10. august 2020

Her er dit tøj mor

Sidste sommer lavede jeg en video om et lille projekt som mig og Cleo lavede sommeren før, den gang hun var 6 år. Men jeg havde glemt alt om videoen indtil vi forleden skulle have vores iPad til reparation og jeg derfor skulle slette noget af alt det vi havde liggende.

Projektet gik ud på at Cleo fik helt frit lov til at vælge alt mit tøj i en hel uge.
(Du kan gå direkte til videoen nederst i indlægget eller HER)

Vi fandt på det fordi Cleo (og nu også Franka), som så mange andre børn, synes det er super sjovt at kigge på og lege med mit tøj. Og det skete ret tit at Cleo så noget tøj og sagde: "DET skal du tage på i dag mor!". Men ofte var det noget som jeg ikke synes jeg kunne tage på lige den dag eller på det tidspunkt eller i det vejr. Og det skuffede hende faktisk overraskende meget (hun havde jo lige fået sådan en god ide). Så vi aftalte at hun gerne måtte vælge tøjet en anden dag, men efterhånden var jeg oppe på at "skylde" mange dage så vi gik over til en aftale om at Cleo måtte vælge alt jeg skulle have på i 1 hel uge og at jeg måtte sige nej.

For at jeg kunne overholde aftalen og ikke komme til at sige nej til noget, lavede jeg en overordnet regel om at hun fik nogle ting at tage udgangspunkt i (information om vejr og hvad jeg skulle lave den dag). Klare regler viser også at jeg tager det seriøst, hvilket hun så også gjorde.

I forvejen er Cleo ret vild med at planlægge og pynte og ordne og klargøre, men hold nu op hvor hun gik op i tøj-projektet med liv og sjæl. Hun fik brugt trænet lidt ræsonering, vejet for og imod, virkelig brugt hendes kreative energi og nød at være den som havde det sidste ord (hvilket børn jo faktisk sjældent er helt ægte). 

Nogle børn går ikke særlig meget op i deres tøj. Cleos storebror er en af dem, så længe det føles blødt så er han fløjtende ligeglad med pasform, type eller udseende og har altid været det. Cleo derimod har altid gået meget op i både det æstetiske og det taktile i det hun har på.
Da hun var 1½ stoppede hun med at gå i bukser, hun ville kun have kjoler på, dengang tror jeg faktisk det var noget taktilt, men langsomt blev det også til et æstetisk valg. Der er mange strømper og underbukser med syninger der er 100% no go for hende. Hun har ret kraftige reaktioner på tøj oven på hinanden, det må hverken være for løst eller stramt, og hun har aldrig brudt sig om noget der slutter på maven (så hun har altid sat strømpebukser og bukser helt ned på hoftebenene eller op under armene). I slutningen af 0.klasse begyndte hun at se de praktiske fordele ved gamacher og er nu efterhånden også glad for bukser (hvis de er stramme som gamacher/strømpebukser). Oven i dette kommer så hendes visuelle smag, hun er helt klart til mønstre og glimmer (,men hvem er ikke det hvis de nu skal være HELT ærlige :-D) og hun føler SLET ikke at hun kan have noget tøj på som hun synes er grimt (jeg kender også voksne der har det på den måde, men jeg har det bare slet ik sån). Så det er meget heldigt at vi har arvet så meget tøj fra venner.

Nogle voksne vælger deres børns tøj hver dag i andre hjem er der mere frit lejde, men jeg har ikke oplevet familier hvor der er helt frit valg. Ofte for børn har lidt svært ved at tænke frem ad, hvilket kan resultere i meget svedende / frysende børn eller ødelagt tøj. Fordi vi har så meget arvet og genbrugt tøj (mit bud er 90%) er jeg ikke så bekymret for det med ødelagt tøj, vi har kun tøj der må bruges alle dage og som må vaskes på 30 grader og tørretumbles. Men jeg kan godt være rigtig slem til at synes noget er for koldt (sjældent for varmt) til vejret. For det meste har jeg ret, men jeg forsøger altid at huske på at det ikke er altid jeg har ret (mit bud er jeg har ret 85% af tiden) og at hvis de kommer til at fryse er det jo ikke verdens ende, det er måske bare det der gør at de bliver mere præcise i deres vurderinger, men ofte orker jeg bare ikke den øgede risiko for forkølelse - men det er et arbejdspunkt :-)

Det og også i forlængelse af dette at jeg synes man virkelig lærte noget af at få valgt sit tøj hver dag i en uge af et barn. Se mere sidst i videoen.

Og hvis i prøver tøj udfordringen så del gerne et billedeaf det og #HerErDitTøjMor så jeg kan se hvad dit barn fandt på. Jeg bør nok også snart gøre det igen, da Franka også rigtig gerne vil prøve at være stylisten i famlien.

Hvis du gerne vil have lidt flere godt 'mor-ideer' så prøv at se indlæggene: "Tips fra en flerbørnsmor" HER og "Flere tips fra en flerbørnsmor" HER

Her er dit tøj mor