindue hn har til rådighed. Jeg kan virkelig anbefale at sortere fx jeres Vildkat spil, så i kan lede efter ord i bestemte kategorier. Men se hvor fint det fungerer for en klassiker som billedlotteri i indlægget HER.

Klip en klud



Vi bruger skumkludene fra REMA 1000 til bleskift, da jeg klart synes de er blødest til prisen. Men... jeg forstår simpelthen ikke hvorfor skumklude er så store. Det er jo ikke bruge hele kluden uden at det man lige har tørret rammer barnet et andet sted. Hvis du bruger de store klude, så prøv at kig på kluden lige inden du smider den ud, og se hvor lille en procent del faktisk er brugt.
Derfor begyndte jeg at klippe dem over på midten og opdagede, at jeg stadig brugte det samme antal som da de var dobbelt så store. Det gjorde jeg i lang tid, indtil jeg kom til at tænke på, at hvis jeg kunne bruge en klud der var halvt så stor som jeg troede var muligt, så kunne jeg måske også bruge en der var endnu mindre. Så jeg begyndte at klippe dem over til kvarte og resultatet var det samme; jeg brugte det samme antal klude til et bleskift som jeg gjorde da de var 4 gange så store. I længden blir det altså noget af en prisforskel.

(Dette er faktisk lidt det samme med toilet papir. Vi bruger Änglemarks toiletpapir, der altså suger i en helt anden grad end andet jeg har prøvet. Derfor har man altså kun brug for 1 ark-papir. Men det opdager man altså kun hvis man prøver det bevidst. I flere år tog jeg minimum 2-3 ark når jeg skulle tørre mig, fordi det bare var den bevægelse min krop havde automatiseret.)

Edderkoppekrise afværget



Se indlægget HER om hvordan vi håndtere det når vi har edderkoppekrise = nogen har fundet en edderkop og nu skal vi ha den ud af huset uden jeg dør :-)

Mindre opvask



Tilbage i 2015 prøvede jeg at gøre noget ved antallet af kopper, jeg synes jeg konstant vaskede op.
Vi er 5 mennesker der alle bruger kopper en masse gange om dagen, hvis vi alle tager en ny hver gang bliver det til rigtig mange kopper! Derfor lavede jeg en geometrisk form med washitape midt på vores spisebord der skulle hold styr på kopperne for os. Og det har vist sig at fungere super godt.

Hver person har 1 tilknyttet farve, hvor personen altid stiller sin kop (Cleo = neonpink, Bjørn = neongrøn, Adam = mørkegrøn, migselv = orange og Franka har pladsen i centrum. Så kan man altid lige tage sig en tår vand. Efter et måltid sætter vi ikke kopperne til opvask men tilbage på deres plads midt på bordet og så kan vi bruge dem igen. Man skifter kop når man synes den er blevet fedtet eller har drukket noget som ikke er vand.

Systemet hjælper mig til er at drikke nok vand. Hvis der står et glas på min plads ved jeg at jeg skal drikke det.


Tapen bliver skiftet når den er nasset (men kan godt holde flere mrd herhjemme) og vi har også eksperimenteret med forskellige former. Den herover med krydset er nok den simpleste og når man er vant til at bruge systemet er det helt fint.

Når børnene har venner på besøg står vennens kop i forlængelse af det barn hn besøger, så der også er styr på dem. Som på billede længst til højre.

Sådan sætter du et lille barn på en bænk



Ja det lyder simpelt nok, men forældre til små børn har nok alle prøvet at sætte et lille barn på en standard bænk, hvilket går fint i starten indtil barnet pludselig ryger ned mellem sædet og bordet. Bænke er jo lavet i den korrekte størrelse til voksne, så der er for langt ind til bordet, hvilket gør barnet falder ned når det efter et stykke tid læner sig ind til bordet uden at tænker over sin numse.
Mit tip til at undgå det er at sætte barnet henne ved bordbenet, med et ben på hver side, så kan barnet nemlig ikke falde ned. På billede herover spiser vi is på en bænk ved OvnHus marked i sommerferien.

Den hemmelige rygsæk


Det er som om jeg altid har brug for flere hænder, lommer eller tasker end jeg har. Et trick til at få hænderne fri på nul komma fem, er at bruge sin hætte som rygsæk/lomme. Både når børnene giver mig den bamse de lige før insisterede på at have med og nu ikke gider at bære alligevel, men stadig gerne vil holde i hånden. Men også ofte når jeg er i Kvickly og kommer til at købe lidt for meget yoghurt eller vaskemiddel på tilbud. Nogle gange lægger jeg noget i hætten og så glemmer jeg det fuldstændig, så blir man glædeligt overrasket af en pakke rosiner eller et sæt hue og vanter :-D

Har du et rigtig godt "mor-tip", så skriv en kommentar herunder!