24. september 2012

Tips fra en flerbørnsmor

Ja ok så! Jeg må jo nok indrømme, at det er sket, at jeg har set nye forældre eller et-barns-familier og deres udfordringer med håndtering af baby, familielivet eller alle de satans børneprodukter - og fneset en lille smule inden i.

Kun det allerkærligste fnis, af alle de fnis der findes. Og jo i virkelighed mere et fnis af fortids-mig-selv end af dem. Da det sjove jo er, at blive mindet om hvor overdreven, overtænkende, bekymret, fokuseret og overvældet man bare bliver af sit barn og alle de tanker der følger med.

For at vi ikke alle sammen skal opfinde den dybe tallerken, har jeg her samlet en masse små åndssvage tips i indlægget her, som hver for sig får vores børneliv til at køre bare en my mere smooth. Helt nede på dagligdagsniveau.

Det store grundlæggende tip til at få mere tid/plads/overskud/fokus i hverdagen, er jo nok det evigt svære; prioriter og simplificer dit liv. Og hvis du er til den lidt mere højtflyvende generel inspiration, vil jeg klart anbefale mit citat-indlæg - lige her. Dette indlæg er en anderledes håndgribelig samling af hverdags tips. Til at oveleve hverdagen med børn.


Du kan også følge med på mit Pinterest board "Tips fra en flerbørnsmor" (HER), hvor jeg vil tilføje yderligere løbende.

Der er ingen af de enkelte tips der løser noget på det store plan, men de er stadig små overkommelige ændring jeg oplever til sammen gør en forskel - og dermed min hverdag nemmere. Mange bække små osv...

ForberedelseNøglen til det meste er... forberedelse. Også når det gælder madlavning. Det tidspunkt hvor der skal laves aftensmad er tit det tidspunkt man har allerdårligts tid til at lave netop aftensmad. Hvilket nemt kan resultere i take-out, som er alt for dyrt i længden for os. Derfor har jeg haft god succes med at rykke noget af forberedelsen til et andet tidspunkt. Hvis jeg fx arbejder hjemme vejer jeg alle ingredienser af, skralder og hakker de ingredienser der skal det og lægger det klar i skåle i den rækkefølge de skal bruges. Afhængig af ingredienserne kan dette gøres flere dag i forvejen. Det er lidt ligesom bakke-op systemet som man bruger i professionelle køkkener og som jeg første gang læste om i forhold til private hjem HER.

Børnefødder vokser hurtigt - vær beredtJeg kan ikke huske, hvor jeg så ideen med at lave en lille papir-kopi af dine børns fødder, som du altid kan have med i din pung eller taske. Sådan så når du pludselig står et eller andet sted og der er sko på tilbud, ved du med det samme om dine børn kan passe skoene.
Det ekstra smarte ved den lille aftegning af foden er, at du på den måde også kan tage højde for pasformen i forhold til ekstra brede/smalle fødder. Men husk at skrive både dato for målingen og længde i centimeter på også. Jeg bruger fodmåleren fra Growing Feet HER, til at måle hvor mange centimeter deres fødder er. Jeg lægger den ned i et chartek, for så er det nemmere at rykke foden rundt, hvis den ikke lige rammer hæle-stregen eller står skævt.

SokkerFor et stykke tid siden tog jeg endelig skridtet og smed alle min gamle slidte mystiske sokker, som tog en krig at parre, ud. I stedet har jeg købt en masse ens sokker (i socks and more), så vasketøjsorteringen nu tager væsentlig mindre tid. Jeg har stadig ikke taget skridtet fuldt ud. Så jeg har stadig også sokker i andre farver og andre tykkelser, men langt de fleste dage er det bare på med 2 sorte strømper - bum. Sortering af børnenes strømper kommer vi nemt i gennem ved... ikke at gøre det med mindre man lige tilfældigt ser 2 der passer sammen. Indtilvidere er alle 3 børn fuldstændig ligeglade med om deres strømper passer sammen.

Faste pladserSlip for at lede efter ting og sager ved at give dem en fast plads. Hvor er nøglerne? De er på nøgleknagen lige inden for døren, for så skal vi ikke rende rundt og lede efter dem.
Legetøj ned i kasser - gerne med beskrivelse og tegning af hvad indholdet "bør være". Det gør det nemmere for alle at rydde op. Vi er rigtig glade for IKEAs trofast serie (HER) til alt legetøjet.
Vasketøj ned i kasser afhængig af hvordan det skal vaskes så man slipper for at sorterere det beskidte. Til vasketøj bruger vi IKEAs sortera (HER).

På samme måde har alle børnene deres eget skab til Det gør det nemmere både når vi skal have tøj på og når det skal lægges på plads når vi tøjet af. Hvor er mine sko? De er på din skohylde. Hvor er min jakke? Den er på din knage. Vi har haft kig på den der slags garderober som de har i institutioner, både nye og brugte, men endte med (ja du gættede det) IKEAs billy reoler (HER) med knager skruet på siderne og en 4-vejs-dreje-knape i bunden af en af hylderne.

På billederne herover kan du se den knage jeg har klistret på Franka's højstol (ja fra ikea), jeg elsker 3M Command produkterne til at hænge alt mellem himmel og jord op! Vi bruger knagen til at hænge hendes hagesmæk og klud, så man altid har den ved hånden når

Opbevar ting der hvor de skal brugesNår ting har en fast plads er det vigtig at det er den rigtige. For eksempel hagesmæk-knagen og nøgleknagen fra herover, som kun virker hvis den er placeret lige ved døren, så man kan nå den med det samme når man har taget nøglerne ud af hoveddøre.

Få en rygsæk Jeg var virkelig imod at få en rygsæk i mange år, men det er altså bare meget nemmere når man har hænder og arme fri. Så jeg har simpelthen været så glad for min Fjällräven rygsæk. Jeg har MAXI udgaven, som er den største. Jeg brugte den som pusletaske da Franka var lille og nu bruger jeg den som arbejdstaske.

Brug hætte til opbevaring

Har du ofte liiige et eller andet i hånden som du ikke ved hvor du skal gøre af? Og hvem har ikke det? Så op i hætten på din jakke med det. Det er nemt at komme til, det er altid lige ved hånden, så længe det ikke er en bowlingkugle så mærker man det næste ikke og der kan være overraskende meget! Men husk at tømme den igen... Så sent som i dag fandt jeg en bat og en lille bøtte med nødder i min hætte, som jeg havde gået rundt med minimum hele dagen i går.

Pak i ikea

Hvad end vi skal i svømmehallen, i sommerhuset eller bare op med vasketøj bruger vi ikea-poser til at have vores ting i. De er billige, der kan være meget i, de er nemme at bære, de er super holdbare, de kan blive våde uden at tage skade. Men nu har det heller aldrig været en hemmelighed at jeg elsker ikea.

Farve koordiner børnenes tingDet her tip har jeg selv fået af Pædagogmor, som også har 3 børn. Ideen er at sørge for sko, hatte, trøjer, tasker, håndklæder, badebukser osv... til hvert barn, i udgangspunktet har samme farve. Så det på den måde bliver super nemt for den voksne eller barnet at pakke deres ting sammen.

Spring frisøren overJeg klipper med jævne mellemrum mit eget hår, men skal det andet end lige over blir det altså meget bedre hos frisør. Tilgengæld er der ingen af børnene der nogensinde har været til frisør. Jeg har for længe siden købt en frisørsaks (man skal jo ikke gå ned på udstyr), som jeg bruger til at klippe Cleo og Franka. Mere eller mindre bare lige over pandehår og forskellige længder pager. Jeg gør det som regl mens de sidder i badekaret, så kommer der ikke så meget hår over det hele og de kan lige spules bagefter eller hvis de får hår i øjnene. Bjørn klipper jeg med saks og/eller maskine. Han blir klippet mens han spiller computer, for så sider han mest stille og vil faktisk rigtig gerne klippes.

Sådan får neglelakken tid til at tørre


Ja jeg har prøvet diverse særlige neglelakker, produkter man putter oven på osv.... Og flere af dem får da helt klart også neglelakken til at overflade tørre meget hurtigere. Tit oplever jeg bare at det SLET ikke er nok til at de er så tørre at jeg kan fortsætte med mit normale liv. Den ultimative prøve for at se om neglelakken virkelig var helt tør...: Prøv lige at giv et barn strømpebukser på!
Derfor tager jeg altid neglelak på i bilen inden jeg skal køre til/fra arbejde, så er der god tid til at tørre uden at 

Mad-bruttolisteEfter nogle af vores venner introducerede os til konceptet har vi i perioder været rigtig glade for vores madbruttoliste, som simpelthen bare er en liste over retter som vi godt kan li. Ikke noget fancy, bare alle de hverdagsagtige retter, som man bare glemmer når man sidder og skal finde på aftensmad. Det sparer tænke tid og giver mere varieret aftensmad.

Hvad-skal-vi-lave-bruttolisteSamme koncept som mad-bruttolisten herover. Bare med aktiviteter. Det er utroligt hvad man kan glemme. Listen er opdelt efter kategorier som; Udendørs legepladser, Indendørs legepladser, Noget med vand, Museer, Noget med dyr, Dyre steder (som i koster mange penge), Butikker, Personer man kan besøge, ting man kan lave derhjemme og Parker.

Få måltid leveret
Det er jo ikke raket videnskab, men det er altså en daglig hjælp at få ting leveret til døren. 3 dage om ugen får vi leveret en af årstidernes måltidskasser. Somregel kvik-kassen, men fornylig de nye lokal-kassen, verdens-kassen, kvik-kvik-kassen og mix-måltidskassen.

Få alt det andet leveret også
Jeg er vildt dårlig til at huske at lave og især holde en madplan, men hvis vi køber ind via fx Nemlig.com er man ligesom tvunget til at lægge lidt plan inden. På den måde sparer man ikke både tid på inkøb men også penge. For 2 år siden prøvede vi at lægge madplaner og holde os 100% til dem i 2 mrd og sparede ca 25% på vores madbudget. Hovedsagligt fordi vi ikke kom ud i desperat take-out - kun planlagt.

Her er endda et par gamle indlæg om hvordan leveret mad kan bruges sprogstimulerende: HER og HER.

TebreveI simplificeringens navn, er jeg, som du kan læse om i dette indlæg, holdt om med at bruge løs te, og i stedet gået over til tebreve. Du tænker måske "tebreve!?!?! de er sgu da ikke noget mirakel, dem bruger jeg da i forvejen". Men så tænk mere på det som konceptet af at kigge på alle de små daglige rutiner og vurder om der er noget der kan skrues ned for eller gøres nemmere. Mange bække små...

VisualiserDet er noget jeg er rigtig stor fan af. Både for mig selv og til børnene. For at huske, overskue og
HER kan du se børnekalenderen for 2016 og snart lægger jeg 2017 udgaven ud til gratis download også. Hold øje med nyhedsbrevet - som du tilmelder dig HER.