19. april 2020

Lav selv figurer til sangkuffert og sprogkuffert

Har du overvejet at lave en sangkuffert, så er dette indlæg til dig. Og dette er oversigten for dig.

instagram støtte jeg på sangkufferter første gang. Altså en kuffert med flere forskellige små konkreter (typisk hæklede), der hver repræsenterer én sang.

Jeg synes det er en super god ide, da kufferterne kan bruges til at støtte børn både ved valg af sang og undervejs i sangen der synges. De små figurer er også oplagte at snakke om, fortælle historier med og lege videre med bagefter man har sunget. Og på den måde super gode til at skabe relevant brug og gentagelser af ord - som jo er det vi går efter i meget sprogstimulering.

Prøv lige at tjek hashtagget #sangkuffert ud HER eller se hvad der er på pinterest HER.

Sangkufferter minder jo lidt om konceptet med Shufflebooks, som jeg har skrevet om i indlægget HER, men de ser ud til de desværre er forsvundet helt fra marked.


De minder også om sprogkufferterne, hvor man i en lille kuffert samler ting og sager og evt bøger og sange, som alle handler om det samme emne. Nogle institutioner har lavet deres egne sprogkufferter, andre låner dem på bibliotkerne. Se fx HER eller spørg på dit lokale bibliotek eller legetek.
Nogle børnebiblioteker laver ikke sprogkufferter, men samler bøger i bogpakker eller temapakker, med 3-4 bøger om et emne (med en smart elastik), så det er nemt for en familie at lave deres eget lille tema. Men så er det jo bare kun bøger og ingen genstande.
Se mit indlæge om "Sprogkufferter man kan låne på biblioteket" du finder det HER.

Lav din egen sangkuffert

Hvis du har lyst til at lave dine egne figurer enten til en sprog- eller sangkuffert, så vil jeg anbefale enten at lave dem i silk clay eller hækle dem. Hvis du laver til store børn eller endnu bedre sammen med større børn så kan det være sjovt at lave figurerne sammen i silk clay, du kan købe det fx HER.
Hvis din kuffert er til mindre børn så er det vigtigt at det er lavet af materiale som de må putte i munden og godt hvis det kan holde til at blive brugt. Det her her at hækling er godt.
Og det er vist også en foretrukne kunstform hos sangkuffert folket.

Jeg har af flere omgange, de seneste 12 år, haft ambitioner om at lave en sangkuffert til mine børn, men jeg er ligesom bare aldrig nået det. Tilgengæld har jeg efterhånden fået noget af en samling af opskrifter på ting og sager som man kunne hækle til sangkufferterne, hvis det engang skulle lykkes at få det gjort.

Alle disse opskrifter og ideer steder at få opskrifter har jeg nu lavet samlet i en oversigt.
Som du kan se i Google docs HER


Oversigten er sorteret alfabetisk efter det som man hækler. Ud for hver ting har jeg skrevet hvilken børnesang tingen kunne passe til, og ved nogle ting er der også links til tekst og melodi til sangen.
Men hvis du har nogle ideer til ting eller sange eller kombinationer af ting og sange, så må du meget gerne send dem til mig.

Jeg har lavet en lille video som du finder HER, hvor jeg viser lidt rundt i google docet med alle opskrifterne.

Nogle af opskrifterne er gratis tilgængelige på nettet, dem er der direkte link til.
Det er faktisk de fleste ting som man godt kan finde gratis opskrifter på.
Men for at man kan få lidt større udvalg (desing og størrelse) eller gerne vil støtte dem som laver opskrifterne, så er der også links til opskrifter der koster penge online og opskrifter man får i bøger.

Du må meget gerne sende mig links eller bogtitler, hvis du har nogle ideer til opskrifter som ikke er på listen. Det kan også være du selv laver opskrifter.
Du må også meget gerne skrive hvis du har ideer til sange til nogle af de opskrifter der allerede er i listen eller kender til opskrifter til nogle af de ting der er i den anden tab i google doc'et.

Der er også flere steder du kan købet et sangkuffert-kit, hvor man får opskrifter, garn og kuffert sammen - så er det bare at gå i gang. Og selvfølgelig, hvis du overhoved ikke orker at lave din sangkuffert selv (ligesom mig åbentbart) er der også rigtig mange der tilbyder at hækle dem for dig på bestilling.

Sangkuffert kit fra Isskov design

På min jagt rundt efter hækleopskrifter, faldt jeg også over Maja Hansens gratis e-bog med hækleopskrifter på historieske figurer. Jeg har ikke rigtig kunne finde på nogle børnesange til dem men jeg er bare vild med dem. Så dem får i også lige et link til HER.