27. marts 2019

Pink Trombone - spil på talekanal

I dag på nettet faldt jeg lige over en rigtig smart lille gratis web-app som er lavet af tjekkisk matematiker Neil Thapen (som vist også kan lide at programmere) og som vi logopæder måske kan bruge i undervisning af børn/voksne omkring fonemer.

Hvis du er forælder, pædagog eller lærer kan det være du vil se mine videoer her, hvor jeg forklarer lidt om artikulation. Artikulationssted (HER) og artikulationsmåde (HER), som er 2 af de parametre logopæder bruger til at kategorisere og beskrive hvordan konsonant lyde produceres.

Tilbage til web-appen... Den hedder Pink Trombone (gratis) og er et forsøg på at lave en fungerende talekanal/anatomisk mund, som man kan manipulere med og dermed lave forskellige lyde. Eller som Niel selv kalder den en "interactive articulatory speech synthesizer", se interview HER.

Du kan se hvordan web-appen fungerer herunder og du kan komme til Pink Trombone ved at klikke HER.


Hvad er en web-app?
Det er et lille program ligesom du kender det fra dine tablet eller telefon apps. Forskellen er at programmet ligger online i stedet for lokalt på din tablet/telefon og derfor kan man bruge den uanset om man er på PC, telefon eller tablet og uanset hvilket styresystem du bruger.
Selvom det er en web-app og ikke en iPad/iOs app, så har jeg tilføjet den til listen over anbefalede apps, specifikt til logpæder HER.

Hvis du gerne vil have adgang til Pink Tromebone ligesom nemt som de andre apps på din iPad (altså uden at åbne en browser (fx safri eller chrome) først. Så kan du lægge en genvej til web-appen på hjemmeskærmen af din iPad. Det viser jeg dig også hvordan du gør i videoen herover.

Jeg har hørt at appen "Se bogstavlyde", som der vist var mange der ellers var glade for er forsvundet fra App Store. Måske kan Pink Trombone dække noget af dette hul..